zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Objavljen tender za Aerodrom Trebinje

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto:Aerodrom Trebinje

Projekat Aerodroma Trebinje ponovo je privukao pažnju dela javnosti objavljivanjem tendera za izradu planske i projektno-tehničke dokumentacije. Rok za predaju ponuda je 17.5. preduzeću Aerodromi Srbije. Ovaj projekat, koji je već privukao pažnju javnosti svojim planovima, ponovo nas je prikovao uz ekrane.

Aerodrom će se nalaziti 14 km zapadno od centra Trebinja i zauzimaće površinu od 282 ha. Vrlo zanimljivo je da je to područje kraško polje, te će biti potrebno da se obave dodatna izučavanja tla koja će naravno poskupeti radove. Jedna od predispozicija kraških polja kao geografskih oblika reljefa je da su niža od okružujućeg predela, te tako čine neku poludepresiju veće ili manje veličine, što može biti vrlo nezgodno zbog prilaska aviona.

Ponuđač će morati napraviti projekt sa dve opcije piste, od kojih će komisija odabrati jednu u zavisnosti od toga da li će se pista odmah graditi u punoj dužini ili ne. Dve opcije su 3000m i 3500m, širine 45m, a okretišta će morati da imaju mogućnosti za avion koda E (A330, B777). Što je pomalo apsurdno, jer beogradska pista ima 3400m i zagrebačka 3252m. Da li je Trebinju zaista potrebna ovolika pista i šta to planira sletati? Ovime će Trebinje biti jedan od samo 5 aerodroma regiona koji mogu da prime širokotrupce, tj. biti će u društvu Beograda, Zagreba, Ljubljane i Dubrovnika. Tako dugu pistu nema ni Split, Priština, Skopje, Sarajevo i Podgorica. Kojeg to ima smisla?

U samom tenderu priložena je prognoza broja avio-operacija, koja posebno privlači pažnju svojim brojkama. Naime, ukupno, za period od 2023. zaključno sa 2037. godinom, planira se 167 288 operacija. Što znači prosečno 11 153 operacije godišnje! Tivat je u svom vrhuncu (2019. godine) imao 7 049 operacija, a Pula 10 428. Vrlo zanimljivo je i da se za tih 15 godina očekuje čak 744 operacije sa A330 i 676 operacija sa Boeingom 767. Na primer 2025. se očekuje čak 38 A330 operacija, te 32 B767 operacija.

Sve rulnice (koje će se graditi u dve faze) će morati biti adekvatne za korišćenje aviona E kategorije, sem par rulnica koje će voditi direktno do stajanke za generalnu avijaciju. Takođe, vrlo je zanimljivo da se u tenderu spominju i rapid exit taxiways, koje čak i Beograd tek treba da dobije, a u regionu ih ima samo Dubrovnik.

Stajanke će se takođe graditi u dve faze. Po tenderu stajanka će u prvoj fazi izgledati ovako: 4 mesta za avione koda C (A320, B737), jednu za avione koda D (A310, B767) i jednu za avione kod E (A350 i B777). Za drugu fazu se napominje samo da će biti izgrađena još stajanka samo za generalnu avijaciju. Da li neko stvarno očekuje da će se u jednom trenutku u Trebinju naći čak 4 Boeinga 737 te dva širokotrupca, to ni Niš ne može da izvede? Uzdužna osa aviona biće upravna na uzdužnu osu terminalne zgrade, što znači da će stajanka biti tzv. nose-in konfiguracije, što dalje znači da će za svako kretanje aviona biti potreban pushback tug.

Takođe, planira se i izgradnja vatrogasnog poligona površine 6 000m2 uz kojeg će biti i vatrogasna garaža sa 7 mesta za vatrogasne kamione. Po kratkom opisu poligona u tenderu, zaključuje se da će poligon biti sličan onom u Beogradu, sa TNG instalacijama i sličnim ,,preprekama“ (samo bez DC9). Planira se i saobraćajnica koja će direktno povezivati stanicu sa krajevim piste.

Za terminal se navodi da će imati 3 gate-a, kapacitet od 1100 putnika po vršnom satu. Ovo znači da će kapacitet terminala biti 6 LCC aviona po satu. Terminal će da ima duty-free i kafić. Za drugu fazu se navodi da će imati kapacitet od čak 3 miliona putnika godišnje. Mislim da je za komparaciju dovoljno izneti činjenicu da je Split 2019. godine imao 3.301.930 putnika, odnosno to je više nego je u 2019. imao Dubrovnik.

U drugoj fazi planira se i izgradnja cargo terminala koji će opsuživati dva aviona koda E (Boeing 777F) u isto vreme. Čak se i u Beogradu retko dešava da dva cargo aviona te veličine budu u isto vreme. Čak i Dubrovnik ima samo 170 tona carga godišnje, a Trebinje planira imati četiri puta veći dnevni cargo kapacitet. Planira se i izgradnja hangara za poslovnu avijaciju koji će moći da primi tri letelice koda B (raspon krila 15-24m), te stajanka za 4 aviona B koda. Postavlja se pitanje odakle toliki business putnici u vrlo siromašnom kraju.

U Aerodrom će investirati većinom Srbija, 75 od 100 miliona EUR, koja će takođe i gazdovati aerodromom. Videćemo je li ovo dovoljno novca za ovoliko ambiciozan projekat. Kako se da zaključiti iz plana javnih nabavki za 2021., za ovaj teneder je izdvojeno nešto ispod pola miliona EUR.

U početku se presirala priča da će aerodrom biti gotov do kraja 2021. godine. Međutim, kao što smo preneli, gradonačelnik Trebinja je već najavio odlaganje od par meseci. Mi očekujemo još odlaganja, jer će uskoro 5. mesec, a eksproprijacija nije ni blizu da bude gotova, a radovi još nisu ni započeli.

Najveće pitanje je ko će to leteti sa ovog aerodroma. Trebinju ne gravitira previše stanovništva, koje nije ni previše bogato, a turizam u tom kraju je još vrlo slabo razvijen. Na samo 38 km od Trebinja je Dubrovnik, koji što se poslovne avijacije tiče zasigurno ima mnogo veći ugled. No, uprava Dubrovnika će vrlo verovatno delati na svojoj odbrani privlačenjem novih prevoznika raznim metodama. Na stotinjak kilometara nalazi se i Mostar, te Tivat na 62km. Dakle, ta regija je već prekrivena mrežom aerodroma, te se novi čini bespotrebnim. Uz to Dubrovnik ima najsavremeniji terminal i ostali infrastrukturu, te bi Trebnju trebalo bar 400 milijona EUR samo da dostigne infrastrukturu Dubrovnika. Aerodroma koji je potpuno afirmisan.

Takođe se postavlja pitanje koji će to strani prevoznik hteti da leti sa Trebinja. Kao što je već navedeno svo stanovništvo je već u blizini drugih aerodroma. Vrlo je verovatno da će se letovi sa Trebinja završiti kao oni na Moravi. Prvo će se najavljivati letovi stranih prevoznika u roku od par meseci, a potom će usled nedostatka interesovanja stranih prevoznika biti subvencionisana Air Serbia za pokoji let koji će se jedva puniti.

348 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

A šta tek reći za najavljenu izgradnju aerodroma u Bihaću, Beranama u CG?

piše klix.ba a prenosi jutarnji.hr da Srbija ne želi da Hrvatska kontrola zračne plovidbe kontrolira nebo iznad istočne Hercegovine (sadašnje stanje navodno zbog pristupnih ruta za DBV) nego ili BHANSA ili SMATSA e da bi zaštitila svoju imovinu (novi aerodrom) u susjednoj zemlji

da li je ovaj aerodrom tj. njegov projekt samo neka moneta za potkusurivanje ostaje da se vidi

ono što meni nije jasno zašto uopće neki investitor želi investirati u neku stranu zemlju ako mu lokalne prilike, zakoni i ostalo (popularno zvano investicijska klima) ne odgovaraju i po njegovom mišljenju ugrožavaju investiciju?! imam dojam da nije tu aerodrom krajnji cilj niti nekakva zračna povezanost…

Ovom prilikom bih zamolio gospodina Šćurica da ne dozvoli nepotrebno političko prepucavanje .Mislim da je krajnje degutantno nekoga nazivati paradržava,kad smo mi Republika Srpska(da ne idem u dalje objasnjavanje).I naravno poštujem svačije mišljenje,ali vređanje je nepotrebno.Ipak je ovo vazduhoplovni sajt.

Srđane, slažem se. Ovde nije mesto ni za kakva vređanja i nacionalizme. A duboko sam ubeđen da tome nije mesto ama baš nigde i da smo to civilizacijski prevazišli

Vi ste entitet. Mozete se nazvati i kraljevinom ako vam je volja ali to ne mijenja cinjenicu da ste entitet.

Onda napisite Srpski entitet,Srpski entitet u BiH, Entitet RS nesto, a ne para drzava.. Jeste uvredljivo

Pa šta ste… država u državi… koja ba republika… Jel to BiH se ne pita ništa.. Ko ste ba vi da donosite i odlučujete straške odluke u ime Bosne i Hercegovine.. Nikad neće se napraviti aerodrom niti će Srbjia biti strateške partner…

Odličan tekst! Baš mi se dopada stil
Jel ovo prvi put da analiza nije Alenova?

Kolika zainteresovanost za temu preko 250 komentara .

Za jedno 20 god kad BiH bude u EU i granica na Ivanici ode u istoriju postojace dva aerodroma podjednako udaljena od Straduna.
Stradun – aerodrom Čilipi 20 km
Stradun- aerodrom Trebinje 22km

Za jedno 20 godina će se promjeniit x političkih garnitura i već će narod zaboraviti da se utrošilo nekoliko milijuna eura u neke studije i kamene temeljce tobožnjeg aerodroma u Trebinju 🙂

Ali to ce postat cinjenica koja se ne moze dematovat.
Mozda mnogi i ne znaju da se prvobitno i trebao gradit Dubrovacki aerodrom bas na ovom mestu u Trebinju gde sad planiraju ovaj.Ali su Hrvatski komunisti izlobirali i celi projekat prebacili na Čilipe.

Darko, to je jednostavno laž, jedan od tipičnih mitova koji se sada izmišljaju. U Trebinju se nikad nije trebao graditi Dubrovački aerodrom.

Kao prvo nema potrebe za teskim recima…
Pokusao sam juce da naadjem tekst zamenika ministra geadjevine Srbije koji je u poseti Trebinju pre nekih 2-3 meseca izneo ovu informaciju ali bezuspesno …Cak je spominjao ruzu vetrova i druga ispitivanja i te stare papire koje imaju za ovu lokaciju.Ako nadjem prenecu.

Jos jednom da ponovim o biranju lokacije.
Predhodna lokacija aerodroma koji je treba da se gradi se nalazila na visoravni iznad Trebinja u blizini granicnog prelaza za Herceg Novi .Gradska vlast je dala zemlju i pocelo je ciscenje i ravnanje lepo se vidi sa granice obrisi piste ( pogledajte na Google Earth) .Pista je trebala da bude 1800 metara jer veca ne moze zbog terena.Bio je i neki projekat ( ne znam koji) lepo su nabrojani i tipovi aviona koji ce moc sletit .I njihov kapacitet do 80 mesta.
Sve je exspresno zaustavljeno iz BanjaLuke zbog mogucih stranih investitora.
Posle dve godine pojavljuje se ova prica sa Srbijom i aerodromom ovih dimenzija koji nije ni mogao da bude prvobitnoj lokaciji.Da je Srbiji odgovarao manji aerodrom samo bi nastavili na prvobitnoj lokaciji i vec bi radovi sigurno bili uveliko poceli.
Ovako samo mozemo da pretpostavljamo i spekulisemo zasto ovolikih dim.

Izjava nekog političara stvarno nije relevantna, oni izmišljaju i lupetaju čim zinu a mitovi odlično prolaze kod naroda. Baš čudno kako za ovaj mit nitko dosad nije čuo nego se prepričava što je jedan političar lupetao.
“Dim” je iz razloga što je projekt potpuno sulud. Srećom ne ide iz mog džepa pa me baš briga, ali obrazac na ovim prostorima je da političari parama poreskih obveznika naprave neku ovakvu glupost (naravno da će studije i kamene temeljce odraditi podobni), kasnije se promjeni garnitura na vlasti pa se optužuje njih. Stvarno bespotrebno ulupavanje para i stvaranje dugova građanima kojima bi taj novac mogao izgraditi puno nužniju infrastrukturu.

Posto sam u tom kraju ziveo preko 20 god veoma dobro znam sta pricam.

Ok.Nemam dokaz za ovo sto tvrdim pa izaziva sumlje sto je i logicno.
Ne bi se slozio da se radi o nekom nebitnom politicaru kojj nije upucen u tematiku .Cak sta vise posto je zaduzen za avio saobracaj a ujedno je i pilot veoma dobro zna prica.

U Srbiji je ministarstvo gradjevine i infrastrukture jedno .Zato i ima tu funkciju zamenik ministra za vazdusni saobracaj.
Odnosno da ima posebno ministarstvo bio bi ministar.
Ali nebitno mislim da smo ovu temu veoma iscrpeli.

Da se ne lažemo, osnovna namjena tog aerodroma je parazitiranje na Dubrovačkom i Bokeljskom turizmu dovođenjem zrakoplovnih prostitutki poput Ryanaira i sličnih igrača koji će iskrcati putnike i reći im samo ravno, more je iza one čuke. To si ozbiljna država ni u ludilu nebi dozvolila, pa me je malo strah zbog našeg poslovičnog javašluka i nebrige. Srbijanci tu očito računaju i na trenutnu prosrpsku vlast u CG koja bi vjerojatno trebala s veseljem gledati na uzimanje putnika Tivtu. Pošto na Srbiju i paradržavu Republiku Srpsku već 30 godina gledam kao neprijateljske uzeo sam u obzir da država Srbija nebi investirala bačvu love u susjednu državu samo zato jer ljubi tih 25 iljada dubrovačkih konobara i sobarica. To je malo veća strategija pozicioniranja na jugu i eventualnom srpskom izlasku na more. Nije prošlo puno godina od kad je Republike Srpska tražila izlaz na more kod Sutorine u Boki (poput Neuma) pravdajući se da im je drug Tito to uzeo kod crtanja granica avnojevske Juge. Da se možda nesto polako kuha govori i enormno povečanje vojnog proračuna Srbije. Tu je i posrbljeni Herceg Novi, tako da se ova investicija može gledati i kao još jedna destabilirajuća u susjedne BiH i CG od strane mirotvorca Vučka, koji dlaku mjenja, a čud nikada. Iskreno što se mene tiće odmah potpisujem da Srbija izgradi terminal za A380 i baci još dva, tri puta više novaca u taj bunar bez dna, ali pod uvjetom da Hrvatska dostojno zaštiti svoje poslovno turističke interese.

“Pošto na Srbiju i paradržavu Republiku Srpsku već 30 godina gledam kao neprijateljske…”

Gde nam je sad LH1717 da kaze kako su odnosi super? Heheh, ovakvi komentari samo jasno potvrdjuju opravdanost gradnje Trebinja.

Jako dobro se pamte granate iz Trebinja i pljačkanje, ubijanje i paljenje Dubrovačkog primorja od strane komšija i Božidara Vučurevića. I onda se čudite da netko na vas gleda kao na neprijatelje! Samo vi betonirajte i investirajte, nemojte štediti novca. Za 20 godina bih o tom projektu na wikipediji volio čitati kao o srpskom pandanu “tvornice glinice Obrovac”, na n-tu potenciju. Tada čete kmečati kako se ceo svet urotioprotiv vas, a lijepo vam je sve Alen iz čisto racionalnih razlogao sve obrazložio.

Molim Vas, čemu takve reči?

Ovde niko nikome nije neprijatelj, niti iko ikoga treba proglašavati neprijateljem. Ovaj portal makar nije mesto za to, a smatram i da ništa nije mesto za to.
Ne treba natrljavati celoj jednoj naciji neke ružne događaje koje je prouzrokovala manjina. Molim Vas!

Isto tako bi trebalo ni da želite nekome da ulupa pare bespotrebno. I molim Vas da nikakve međunacionalne sukobe ne prizivate.

Necemo daleko stici ako krenemo sa onim sta je uradjeno srpskom narodu u toj a i drugim oblastima Hrvatske zato nemojte to potezati.

Vama neizmerno hvala sto se svojim stavom za koji duboko verujem da nije usamljen zapravo dokazali zasto se Trebinje treba graditi i nikako ne racunati tu na aerodrom Dubrovnik jer se nalazi na stranoj i neprijateljskoj teritoriji.

Pojasnite to samo vasem sunarodniku LH1717 koji tvrdi da su “odnosi mnogo dobri” izmedju lokalnog stanovnistva.

Nećemo ni kretati sa tim temama sukoba!

Za taj vaš narod je rat izgleda počeo 04.08.1995. kad je na naplatu došlo 4 godine protjerivanja, pljačke, paljenja i ubijanja. Ispričavam se dobronamjernim komentatorima iz Srbije što moram ovako reagirati. Nažalost sve je to povezano ma koliko mi htjeli da se to nikad nije dogodilo. Imam par divnih prijatelja iz Srbije i s njima izbjegava ove teme jer su pogledi na blisku prošlost poprilično razlikuju.

Ne, poceo je daleko pre kad ste se preko srpskih ledja izvukli kao porazena strana i u prvom i drugom svetskom ratu.

1995. ste nam samo udelili iskrenu zahvalnost za to.

A za što smo se to mi izvukli preko vaših leđa? Preko čijih leđa su se onda izvukli jedni Austrijanci, Mađari, Slovaci, Finci, Rumunji, Bugari, Estonci, Latvijci, Nedićeva Srbija (jüdenfrei)?? Isto vaših? U mitomaniji vas nemaju ni Grci sa svojom mitologijom.

Gradimo upravo da ne zavisimo os ljudi koji nas smatraju neprijateljima, ako ima peostora da se zaradi, odlicno. Nadam se da cw Srbija takodje da pomogne tom krajižu da privuče jos dosta investicija, fabrike i slicno, sve oatalo ide uz aerodrom, putevi moraju pratiti i slicno. Odlicno za opstanak Srba u tom delu BiH i RS. Posle Gubitka Mostara, bitno je da Trebinje postane centar za Srbe

Znači odnosi između lokalnog stanovništva nisu dobri jer je sada nekakav iskopleksirani moron napisao ovakav komentar? I ako su odnosi eto loši jer vi tako kažete, zašto se gradi aerodrom koji će primarno služiti turistima za Dubrovnik?

Uvezani analiticar kaze da to nece biti slucaj tj. da je DBV toliko vec superioran da mu Trebinje nece nista moci. Cemu onda briga?

Kao sto sam vec rekao siguran sam da doticni gospodin nije usamljen u svom misljenju.

Komentar vam je toliko nerazuman da je to za nevjerovati. Koje to uopće veze ima sa mojim komentarom?

“zašto se gradi aerodrom koji će primarno služiti turistima za Dubrovnik”

Urednik ovog sajta kaze da to nece biti slucaj jer je DBV superioran i da nece sluziti za dubrovacke turiste. A ono sto on kaze je zapisao u kamenu, Sta vam tu nije razumljivo?

Vi kao dobronameran covek verujete da ovih kao sto je vas sunarodnik sa nesrecnim nadimkom nema puno i ja bih voleo da je tako ali bojim se da je realnost sasvim drugacija.

Eto, napisah najjasnije sto sam mogao.

Kad putnik sa Trebinjskog aerodroma prvi put dodje i krene na na izlet visesatnog cekanja na Ivanjici to ce ujedno biti i zadnji put da je sletio na taj aerodrom.

Kada se ista logika primeni na hrvatsje ekonomske interese, to ne bi valjalo.
Vidim da Vam je dragi susedi svima potpuno stran princip dobrosusedstva i međusobne saradnje. A usta su Vam puna evropske kulture. Sramota.

Poznato Vam je da hrvatske kompanije jako lepo zarađuju u Srbiji i imaju fer tretman. Slobodan promet ljudi, roba i usluga, od čega je na dugi rok svims bolje, važi u oba smera a ne samo kada to jednoj strani odgovara.
Ne bi valjalo da neko krene da popisuje hrvatske firme po Republici Srpskoj i Srbiji i krene da im pokazuje pravac granicr, nakon što je ta granica postala tvrda, u cilju sputavanja obnove istočne Hercegovine.
A sve vreme ste omašili pistavku Vašeg razmišljanja. Ne radi se o Trebinju od 25 000 stanovnika već o celoj istočnoj Hercegovini.
Jako ste se svi uznemirili samo od beznačajnog tendera za pravljenje projekata.

Jako je ovo kad se gradnja civilnog aerodroma doživljava kao neprijateljstvo. Samo iz nacional-šovinističkih pobuda čovek može postati toliko slep i glup pa da zaključi kako mu je objekat koji će dovesti još malo više turista u turistički grad – neprijateljski.

A za obojicu, konstatacija da “Hrvatska mora dostojno zaštiti svoja ogromna ulaganja u turizam dubrovačkog kraja, te svoje poslovno turističke ineterese” pripadaju feudalizmu, tj. turskom dobu, s obzirom na šta se aludira. A kako će ih to Hrvatska “zaštititi”? Tako što će da zatvori granični prelaz? I time će pomoći Dubrovniku? U kojem veku vi živite?

Molim Vas! Bez neprijateljskih stavova i bez vraćanja daleku prošlost. Čemu to? Šta postižete podsećanjem na ta grozna dešavanja i natrlavanjem toga na nos, istu stvar radite kao i gospodin ,,Goloruki narod”, samo obrnuto. On generalizuje Srbe, vi Hrvate zbog dela manjina. Mislim da smo takve stvari civilizacijski prevazišli!

Jeste, i onda će kamion sa robom iz Hrvatske da stane na bosanskoj granici…

A posebno je logično “štititi” Dubrovnik od turista.

Logično je to sve, ali kao što rekoh, u sistemu feudalizma.

A cuj sad ce da stane na bosanskoj granici, a ne vise Republike Srpske. Zanimljivo.

Nije logično. Da je to logično onda ne bi ceo svet težio integraciji i prekograničnoj saradnji.
U interesu Hercegovaca i Dubrovčana je da imaju bogate i razvijebe susede i da ne osećajj granicu.
Ovo šta propovedate je najgori primitivizam. Baš se blamirate, a ipak ste vazduhoplovni analitičar. Ko će Vas shvatiti ozbiljno posle ovakve logike koju propovedate?

Zamislite hipotetsku situaciju Iloka i Bačke Palanke, gdje Ilok bude Trebinje, a Bačka Palanka Dubrovnik. Dogodi se povijest koja se dogodila dolje (nažalost i ovom slučaju se povijest slično odigrala, samo zamjenjene uloge). Srbi iz Bačke Palanke ispeku autohtonu rakiju koja ima reverzibilni učinak (produžuje život, umjesto da ga smanjuje). Imaju ogroman priljev turista željnih dugog života. I sto će tih jadnih par tisuća Iločana koji nemaju ništa osim koji vinograd i samodostatnu poljoprivredu, odluće uz pomoć države Hrvatske napraviti aerodrom kapaciteta 800 iljada putnika i parazitirati na srpskom uspehu. U Bačkoj Palanci su oduševljeni tom idejom, a sa Nikole Tesle i dva nova aerodroma u izgradnji dolaze samo riječi podrške i tapšanje po ramenu. Srpska država je presretna što u Ilok sljeću 380-tke u sardina konfiguraciji krcate Azijatima i tako pomažu Bačkoj Palanci i Srbiji u razvoju njihova turizma.

Za Vašu informaciju već nekoliko primera sam čuo da će neki iz Beograda otvarati firme po Iloku i blizu granice, zato što im je jako blizu a u EU, i govore isti jezik. Nije li to benefit za stanovnike Iloka?

Eh, da, ono kad Zagreb “parazitira” na Ljubljani. A Temišvar na Beogradu. I Budimpešta na Beogradu. I Beč na Bratislavi – i obratno. I Kopenhagen na Malmeu. I obratno. Sigurno to može da se zaustavi, da – u snovima iz 1445. AD.

To su aerodromi glavnih gradova, sa par stotina tisuća stanovnika, a ne neke vukojebine poput Trebinja, Ljubinja i Bileće (da nebi bilo “mrzi sve srpsko”, mislim da su i Široki Brijeg, Posušje i Grude također vukojebine).

Da se vratimo na temu, ako taj projekt izađe sa crtačeg stola, to bi u ekonomskom pogledu bilo poput Kubanske raketne krize. I Rusi su se imali puno pravo igrati raketama na teritoriju svog saveznika, pa znamo kako je to završilo. Znači direktno parazitiranje na ključnim ekonomskim resusima Hrvatske. Hrvatska bi naravno ekonomski bila prisiljena odgovoriti (možda u suradnji sa Crnom Gorom) dampinškim cijenama i proširenjem stajanke prema unutrašnjosti Konavala, za prihvat sve sile zrakoplovnih prostitutki kako bi Trebinjski aerodrom ostao neisplativ. Veliko je pitanje ima li HR snage za takav ekonomski sukob sa Srbijom. I da nebude opet “mrzi sve srpsko”, to je potpuno legitiman ekonomski odgovor koji bi u slučaju hipotetskog Ilok Internationala i Bačke Palanke s mojom punom potporom trebala izvesti i Srbija.

Pošto se ovde tvrdi, na feudalan način – preuzet iz vremena SFRJ – zato je i propala, da neko nema pravo da napravi aerodrom na svojoj teritoriji (valjda zbog nekakvog samoupravnog sporazuma), tek da vam skrenem pažnju kako su srpske aviokompanije JAT i Aviogenex uspešno obavljale vovoz putnika na hrvatski Jadran čarterima, a da je Croatia Airlines u tom poslu tek patuljak. Tako će i ovime Dubrovnik (Cavtat, Mlini, Plat… Kupari – jeste li tu dosad nešto obnovili?) biti samo na dobitku.

dovoz putnika (u postu iznad).

A te pretnje sa zatvaranjem granica… pa, to je Milanovićeva vlada već sprovela u delo, zar ne? Pa posle više nije bila ta vlada. Neće vam dati Brisel ni Berlin to, ne brinite.

Pazi ovog “srpska kompanija JAT” u vrijeme SFRJ-a! Kakva megalomanija i mitomanija!? Nevjerojatno! To je bila aviokompanija u kojoj su radili svi narodi SFRJ, tj. svi su izdvajali za nju. Postala je srpska nakon raspada države. Isto vrijedi i za JNA.

Nije. Preduzeća u SFRJ su od početka šezdesetih bila isključivo pod republičkom “kapom”, trebalo bi da toliko znate. JNA je drugo.

Ako vam je lakše, Aeroput je bio jugoslovenska kompanija, jer tada nije bilo Srbije.

Kakve veze ima gde su bili OOUR-i, Alene? Iznad OOUR-a je bio RO ili OUR (sa jednim O), radna organizacija ili organizacija udruženog rada, a tamo gde je bilo njeno sedište, kroz sistem te republike se upravljalo firmom. Tek onda je možda bio SOUR – složena organizacija udruženog rada, kao neki holding – da se prvo podsetimo tog idiotskog zakona Slovenca Kardelja.

Dakle, sve ključne odluke o Jatu su donošene u Beogradu, tj. u Srbiji. Savezne vlasti ni partija nisu postavljali rukovodstvo, a to pred raspad, tad su već bila “preduzeća” (po zakonu iz 1988.) i da nije preduzeće bilo srpsko – ne bi ni moglo da preseli sastavne delove u Srbiju. Prosto.

I Mercator je svakako imao OOUR u Beogradu, pošto je tamo imao robnu kuću, ali je to ipak bila slovenačka firma.

Evo, koga baš zanima:

Zatim je 1973. godine “Jugoslovenski aerotransport” upisan u registar organizacija udruženog rada i konstituisan kao radna organizacija “Jugoslovenski aerotransport – sistem za vazdušni saobraćaj sa solidarnom odgovornošću”.

Pet godina kasnije ponovo je izvršena promjena u organizovanju i registrovan je “Jugoslovenski aerotransport – radna organizacija za vazdušni saobraćaj”.

Na osnovu prijave za usklađivanjem organizovanja i rada organizacije “Jugoslovenski aerotransport” sa odredbama Zakona o preduzećima, 1989. godine on postaje “Jugoslovenski aerotransport, preduzeće za vazdušni saobraćaj sa potpunom odgovornošću”.

Sa druge strane, Genex je možda bio SOUR, jer je imao veliki broj delatnosti u okviru grupe. Ali to je tek bila srpska (udbaška) firma, sa sve Jugotursom i Aviogeneksom, zahvaljujući kojima su mnogi working class Englezi prvi put leteli avionom – baš na hrvatski Jadran.

Nije se napravio spin, nego su sve radne organizacije, prema Zakonu o preduzećima iz 1988. kojim je likvidiran Kardeljev zakon o udruženom radu i faktički legalizovan kapitalizam u SFRJ, morale da se preregistruju u neku od formi koje je novi zakon predviđao: društveno preduzeće (DP), društvo sa ograničenom odgovornošću (doo), deoničarsko društvo (dd) i sl. U celoj Jugoslaviji više nije bilo “radnih organizacija”, nego “preduzeća”.

I ovo: ” savezne vlasti su upravljale JAT-om, koristile ga kao alat i usmjeravale politiku poduzeća”

naravno, nije tačno. Upravljale su republičke vlasti. Savezne vlasti su donosile zakone u oblasti vazdušnog saobraćaja i regulisale npr. cene prevoza na domaćim linijama.

U SFRJ, “federiranoj federaciji”, savezne vlasti nisu imale poluge da upravljaju preduzećima na mikronivou, napisah, još od početka šezdesetih. Upravo takav sistem zagovarale su – i dobile – zapadne republike, Slovenija i Hrvatska. Čak smo i dve oblasne kontrole leta u imali onomad (i osam železnica i PTT sistema, pa i 3 aviokompanije, 4 sa Pan Adrijom).

(Kretanje radne snage u SFRJ je bilo slobodno i naravno da je među zaposlenima bilo svih naroda i narodnosti – i najuspešniji direktor JAT-a je bio Miljenko Zrelec, etnički Hrvat, ali srpski kadar, pre toga vrlo uspešan predsednik gradske vlade Beograda.)

Alene, to da JAT nije poslovao na komercijalnoj osnovi nije uopšte tačno – tamo su u vreme naftnog šoka 1982. bile smanjene plate 30%, što mu dođe isto kao da su otpustili 30% zaposlenih – a ama baš niko van SR Hrvatske nije mogao da uništi Pan Adriju. Sad, kakvi su ljudi bili u vrhu SK Hrvatske u to vreme i na kakve su sve pritiske i aranžmane bili u stanju da pristanu – ne znam, ali bio je jedan prilično jak zagorski kadrovik u to vreme u Beogradu, rodom iz Kumrovca.

ljudi, planska dokumentacija je jedno, a generalni projekat nešto skroz drugo. prvo dok se uradi planska, pa studija, pa kada vide da je sve to sumanuto, na kraju će Trebinje završiti sa aerodromom veličine Mostara

Baš tako. Ovaj projekat se neće skoro realizovati, to je sigurno. Ova njihova priča do kraja ove godine je sumanuta.

Kod nas u Tb kažu besposlen pop jariće krsti pa me čudi da se i vi bavite tim poslom jer vas smatram za ozbiljnog autora iz ove oblasti. Aleku su izbori naredne godine nama takođe a narod glup i naivan pali se na ovakve priče. Jedna druga fotomontaža je u daleko široj upotrebi nego ova vaša a na njoj su sela Marić Međine i Desin Selo zamjenjena a ako bi pista bila tako postavljena na manje od 10 km u pravcu pisteje vrh Bjelasice sa 1400m i to dovoljno govori o ozbiljnosti projekta

Koliko sam razumeo, radi se o tenderu za izradu projektne dokumentacije. Šta je tu sporno i zašto toliko negativnih komentara?
Ako će izmestiti institucije i slično u taj kraj ovo može biti lep početak oživljavanja istočne Hercegovine. Beogradizacija Srbije je najveće zlo i verovatno je slično u Republici Srpskoj i BiH. Sigurno i u Hrvatskoj.
Treba pohvaliti da je neko počeo da slaže kockice kako treba istočna Hercegovina da se oživljava.
Da ja to pravim, pistu bih odmah maksimaliatički napravio, što vidim da će biti isprojektovano, a prostor za ostale delove aerodroma rezervisao za budućnost. Tako je najjeftinije dugoročno gledano.
Sve ostalo bih u ovom trenutku napravio na nivou malo bolje autobuske stanice. Pa kako bude rastao broj putnika ništa lakše nego dodavati. A ako ne bude putnika nije ni prvi ni poslednji put da smo negde bacili pare.
Bolje u jednu pistu, nego u sumanute projekte kojih imamo pregršt na svakom koraku koji nikako ne mogu biti u nacionalnom interesu. Da li znate da će pored oko spomenute brze pruge između Beograda i Novog Sada morati da se napravi bar par desetina podvožnjaka i nadvožnjaka da se život u tom ekonomski najbitnijem delu zemlje ne bi totalno poremetio.
Da ne pričamo o čuvenom beogradskom metrou od bar 4 milijarde evra a upravo su počupali najkvalitetniju prugu u centru grada zbog projekta Beograd na vodi. Mi smo imali razvučene šine po velikom delu grada i to je neko povadio, umesto da ihbje malo preradio i iskoriatio. Ima jedan tunel napravljen jos u SFRJ koji još uvek nije u upotrebi a grad se davi u gužvama.
Gospodo, verujte da je Trebinje najmanje ludilo čak i da tako maksimaliatički zamišljeno odmah bude napravljeno. Ako ništa tamo će biti nova staza za auto trke :-).

Dakle, izrada projekata je jedno i prirodno je da se takvi projekti rade maksimaliatički. A šta će od toga, da li i kojim redom praviti je sasvim druga priča.
Pozdravljam pravljenje projekata i pozivam na opreznost i biranje pravog trenutka prilikom izgradnje.

O čemu Vi pričate, kakav povratak u normalan život!? Nadvožnjaci na pruzi BG-NS se prave zato što pruge velikih brzina kao što je ova (200km/h) ne smeju da imaju ukrštanja sa običnim putevima. Tako je svuda, ali svuda u svetu i naravno ti nadvožnjaci i podvožnjaci će doprineti većoj bezbednosti saobraćaja jer brzi vozovi i automobili neće biti u kontaktu

@Ju500
Ništa niste skontali šta sam hteo da kažem. Šta je tu je.

Mislim da na bacanje para ne treba da gledamo tim očima. Bacanje para je bacanje para, koliko god ono bilo.
Ne treba da se ulupaju pare u megalomanski aerodrom da bi možda sleteo jedan ATR. Ne treba da kažemo ni prvi ni poslednji put da smo bacili pare. Treba da bude poslednji put!
Finansije treba razumno voditi, a ne da se mirimo sa bacanjem para. Ne treba da se vodimo politikom da su već u sve ulupali pare, kakve veze ima i ovde. Svako bespotrebno trošenje para bi trebalo da se spreči i da su na to upozori

@Luka Babić
To je tako u teoriji. U praksi nigde pa ni na Zapadu. U takvom svetu živimo. Šta je tu je…

Slažem da je jako loše, šta nam je svima sve postalo normalno, i šta sve tolerišemo, i čime se tešimo. Šta je tu je.
Hrvatsku ni geografski nije moguće centralizirati u vazduhoplovstvu. Za ostale grane društva nisam stekao utisak da nije sve ili skoro sve u Zagrebu, ali ako Vi kažete da je tako, drago mi je.
Stvarno mislim da je pozitivno da je neko počeo da sklapa kockice oživljavanja istočne Hercegovine, i izrada projekata je jedan korak u tom smeru. Realno postoji mnogo situacija zašto je strateški taj aerodrom/pista+autobusla stanica potreban. 1. Raspad BiH po linijama 3 konstitutivna naroda. 2. Neko odluči da pd granice ka EU napravi jako čvrstu granicu, kao tokom korona pandemije. 3. Razna tehnološka poboljšanja koja će dozvoliti da takvi aerodromi postanu isplativi. I još svakakvi scenariji mi padaju na pamet. I nijedan se ne odnosi na sletanje aviona raznoraznih svetskih sila i veliku politiku.

Zbog tih a i strateških razloga napraviti dobru pistu sa malo boljom autobuskom stanicom. Ostalo kako vreme kaže.
Ja bih pistu odmah maksimalistički napravio, uz napomenu da nisam iz struke. Neka struka i planeri odluče na osnovu cele slike koju samo oni imaju, a mi ovde ne.
U tom smislu je lepo što počinje izrada projekata i planiranje.

U sridu

Nije vam to neki razlog za ponos jer je glavni razlog Sr -Hr prepucavanje a ne aerodrom u zadnjoj *a*izdini koji će, kao, da prave baš ovi što to od Tb napraviše

Ja živim u Hercegovini a za vas se ne bi reklo. Bilo bi mi drago da se kockice u Hercegovini poslože ali u Tb bi rekli dabogda kćeri da te beg uzme a cigani se oko kuće motaju….Čini mi se da u Hercegovini postoje i puno jeftiniji projekti koji bi mogli podići standard lokalnog stanovništva a tu je aerodrom kao šlag na tortu. Graditi takav aerodrom bez infrastrukture nema nikakvog smisla a kvalitetna infrastruktura bi makar udvostručila cijenu (dobar put do CG, Hr I Mostara) Za toliko novca bi se moglo napraviti najmanje 2000-3000 porodičnih kuća, 20000-30000 radnih mjesta u tekstilnoj industriji ili od Tb napraviti regionalni IT centar ali bojim se da je građevinski dio samo pola investicije a druga pola je kadar koliko znam Tb obiluje kontrolorima leta, pilotima….Ukratko mislim da vi sa državnog posla branite tog ko vam je dao posao i to dosta neuspješno jer je odbrana bez argumenata. Takođe mi djelujete kao neko ko u životu ni marke nije pošteno zaradio pa se olako razbacujete tuđim milionima.

Svaka čast na pronicljivosti i detektivskom daru. A posebno na istančanom osećaju za biznis i regionalnu ekonomiju. Dobijam sendviče od CG ministra i Precednika. I silne milione sam uzeo nepošteno.
Pored takvih umova kao što je Vaš, istočnoj Hercegovini ne trebaju neprijatelji. Eno Vam gore u diskusiji nekoliko komentara od Ugroženi srpski narod i Alena Ščurića koji jasno govore šta Vam se sprema čim se drznete da malo ojačate i živnete. Tvrda granica i sve moguće opstrukcije.
Nadam se da neko ko je na vlasti čita sve ovo, pa čisto opomene radi, krene da popisuje hrvatske firme koje rade u Republici Srpskoj i Srbiji.
Slobodni protok i slobodna ekonomija moraju da funkcionišu u svim smerovima a ne samo kada Hrvatskoj to odgovara.

Ko bi živeo u tih 2-3 000 kuća? Ko bi radio u tekstilnim fabrikama i za koju platu da bi ta roba bila konkurentna? IT u istočnoj Hercegovini će profunkcionisati kada prestane iseljavanje i taj prostor postane atraktivan. Svaka Vama čast na mudrosti i intelektu.

Sticajem okolnosti sam dobro upoznat sa stanjem u Novoteksu prije gašenja i cijenama lon poslova koje su radili a one su takve da su radnice bez problema mogle dobijati 700-800 KM prije 10tak godina i da ostane 10-20% profita gazdi ali bilo je malo gladnim ustima pa se kralo 200 pantalona sedmično i to je otkrio Sara pa su onda trebinjski miševi počeli da postavljaju uslove Švabama i postali donji anisu lon poslovi jedino što su mogli raditi. Isto bi bilo i sa aerodromom vjerovatno bi Luka donio spisak koga će zaposliti a kriteriji bi bili ko za direktora bolnice, komunalnog…….ali to funkcioniše samo u Tb. Odoh na drugu temu izvinjavam se

Ja bih radije da Srbija umjesto Trebinja uzme u koncesiju Aerodrom Banja Luku koja vapi za modernizacijom i unapređenjem poslovne politike.A što se Trebinja tiče bolje im je da imaju direktne i česće autobuske linije na potezu Trebinje -aerodrom Dubrovnik/Tivat.I da li je moguće da jedan takav autobus ima prioritet za pasošku kontrolu na obe granice ?Samim tim mi je čudno da ASL nije uspostavila cjelogodisnju liniju za DBV u sezoni svaki dan,a zimi 5 puta sedmicno,podrazumijeva se prije pandemije.Ako budu došli do momenta izgradnje,a što sigurno hoće,pista će vjerovatno biti 2500×45 sa 4 ili 5 parking pozicija i vrlo moguće rulnice na obe PSS.A ostalo će proširivati kad se steknu uslovi za takvo nešto.Interesuje me kakva će da bude procedura za taj aerodrom što se tiče kontrole letenja i navigacije uopšte? Da ne bude kao u Sarajevu da poleću avioni čelo u čelo.

Projekat aerodroma Trebinje, barem u ovakvoj formi, nije racionalan. Smatram da je aerodrom na jugu Republike Srpske neophodan i da ga treba sagraditi ali ne na ovaj način. Idealno bi bilo da Trebinje dobije mali terminal i pistu za avione tipa ATR i Dash 8 što bi bilo dovoljno da se ova regija poveže sa maticom.

Air Serbia bi, uz PSO, mogla da održava 5 nedeljnih letova leti i 2-3 tokom zime. Mislim da bi i Austrian mogao da pokrene letove ka Beču čime bi Trebinje dobilo vezu sa svojom dijasporom. Izgradnja aerodroma za Airbuse A320 i Boeinge 737 zaista nema smisla.

Austrian sam spomenuo u kontekstu subvencija, sigurno da oni sami ne bi došli.

Da li se takva minimalna pista za ATR može iskoristiti i za Embraere i Bombardiere ili je njima potrebna duža pista?

Zaboravio sam da napomenem da bi takav mali aerodromčić mogao da zarađuje i od škola letenja, sportskih aero-klubova i sličnih stvari. Verujem da bi aerodrom mogao da privuče i određeni helikopterski saobraćaj, uglavnom turistički.

1700 metara vam je dovoljno za ATRove, dasheve, embraere, crj seriju, A319/18, CS100 i SpaceJet. Za vrijeme noći tijekom mogu vam i veći avioni sletit poput 737-800.

Biće stalno poslovnih letova, jer vodeći lokalni biznismen (R. Drašković) koristi helikopter, a aerodrom će imati i helidrom:)

Ako bi aerodrom imao dobar menadžment i nekakvu viziju za 10-20 godina onda da. Na primer, ko bi rekao pre 6-7 godina da će Niš da privuče onoliko LCC linija i to sve zahvaljujući talentovanim Nišlijama koji su imali plan i viziju za svoj aerodrom. Isto je i za svaki drugi aerodrom. Naravno, ne govorim da će se to nužno desiti ali ako se već gradi onda treba iskoristiti šansu

Nije malen, nego lider u konditorskoj industriji čitavog regiona, skoro kao Porošenko u Ukrajini. Pre 5 godina je imao godišnji obrt od 100 miliona EUR, sad je samo više. Inače, reč je o rođenom bratu Vuka Draškovića, a i popriličnom ekscentriku (sastanke kolegijuma direktora držao je i u bazenu).

Onda bolje da naprave bazen nego aerodrom

Niste me razumeli. Kada kažem dobar menadžment ne mislim na nekog “šerifa” već na prave stručnjake iz vazduhoplovne industrije. Ako troše tolike novce na izgradnju onda mogu potrošiti još malo za sposoban kadar.

Ne upoređujem već dajem primer kako talentovani pojedinci sa vizijom mogu da naprave nešto fenomenalno. Nadam se da će Trebinje dobiti takve ljude 🙂

Da a u IAT Swislion, Gradu sunca …..HET su sve sami probrani kadrovi……. samo što su birani po pogrešnim kriterijima

20 puta

Škole letenja i sportsko letenje u Tb? Pa većina nema za plin u golfa 2 a neki dan ispratih nekog na autobus za Bgd a on poluprazan a ne avion

[…] piše: Luka Babić/regionalni avio-portal Zamaaero […]

Da Trebinjski portal …

[…] piše: Luka Babić/regionalni avio-portal Zamaaero […]

Ljudi, samo da vas zamolim za malo manje emocija i reči koje baš nisu na mestu. Ne pominjite “zemlje trećeg sveta”, “vukojebine” i “sela”, jer zaista više niko ne želi to da sluša, tj. da bude ponižavan na taj način. Za London su i naši najveći gradovi možda sela, ali pristojan Londonac to svakako neće reći.

Za ovaj aerodrom, kada naprave, cele godine trijangularni letovi Beograd – Banjaluka – Trebinje – Beograd, ATR-om. Leti nešto više letova – svakako će večernji polazak za Beograd omogućiti ono što Tivat ne može, kasni povratak sa crnogorskog primorja. Takođe, Air Serbia imaće Dubrovnik u kakvoj-takvoj ponudi tokom cele godine, a leti i više puta dnevno.

A jednog lepog dana, kada više ne bude granica, kao u precovid Evropi, onda će sa Dubrovnikom deliti putnike. Dotle, kako je, tako je, a neće niko umreti od gladi zbpog ovog aerodroma, te se ne bojte toga toliko.

Mislim da makar mi pokušavamo da smirimo nacionalističke strasti.

Čak i da eventualno bude takvih letova, šta je ovoliki aerodrom, ovolika pista?

Koliko vidim, širenje je u nekoj “fazi 2”, a mislim da se to ne bi skoro desilo, ako i ikad.

Nisu oni sve precizirali, a tender se odnosi na sve faze, na izgled aerodroma nakon poslednje faze. Pogledajte stajanku u prvoj fazi, pa to je previše

Alene, trenutno to zaista nije ogroman novac za Srbiju, a bio bi do pre nekoliko godina – stanje javnih finansija je dobro. Istina je i da sada država ulaže u mnogo vrednije projekte od 100 mil. evra. I to nije režimska propaganda, to je tačno, a šta ja o svim tim projektima pojedinačno mislim, to je druga priča. Samo je pruga Beograd-Novi Sad nepotrebno skuplja za oko 100 miliona EUR, zbog podizanja brzine sa 160 na 200 km/h, usled čega će najbrži voz stići 3 minuta pre, a 3 kompozicije kupljene u Švajcarskoj upravo zbog toga koštaju Boga oca.

I sad, da se iz Banjaluke stiže u Beograd kolima za 2 sata…:)) Racionalizovao sam taj let kao trijangularni, naravno da je bolje Beograd-Banja Luka-Trebinje-Banja Luka-Beograd, ali je i skuplje.

Mnogo se para u Srbiji baca bespotrebno, tako ne treba ni ovde. Samo da podsetim da Srbija ima jedan od najskupljih kilometara autoputa.

To sa cenom auto-puta i nije baš tačno.Znamo za mnogo skuplje ravničarske autoputeve u regionu,za koje javnost dobro zna da su preplaćeni i to papreno.Treba uzeti u obzir konfiguraciju terena,naravno da nije isto kroz ravnicu i planinu.

@Pantograf 11:21: Sa stanovista Srbije tih 100 milijuna eura za tih nekih 100 km pruge da bi se je osposobilo za brzine do 200 km/h je veliki i preveliki novac. Ali gledano globalno je dizanje brzine na 200 km/h itekako vazno. Gledajte: htjeli mi to ovdje na zrakoplovnom forumu priznati ili ne, buducnost je do odredjenih udaljenosti na zeljeznici a ne na avio prometu. Histerija oko ocuvanja klime je preuzela maha, sve vise cak i konzervativnih vlada u Europi se ne usudjuje ici otvoreno protiv te histerije. Pobijede li zeleni u Njemackoj, to ce samo dati vjetar u jedra klima aktivistima i vrlo brzo cemo se iz histerije naci u klima teroru. I to takvom, da ce ove restrikcije koje imamo zbog corone izgledati prema tome kao djeciji vrtic! Stoga je sada ukrhati 1 milijun eura po kilometru da bi se digla brzina dobra investicija. Hrvatska je to prespavala i osposobila X koridor (Dobova-Tovarnik) za max. 160 km/h. Jest da sam postroj pruge dozvoljava brzine do 200 km/h, ali ne i signalizacija te pruzni prijelazi… Stoga tu treba jos dobro uzeti pare u ruke… Kojih nema! Srbija ima ogromnu prednost: pruga Salzburg-Linz-St. Pölten-Bec (Westbahn) je osposobljena za brzine do 250 km/h, Bec-granica sa Madjarskom do 160 km/h, kroz Madjarsku 160 km/h i onda dalje kroz Srbiju do Beograda, kada bude gotovo 200 km/h. Alternativni pravac je katastrofa: Salzburg-Schwarzach/St. Veit-Villach (Tauernbahn) je max. 130 km/h, od Villacha do Jesenica tesko da vlak ide brze od 100 km/h, kroz Sloveniju do Dobove ako pogledas dozvoljene brzine, dodjes na neki prosjek od 80-tak km/h (https://www.slo-zeleznice.si/images/infrastruktura/Program_omrezja_2017/2017/PO_2017_2_Priloga_3F_Progovne%20hitrosti.pdf). Kroz Hrvatsku od Dobove do Zagreba
se vlak ljulja sa nekih 100 km/h, od Zagreba ima teoretski dijelova gdje se i moze sa 160 km/h ali se to ne koristi pogotovo sto se kroz mnoge kolodvore moze sa max. 80 km/h zbog zastarjelih skretnica… Od Tovarnika do Beograda je katastrofa… Da bi se kompletno brzina Jesenice-Beograd digla na 160 km/h trebaju milijarde eura… I zato je politika investiranja u brzinsku prugu granica sa Madjarskom-Beograd-Nis-Dimitrovgrad odnosno Nis-makedonska granica definitvno odlican potez! I tih 350 milijuna umjesto u nekakvi politicki aerodrom u Trebinju, treba investirati u prugu! Veliki “BRAVO!!!” za onoga koji je to osmislio i, sto je jos veci uspijeh, uspio politicare uvjeriti da se to i gradi!

Autom iz Beograda do Banjaluke za dva sata?!Ponovno bespotrebno natezanje vremena putovanja,kao ono do Venecije ili ono do Ljubljane.Dajte,nemojte nas…

Uz proceduru na granici ne ide ispod 4 sata.

A sta kaze? Evo sad sam proverio i kaze tacno 3h 48min. Uz granicu 4 sata!

Los vam je google. U svakom slucaju mnogo vise od vasih 2 sata

Odgovorila vam je Suada ali ste je izbrisali

“Ljudi, samo da vas zamolim za malo manje emocija i reči koje baš nisu na mestu. Ne pominjite “zemlje trećeg sveta”, “vukojebine” i “sela”, jer zaista više niko ne želi to da sluša, tj. da bude ponižavan na taj način. Za London su i naši najveći gradovi možda sela, ali pristojan Londonac to svakako neće reći.”
Da u pravu ste ali isto tako pristojan londonac nam neće #rati na glavu i ubjeđivati nas da je torta u pitanju kao što to vi dugo i uporno radite

Ovde sam pre nekih mesec dana preneo inf. da se radi uveliko na ovome.Da nece biti ni u ludilu gotovo ove god.ali da se sigurno radi.
Aerodrom se gradi neposredno uz veliki turisticki kompleks koji vec radi” Grad Sunca ” koji je ogroman .( akva park , hoteli preko 150 apartmana)
Bio sam dve godine uzastopce po nekoliko dana i deluje impresivno .Alene na moje iznenadjenje veliki broj Dubrovcana , Crnogoraca ..
A sad nastavljaju gradnju stambenog kompleksa sa 3000 stambenih jedinica ( tri hiljade!!!) za 25 000 ljudi .
Daluje ludost ali sve sto je najavljeno do sad je i napravljeno.Vlasnik svega je SWISSLION -Takovo .
Malo izadjoh iz teme ali aerodrom se prvobitno trebao pravit skroz na drugoj lokaciji ali u dogovoru sa Draskovicem(swisslion) se pravi kao jedna ogromna celina .
Sta je pozadina svega ne znam ali se bukvalno pravi novi grad .

Dubrovčani i Crnogorci sigurno neće ići avionom u Trebinje, čak i da posete taj kompleks. Da li mislite da npr. Nemca zanima da dođe u taj kompleks, pa ima za njega mnogo ozbiljnijih, uređenijih kompleksa i na prestižnijim lokacijama.

1 .promenila se lokacija dva puta to sam i rekao .Prvobitno je trebao da se gradi blize Herceg Novom (selo Zupci )a onda je sve preslo na ovu lokaciju koja je u sklopu” Grada Sunca”.

2.tacno podneta tuzba ustavnom sudu BIH o vlasnistu imovine.

3.Kao sto sam i prosli put rekao ovo ce sigurno biti izgradjeno.
Kad sam rekao da se uveliko radi i sprovodi necija vizija celog podrucja Hercegovine to je istina.Aerodrom je samo jedana kockica u mozaiku.
A to svako i vidi zato se i dize galama .
A dal sam gospodin to i nije vazno.
Poz.

Ja sam prenio stanje koje je trentno i sto znam a zasto se sve ovo pravi ne znam i ne nagadjam .Ali se uveliko sprovodi necija zamisao.

Prva lokacija na kojoj se planirao gradit je trebala da gradi Republika Srpska i gde je planiran sa pistom od 1800 m .Pocelo je ciscenje lokacije i lepo se na googlu vide zaceci piste .
Koga interesuje naka pogleda od Trebinja prema H.N.
Tu teren nije dozvoljavao aerodrom ovih dimenzija .Niko nije lutao nego je ovo potpuno novi projekat koji nije mogao uklopit u postojecu lokaciju.
Vucic u Banja Luci lepo rece aerodrom je strateski cilj Srbije.
I jedino mesto gde se moze napravit je u pravcu Popovog Polja gde se i planira.
Mozda mnogi ne poznaju teren pa nije se lako orjentisat .Bilo bi lakse da se ubace google snimci onda bi sve bilo jasnije .

Ako je strateški cilj Srbije izlaz na more, onda može.

Darko nije ni rekao da su Dubrovčani i Crnogorci na taj kompleks dolazili AVIONOM.

Ne razumijem

Iskreno, ne vidim puno loših stvari za grad Dubrovnik u ovom projektu. Ako će htjeti privući LCC prijevoznike poput Wizza i Ryana trebat će ih subvencionirati zbog njihovih zahjteva, a to neće platiti niti jedna dubrovačka javna institucija već one u Trebinju ili Srbiji. A letovi će primarno biti popunjeni putnicima za Dubrovnik, tako da ovo vidim kao pozitivnu stvar za grad Dubrovnik. A Trebinje će s druge strane dobiti aerodrom sa radnim mjestima koji će netko drugi platiti, a ne oni. Apsolutna pozitivna stvar za to područje.

Za Dubrovnik neće biti ništa loše, jer čak i da se počne realizacija ovoga, Dubrovnik će se vrlo lako sa time izboriti.
Neko će pare baciti, neko mora. Tu radnih mesta neće biti previše. Taj aerodrom zasigurno neće biti ovo što piše u tenderu, najviše radnih mesta bi se dobilo u samoj izgradnji, odnosno radnici. Međutim, plaši me da će to najmanje raditi domaće firme i domaći radnici. U Srbiji infrastrukturne projekte sve manje rade domaće firme i radnici, a ima ih i bile su to ozbiljne firme. U Beogradu sad najviše rade turski radnici, a čak su jednu ulicu prošlo leto rekonstruisali Pakistanci, umesto toliko naših radnika koji nemaju šta da rade.

Oprace se dobre pare tu,a jos reklama pred neke izbore…. Dobit visestruka

Nema u Beogradu naših građevinskih radnika koji nemaju šta da rade, u suprotnom ne bi uvozili strane. Takođe, Luka, izgradnja objekata niskogradnje nije radno intenzivna i ne utiče drastično na zapošljavanje – dobro, aerodromska zgrada je visokogradnja, to je drugo.

Računajte da ovo Srbija plaća tom delu RS: na lokalu, biće malo više radnih mesta i takođe više turističkog prometa. To se, naravno, ne isplati u bukvalnom smislu, tj. nije moguć povrat kapitalnih troškova, ali nije moguć ni za beogradski metro. Ovo plaća Beograd, a ne Trebinje, nije baš da u budžetu Srbije nema para, pa stoga i nije tako strašno rasipanje kao što izgleda – u osnovi je prelivanje novca iz razvijenijeg u manje razvijeno područje.

Poenta toga je bila da bi najveći doprinos zaposlenosti u tom projektu bili radnici. U Beogradu možda nema, ali po Srbiji i te kako ima, idu u inostranstvo jer mi angažujemo Turke i Pakistance.

Ali koji turisti će dolaziti u Trebinje? Ponovo ista pitanja: Gde će da odsedaju? Šta će da obilaze? Koji bi bio razlog da oni odaberu baš Trebinje, a ne u blizini npr Dubrovnik ili Crnu Goru, a da ne pričam o mestima koja su dalja?

Mislim da Srbija ima mnogo veće probleme na koje može da potroši pare od nerealnog projekta aerodroma. Čak i da ima putnika za taj aerodrom, čemu ovoliki aerodrom i ko gradi aerodrom samo zbog jedne eventalne destinacije na mišiće?

I da dodam kako verujem, a ne znam zašto, da će ovaj aerodrom graditi Integral iz Banjaluke:)

Srbija nema tako jaku građevinsku operativu za projekte koji se trenutno izvode.Tačno ste rekli,BILE su to ozbiljne firme.A to da naši radnici nemaju šta da rade,nije tačno.

Točno je da Dubrovnik ovime samo može dobiti – ukoliko se bude zaista forsiralo Trebinje trebat će platiti ogromne novce LCCu / PSO da ovdje leti, a ti turisti nemaju kamo nego u Dubrovnik. Dubrovnik dobiva turiste a to plaća netko drugi.
S druge strane Aerodrom Dubrovnik neće imati nikakvih problema s Trebinjem jer nije jako kreditno opterećen i ima daleko bolju infrastrukturu i lokaciju – može si cjenovno dozvoliti da prihvaća samo profitablne letove, a Trebinju ostavi one prijevoznike pred kojima se skidaju gaće i na kojim se gube milijuni. Win-win za Dubrovnik.

@Max: i vec se veselim facama odgovornih kada Ryan prozove Trebinje “Dubrovnik East” po principu Hahna (Frankfurt) ili Memingena (Munich West)

@Alen bio bi to ipak prvi put da ga nazovu po gradu iz druge države. A i da ga nazovu, zašto ne – to znači da je BiH ili Srbija pljunula ogromne pare Ryanu da bi doveo turiste bas samom Dubrovniku (ako su ga tako nazvali sigurno nijedan putnik neće ostati u BiH), opet win-win.

Aerodromi se ne prave samo da bi bili isplativi. Trebinje pravi Srbija, ruskim parama. Pista od 3500m i stajanka možda nikad neće videti A330, ali bi mogli, zlu ne trebalo, kojekakve ANove i slično. Crna Gora i Hrvatska su već otišle u NATO. BiH ili makar Republika Srpska ne.

Ovaj aerodrom se ne može koristiti za vojne svrhe, ako ste na to mislili. Postoji već pogranični sporazum između BiH i Hrvatske koji je implementiran, a kaže da se vojne baze ne smiju nalaziti na manje od 15 km od državne granice. I Taleža i Miončići su ispod 10 km zračne udaljenosti od državne granice.

Rusiju sigurno jako zanimaju sporazumi tamo nekih državica ako krene da zaposedne aerodrom

Odakle vam informacija da je Rusija ukjlučena u ovo? Trebate shvatiti da je aerodrom Trebinje jos uvijek u BiH i da ta država ne smije kršiti međunarodna pravila tako da ima vojne baze na propisanoj udaljenosti. Ili će Rusija učiniti invaziju na BiH i stvoriti nove probleme sa EU članicom zbog aerodroma u ni manje ni više nego u Trebinju?

Iskreno, mislim da bi se neko iz BiH pobunio da je Rusija stvarno umešana. Moram priznati da sam za Rusiju u ovom projektu sada prvi put pročitao.

O kakvoj invaziji govorite,čoveče?!

Da…….samo što ti je gazda potpisao BiH u NATO

Mesicu nije bio problem ne da postavi bazu unutar 15 km vec da posalje vojsku na Rep.Srpsku.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić se ne bi ustručavao da pošalje vojsku u slučaju održavanja referenduma u Republici Srpskoj o otcjepljenju od BiH, javio je zagrebački Novi list, citirajući Mesićevu izjavu datu na oproštajnom druženju sa novinarima u ponedjeljak.

@Anoymous 14.58: Kao prvo: Stjepan Mesić nije hrvatski predsjednik nego bivši hrvatski predsjednik- i to debelo!!! Kao drugo: njega ionako nitko (više) ne shvaća ozbiljno! Kao treće: koje on ima ovlasti uopće takvo što izjaviti? Kao četvrto: ako je to izjavio, kada je to bilo? I peto na kraju: Mesić je starac od 86 godina! O stanju njegova duha ne bih jer to ovdje ne spada. Ali za vašu informaciju njega velika većina u Hrvatskoj precepira kao politčkog pajaca kojemu je samo do vlastite propagande! Prema tome: što se mene tiče, mogao je objaviti da će poslati vojsku i na mjesec!

On je to izjavio dok je bio aktuelni predsednik

To da nikada neće videti A330, ni 767 je vrlo verovatno, ali je u tenderu jasno navedeno za ta dva modela koliko će letova imati. I za još neke avione su precizirali, ali su mi ova dva bila najzanimljivija.

Ja ne znam za ruske pare, iskreno.

Ne trebaju Rusiji nikakvi “pričuvni objekti” u regionu.Imaju oni pametnijeg posla.

@Anonymous 09:26: sa strateškog stanovišta je taj aerodrom kompletno neinteresantan! On je samo 15 km od uvale Mlini. Dodje li do nekog sukoba možes taj aerodrom gadjati sa mora topovima obične korvete, sa kopna dalekometnim topovima. O raketama da i ne govorim… I pista ti u roku keks izgleda kao oranica a kompletna infrastruktura je ruševina. Niti jedan vojni strateg tamo neće planirati ikakvu bazu! I na kraju kao dokaz moje tvrdnje: 1991.-1995. su iz Trebinja topovima gadjali Dubrovnik! A to funkcionira i u obrnutom smjeru. I molim unaprijed da se ostavite ikakvih političkih implikacija na to doba. Ja govorim ISKLJUčIVO sa strateškog stanovišta!!!

Ne sasvim. Ali 15 km je zaista malo! Iako sam vise mislio da na aerodromui nema na primjer sklonista za avione kao sto je bilo na ZAG (ne znam da li ih jos ima)…

Kako bi doletjeli ruski avioni na takav aerodrom i snadbijevali ga logistikom. Mrzi me da nabrajam koliko zracnih prostora drzava NATO pakta bi morali preletjeti za tako nesto.

U slucaju poostrenja odnosa do te mjere da je takav objekat potreban kao vojni aerodrom sigurno bi bili sputani.

Prije desetak godina pisalo se da će se u aerodrom uložiti 160 mil eura, sada se piše puno manje i da će za godinu dana početi s operacijama. Ovo da bi mogli konkurirati Dubrovniku je smiješno jer sumnjam kako će se putnicima koji dolaze direktno u Dubrovnik dati prelaziti granicu.

Objektivno, s pozicije nekog u hr nemam ništa protiv, nit su naše pare nit odgovaramo za nešto, ali ne vidim kako bi ovo mogla biti isplativa investicija. Nisam bio u Trebinju pa bih molio kolege iz BiH da prokomentiraju postoji li uopće nekakva kvalitetna infrastruktura (brza cesta, kvalitetne prometnice, međugradski prijevoz). Nadam se da ne misle inicijatori projekta da će 3 mil ljudi doći u Trebinje…

Točno to, kokice i gledamo.

Dok ne počnu neizbežni komentari o nacionalizmu i slično da kažem svoje mišljenje.

Ni Srbija ni RS(BiH) nemaju dovoljno novca (nisu dovoljno bogati) za ovaj projekat i mislim da je čisto bacanje para ako stvarno krenu da ga rade. Mislim da je i ovo odlaganje isfingirano a da je predsednik Srbije obećao previše novca za projekte u RS (pored ovog projekta tu je i 100 miliona za autoput od Rače do Bijeljine…) kojih ni Srbija nema.

Delimično razumem potrebu za aerodromom jer je “srpski” deo Hercegovine jako loše povezan sa ostatkom RS i sa Srbijom. Putovanje traje predugo, a sa druge strane turistički potencijali postoje. Inače je relativno skoro Trebinje uvršten u 10 najbojlih gradova za život nemačkih penzionera (po potencijalu). Je li to sve dovoljno za profitabilan aerodrom? Nije i tu nema priče.

Za granicu moram reći iz svog iskustva sa HR-CG granice u letnjem periodu, da stranci (USA, AUS) uopšte nisu bili svesni iste iako su krenuli iz Dubrovnika ka Boki, a frapirali su se kada smo stali i na MNE granici. Sveukupno čini mi se da smo izgubili bar 45 minuta na prelazima (autobusom smo išli) i meni kao turisti iz treće zemlje je sve to izgledalo jako jadno. Pa zaboga valjda je cilj da se omogući brže putovanje izmedju tih regija, ili sam ja možda naivan pa ne vidim da to nije u interesu ni jednima ni drugima.

Za tače iz komentara se uglavnom slaže sem za 2. Nadam se da će se to iskoreniti uskoro, tj mislim da te predrasude neće još dugo trajati.

I za kraj i čisto turističi, nevezano za aerodrom, meni lično, da mi neko kaže biraj gde ćeš provesti 5 dana, Kotor, Herceg Novi, Dubrovnik ili Trebinje, Trebinje apsolutno pobedjuje. Hrana je odlična a jeftinija od ostalih a gostoprimstvo ljudi neuporedivo, pogotovo sa Bokom. Preporuka svima za posetu ovom gradicu.

Focus.de je stavio Trebinje na visoko drugo mesto, iako znam, te analize tih medija kojih ima na pretek nisu nikakav relevantan podatak.

Granica EU meni ostavlja takav utisak tromosti i jada. Pritom granica izmedju Srbije i Hrvatske je puno efikasnija od one izmedju Srbije i Madjarske. To mrcvaljenje je nečuveno zaista.

Za prvu rečenicu se slažem da je uloženo previše novca u Moravu, verovatno i u AS, ali bez Morave i možemo, sa druge strane kao državljanin Srbije nemam toliko problema sa minusem koji pravi AS. Iako sam protiv sadašnje vlasti, oživljavanje Jata u vidu AS bih ocenio kao uglavnom pozitivnu stvar.

@Milos 09:50: zaista ne znam od kuda vam podatak da je Trebinje “top 10” za njemacke penzionere. Ali ajmo od pretpostavke da je to zaista tako. Ajmo cak i od pretpostavke da ce ih u Trebinju zivjeti 10.000. Zanemarimo cak i cinjenicu da Trebinje nema i nikada nece imati infrastrukturu za tih 10.000 penzica pocevsi od zdrastvene skrbi. Ali treba postaviti pitanje zasto jedan penzioner odlazi iz Njemacke u poznim godinama? Zato jer je njemacki penzioner siromasan! I u buducnosti ce biti jos siromasniji!!! I jer si ne moze priustiti ekstremno skup zivot u Njemackoj! Koji ce u buducnosti biti jos skuplji – pogotovo ako pobijede Zeleni na predstojecim izborima! Znam da ce sada puno ljudi graknuti da je to glupost, ali vjerujte mi! Ja sam zivio i radio 30 godina u Njemackoj i otisao sam zivjeti u Austriju da makar zadnjih 10 godina “popunim” penziju. Ja bih nakon 45 godina rada u Njemackoj imao oko 1200 eura penzije!!! To nije dostatno ni za dom koji kosta od 1500 eura na dalje – s time da je taj za 1500 eura uboznica!!! O vlastitom stanu da i ne govorim… Energija je ekstremno skupa (a biti ce jos i skuplja ako Zeleni pobijede)… Ali pustimo to. Ajmo racunati da ce tih 10.000 penzica svake godine otici jednom u Njemacku – iako je to i vise nego nevjerojatno s obzirom da ce u Trebinje doci samo oni siromasni! To su 20.000 putnika godisnje. Ali pri tome postoji jedna “kvaka”: 2000 ih je iz Bavarske, 2000 iz Brandenburga, 2000 iz Hamburga, 2000 ih je iz Sjeverne Rajne, 2000 iz Saske… E sada: zar zaista mislite da je iz Trebinja netko letjeti za sve vece gradove u Njemackoj zbog 2000 penzica iz tog grada??? Sada cete reci da ce ih rodbina posjecivati. OK, mozda i hoce. Ali oni nece doci u Trebinje nego ce doci na par dana u Dubrovnik i penzici ce ili doci u Dubrovnik, ili ce ih rodbina posjetiti u Trebinju… Nema tu kruha, pogotovo ne za tako predimenzionirani, da ne velim niti za ikavi, aerodrom!

@Alen Ma to je izbacio focus.de. Ne smatram ja to nekim relevantnim istrazivanjem, više sam pomenuo usput u kontekstu da Trebinje treba posetiti nego u kontekstu aerodroma.
Za plate/penzije u Nemackoj se slažem. Živim u Berlinu i vidim šta se dešava.

Sve je tačno što ste ovde napisali,a to smo pročitali baš mnogo puta.Dakle,nema potrebe za upornim ponavljanjima stavova.Ovaj Vaš komentar može slobodno biti i generalni zaključak na tu temu i kapak.Pozdrav…

Cesta Trebinje – Ljubinje je rekonstruirana prošle godine i može se reći da je u priliku “dobra “, ali dionica Ljubinje – Stolac je očaj, sve ceste koje vode prema Mostaru su u jako lošem stanju, a i prema Crnoj Gori, Hrvatskoj i Nevesinju nisu za pohvaliti.

Što se tiče veličine grada Trebinja može se za dva sata preći pješice uz duž i poprijeko za jednodnevni izlet dušu dao, sreća je što je blizu Dubrovnik jer 70% Trebinjaca radi u Dubrovniku a inače bi bio pustinja, ljeti je za prelazak granice potrebno nekih 3 sata koje su gužve.
Možda se to sve promjeni izgradnjom Aerodroma Trebinje…… teško ..

Veliki pozdrav iz Mostar za sve ljubitelje avijacije, posebno Alenu i ekipi Zamaaera najbolji ste
P.S. kad budete u Mostaru javite se za kavu

Može netko razmišljati iz ureda tko nikada nije prošao tim krajem i nije vidio kako ljudi zive, osim par ” ratni profitera – kriminalaca” ostalo jedva krpi kraj sa krajem, bog je za taj kraj davno rekao laku noć

Nekome mislite zabraniti da pređe granicu?!Ovakav stav baš po ovom pitanju bio je nedavno elaboriran.Kako to mislite da bi nekome zabranili prelazak preko granice?Razmislite još jednom…

Niti ima smlisa a ni logike graditi taj aerodrom, ali političkih moćnika to nebrine, neće ga graditi iz svojega džepa nego porezni obveznika ili kredita koje oni neće vraćati, bolje bi bilo da su otvorili neku tvornicu ili pomogli lokalnom stanovništvu koje se većinom bavi stočarstvom i poljoprivredom

Griješite obojica. “Gradnja” aerodroma ima i te kakvog smisla samo što ga vi ne vidite. Ako se za to “uposli” 50 radnika po 50 glasova na izborima su uz već postojeće glasove kupili Tb.Ako se ostatak kvalitetno opere dovoljno je za kupovinu izbora u 2X RS a samo HET godišnje donosi 30 mil eura x 4 godine + zaštita od krivičnog progona i pošteno stečene imovine, gradnja aerodroma se itekako isplati ako se gleda iz pravog ugla a vaš to očigledno nije

Bio sam ja vise puta silom prilika. Simpaticno i lijepo mjestasce koje ima neki svoj smek. Za jedno popodne sve bi stigao razgledati od znamenitosti a prenociti samo jer je izolirano. Da li bih dosao avionom tamo u posjetu? Naravno ne, ipak je mjestasce cije potrebe bi zadovoljila solidna autobuska stanica.

Kako da ne: Put idealan za liječenje bubrežnog kamenca preko Bileće, Bio je jedan takav i preko Ljubinja ali je presvučen asfaltom pa sad nije ni za bubrežni kamenac ni za vožnju bržu od 50 km ima i staza za tovarne konje i dvokolice do 2ks starom prugom i staza za koze do 50 kg preko Zagore

Malo me ta planiranja podsjecaju na Sjevernu Koreju. Izgradi Hotel i gosti ce sami doci. A da su se radije te pare uložile u izgradnju neke turisticke ili slicne infrastrukture koje ce privuci goste i donijeti lokalnom stanovnistvu neku korist?
Ovaj aerodrom ce stanovnicima donijeti samo dugove – sigurno ce lokalne uprave izaci u susret i dici nekoliko desetaka mil€ kredita za raznu infrastruktura aerodroma duhova.

Baš tako, verujem da je tu bitnije uložiti u zdravstvo, prosvetu,…
I za turiste stoji. Šta da radi turista kad hipotetički dođe u Trebinje? Gde će da odseda, šta ima da obiđe, da vidi, šta bi bio razlog da on odabere baš Trebinje?

Luka, u Trebinje se turistički ide, poprilično je popularno poslednjih godina, ima i bogatijih Beograđana koji kupuju stanove. Gradić je izuzetno lep i zanimljiv.

Čudi me da to ne znate?

Takođe, u planu je i nova bolnica, i to je najavljeno za iduću godinu.

Za odlazak u Trebinje sam čuo, ali ne mnogo slučajeva. Premalo da bi aerodrom bio opravdan.

Nisam bio, ali verujem da je Trebinje lepo i simpatično mesto, ali mislim da to nije dovoljno za privlačenje dovoljno turista za jedan aerodrom

Taj aerodrom je kao i onaj film “Polje snova” sa Costnerom.
“If you bild it they will come”.
Ta imaginarna nit vodilja glavnog junaka je izgleda i ovdje prevladala oko ideje izgradnje aerodroma.
Ako ikad bude sagradjen “Polje snova” bi mu savrseno odgovarao kao sluzbeni naziv.
Samo se bojim da ne ponese ime jednog drugog uratka. Walking dead..

“Vuk O’ Jebina” international airport Trebinje

Gospodine saradniče, Babiću.

Baš mi je slatko da mešate srpske (ekavicu) i hrvatske (ijekavicu) reči u istoj rečenici. Nisam to video nikada. Ali ne bitno.

Elem,

Takodje mi je zanimljivo ova slika što pokazuje vazdušnu udaljenost od Trebinja. 108 km do Mostara ali na žalost autom 2.5 sata i to ako te ovce ili krave nezaustave po nekim selima pa te dodatno uspore. Lično iskustvo, više puta.

Dubrovnik kao i Tivat se nalaze u drugim drzavama ako niste znali. Granični prelazi mogu da budu jezivi u toku leta.

Mnogo tu ima faktora oko svega.. I zašto baš to Trebinje će dobiti aerodrom. Mislim da mnogima nije jasno sada ali biće jednog dana ja verujem. Ali pojedinim subjektima, uvek nešto ne valja i nema smisla.

I ako imate viziju, ne mora to baš svima da bude jasna ta vizija a jos manje da se slažu a istom.

Bitno je da se gradi, da zapošljavaju ljudi i naravno sve nas povezuje.

Bice da je tekst neko “zacinio” ijekavicom, ne po prvi put. A svi znamo ko.

Zasto bi netko pisao ekavicom na hrvatskom portalu?

Iz prostog razloga sto je dopisnik iz Beograda gde se price ekavicom.

I sam autor je svojevremeno na srpskom portalu pisao ijekavicom pa se ne secam da je iko postavio takvo pitanje.

Da je dopisnik iz Kine bi pisao na kineskom ?

Ne, prevelo bi se na srpski.

Eto, sve si sebi sam odgovorio

Tačno tako.

Potpuno je jasno da je tekst napisao Alen, to se vidi iz samo stila pisanja.
Npr. ovakvo grandiozno preterivanje je potpuno Markusov stil:

‘Uz to Dubrovnik ima najsuvremeniji terminal i ostali infrastrukturu, te bi Trebnju trebalo bar 400 milijuna EUR samo da dostigne infrastrukturu Dubrovnika.’

Da ne govorim o rečima koje niko nikada u Srbiji nije izgovorio, npr. ‘dela’ 😀

Aerodrom Trebinje, nastavak srpske mitologije i nebuloza u svemu koju cak i neki na ovom portalu jos uvijek brane 😂

Trebinje malo vece selo? A sta cemo sa vukojebinom Korca gde je pre par dana otvoren aerodrom? Sta kazete na to? Da li znate broj stanovnika kao i stepen razvoja prodrucija oko tog aerodroma? Pa su ga ipak napravili.
Ne branim Trebinje samo podvlacim paralelu.

Može da bude da je i tu aerodrom bio bespotreban, ne znam. Ne razumem se u Albaniju baš ni malo, ali samo da prokomentarišem da postoji i ta mogućnost

Iz Splita? Ili Dubrovnika?

Osijek mora biti u pitanju.

Ma Brač. 😂

Pa eto vam primjer Korcea, Aerodrom je trebao konkurirati sa LCCima Prishtini i Skopju, a prvi let je dobio tek 16 godina nakon otvaranja. I to čak ne redovni.

Kukes, nije Korča. Korča nije vukojebina;)

Tacno! Moja greska. Korca je ispod Ohrida.

Ljudi,Morava i Nis su takode vojni aerodromi, iz tog razloga se pista na Moravi produzava

Zaista je degutantno videti da ne po prvi put ispravljate tekst svog dopisnika iz Beograda i dodajete svoje recenice. Ne verujem da biste vi pristali da vama neko to radi.

Ako je Mostar nebitan, zasto se pominje u tekstu?

Ukoliko smatrate da ovaj aerodrom nije i ne moze biti bilo kakva pretnja aerodromima u okruzenju zasto biste pisali uopste “zestoke” tekstove? Aerodrom finansira najvecim delom Republika Srbija a ne Republika Hrvatska ciji ste vi poreski obveznik. Zasto se vi toliko bunite zbog ovog ili aerodroma Morava? Da li ste vi na bilo koji nacin zakinuti ovde ili se radi o nekim drugim razlozima?

Zasto se v toliko brinete za srpske finansije? Da li vama neko odredjuje gde i na cega cete vi potrositi svoj novac ili novac svoje firme? Da li neko o tome namerava pisati “zestoke” tekstove? Naravno da ne.

Takodje delujete veoma pogodjeni cinjenicom da Air Serbia dobija PSO novac a sa cim se krenulo tek od 2019 dok imamo primere iz vase drzave da to traje skoro vec 10 godina i da je iznos dat za PSO preko 100 mil EUR. Pa sta i ako Air Serbia bude dobila novac da leti za Trebinje? Svi domaci letove unutar Hrvatske su PSO letovi pa se zbog te cinjenice ne bunite puno niti te letove odvajate od onih koji to nisu kad brojite letove sa hrvatskih aerodroma dok kod se kod Nisa obavezno naglasi da je linija za Hahn PSO linija.

Ja tu pridodatu rečenicu vidim kao sugestiju sa najboljom mogućom namerom, iskreno.

Ja iskreno više volim da pišem argumentovane tekstove kod kojih čitalac treba sam da zaključi. Mislim da ne mogu da pišem tekstove sa tako određenim stavov, nisam ni iskusan toliko u pisanju. Nadam se da Vam ovaj tekst i deluje kako ga ja vidim, sa određenom dozom stava, ali sve su čisti argumenti.

Samo pitanje: Koliko procenata PSO linija Air Serbia i dalje leti, a koliko Croatia?

Ako pisete argumentovane tekstove a ne ublazene copy / paste verzije vaseg pretpostavljenog pitam se zasto niste naveli da letenje sa bilo kojeg aerodroma u okolini ukljucuje obavezan prelazak granice kao demotivisuceg faktora.

Takodje, da li je argument da ako neko zeli iz Beograda da leti za buduci aerodrom Trebinje (oba srpski gradovi) taj put moze bez problema ili bilo kojeg razloga da bude prekinut usled samovolje hrvatskog granicnog policajca na aerodromu DBV i to zbog nekoliko kilometara tranzita kroz njihovu teritoriju?

Da li je i argument da je proslost vrlo jasno pokazala da je to blisko okruzenje aerodroma u pravcu aerodroma DBV takodje sve samo ne prijateljski nastojeno prema ljudima iz tog dela Rep. Srpske?

Pa mi smo na ovom portalu vec culi od vaseg pretpostavljenog da susedna drzava ima alate kojim uvek moze cekanje na granici uciniti faktorom odvracanja putnika da lete za Trebinje ukoliko se u buducnosti iz bilo kog razloga pokaze da pocinje da ugrozava DBV. Aerodrom se nije ni poceo graditi a mi vec cujemo pretnje. Stepen “zestine” kojom se pisu tekstovi o ovom aerodromu je direktno proporcionalan stepenu opravdanosti gradnje ovog aerodroma.

O čemu vi uopće? Jeli vi znate koliko dubrovčana posjećuje Trebinje u različite svrhe, a koliko trebinjaca radi u Dubrovniku? O kakvim vi neprijateljskim odnosima uopće pričate? Ove gluposti ste izvukli iz komentara sa exyuaviationa, zar ne?

O istoriji kao uciteljici zivota.

Ne čini se baš da razumijete tu poslovicu.

Vise nego dobro.

Vise nego dobro nerazumijete? Vidi se. Ako su odnosi bili loši između lokalnih stanovnika, a sada su bolji treba se razmišljati o još boljim odnosima, partnerstivma gradova i ljudi te učiniti da se onakve stvari više nikad ne ponove, a ne graditi infrastrukturu zbog nekadašnjih loših odnosa.

Ne, treba graditi infrastrukturu jer su odnosi ne jednom sa odlicnih presli na uzasne.

A ako budu dobri onda ne treba niko zbog toga da se buni zar ne?

I zbog čega bi odnosi postali loši?

Da, zaista nema razloga.

Nije ga ni bilo 1941, nije ga bilo ni 1991.

I opet postavljam pitanje, ako ce odnosi biti dobri zasto se toliko protivite tome? Trebali biste se radovati uspehu komsije a ne to osudjivati…

Molim Vas! Nećemo ulaziti u takve rasprave. Ovo nije mesto za to!

Ne stvarno još niste obajsnili zbog čega bi odnosi ponovo postali loši ako možemo graditi i gradimo bolju budućnost. A sa spominjanjem 1941. i 1991. nikad nećemo nigdje dobro završiti. Umjesto da gledate u budućnost vi se bavite 41. i 91. Jadno.

Ja neman ništa s aerodromom Trebinje, uopće se ne protivim istom jer se neće graditi sa mojim novcima uopće. No pošto je ovo regionalni portal, zašto nebi izjasnio svoje mišljenje o smislenosti projekta? Ne vidim baš da će ovo biti ogroman uspjeh za srpske porezne obveznike, no ako vas to čini sretnim, zašto ne, no ja ću još uvijek imati svoje argumentirano stajalište o tome zašto je ovoliki megalomanski projekt loš i besmislen. Možete primjetiti da se priča o ovome kao o projektu koji će biti važan za Trebinje jer je veza sa Srbijom loša, a kada pogledate projekt koliki je pomislite da je Trebinje metropola od milijun stanovnika sa turistima iz cijelog svijeta. Ovaj aerodrom se bez problema može izgraditi kao manji aerodrom sa letovima prema Srbiji, eventualno kojim čarterom za Njemačku i koji će služiti potrebi lokalnog stanovištva. Ovo trenutačno je samo beskorisna megalomanija jer netko vidi potencijal u oduzimanju putnika za Dubrovnik.

Naveo sam vam da je istorija uciteljica zivota i svoja velika predavanja je imala u godinama koje sam vam naveo. Nezaboravna! A to sto se tad dogadjalo je zaista bilo jadno.

Vi ste u osnovi protivite postojanju ovog aerodroma bez obzira koliki je on. I po mom shvatanju ovi nacrti predstavljaju da ce se graditi aerodrom veci nego sto bi trebalo ali ne jednom se desilo da u su veci projekti u trenutku gradnje zadovoljavali ne samo tekuce nego i buduce, projektovane potrebe.

Ne razumijem baš što želite reći. Govorite kako je “povijest učiteljica života” i kako stanovnici Trebinja zbog nečeg prije 30 godina ne bi trebali ovisiti o aerodromu Dubrovnika, no podržavate projekt koji zapravo primarno ovisi o turistima u Dubrovniku. Kojeg to im smisla?

Zasto vi uopste mislite da taj projekat zavisi o turistima iz Dubrovnika?

Pa zar niste ovde svi zajedno sa autorom postigli saglasnost da Trebinje i Dubrovnik nece imati uzrocno-posledicne veze?

Običan narod (97%) uvek lepo funkcioniše i za to ima sve moguće interese. Politička klasa tu po potrebi izaziva probleme.
Da ima pameti mi ne bi ni primećivali granice a pogotovo ne nadrndane neprijatne carinike.

Nemojmo naginjati ka nacionalističkim temama, molim Vas. Niko ovde nikome nije neprijatelj, mislim da smo kao društva te teme neprijateljstva prevazišli, odnosno sam ekstremni i slučajevi u dalekoj manjini nisu. Nećemo da se i ovde rasprava završi tako, a lepo je počela.

Za letove iz Beograda do Trebinja vam ne treba pista i rulnica za A380. Ni terminal kao u Splitu.

Alen napisao takve pretnje?

Da, napisao je kako Hrvatska uvek moze odluciti pojacati kontrolu granice i “detaljno proveravati putne dokumente”.

Pametnom dosta.

To nije prijetnja, već potez koji Hrvatska može učiniti u slučaju negodovanja oko aerodroma koji bi primarno služio kao alternativa Dubrovniku.

Ne, to je gest dobre volje 🤣

A sa kojim pravom bi to bilo ko mogao učiniti?

Ajme kakva katastrofa. Dakle samo sme Hrvatska razvijati i graditi aerodrome dok drugi ne samo da su nonsens i diletantni nego i pretnja da ce ometati razvitak aerodroma. Katastrofa. Nisam naleteo do sada na takav sadrzaj ali hvala sto ste preneli.

Pa zašto vi nebi gradili aerodrome? Zar vam neko brani?

Mislim da niste shvatili poentu. Procitajte par komentara iznad. Sve je poteklo od toga da je autor napisao kako ce se naci metode koje ce gusiti razvoj Trebinja.

To vas ne sprječava u gradnji aerodroma. No autor je u tom slučaju napisao realne šanse što može aerdrom Dubrovnik i država učiniti u slučaju da Trebinje počne oduzimati putnike Dubrovniku, a to i je primarni cilj Trebinja. Iako se ne slažem ni malo s takvim potezima na graničnim prijelazima, ne razumijem u čemu je probelm ako je to napisano. Pa nitko vama ne brani da sagradite aerodrom gdje god želite.

Tačno,niko ne brani izgradnju aerodroma.U čemu je onda problem?Ne slažete sa navedenim mogućim potezima na graničnim prelazima?Samo toliko,umesto da to osudite kao neprijateljski gest?

Alene,dajte,koga je briga za nečije turističke potencijale?Stvarno mislite da je nekome stalo do vaših “plodova” turizma preko granice koja će tada sigurno prerasti u zid koji sprečava prelazak?Siguran sam da se niko razuman ko je u ovom projektu ne opterećuje time,možda mu i nije ni na kraj pameti to o čemu govorite.Neće vam niko uzeti nešto što pripada vama,bez brige.Pa ima i drugih stvari na ovom Svetu,može se preživeti i bez vašeg turizma.Iskulirajte malo…

Pa ako niko o tome ne razmislja onda nema ni problema sa takvim poduzetim mjerama.

Da,i ja se dobro sećam te rasprave.

Svaka na mestu.Pozdrav…

Trebinje je bosanski gradic

Po toj logici je i Pristina srpski ali mi se cini da ga autor tako ne prikazuje.

A namerno izbegavanje odgovora jos opakija…

@anonymous 09:50 Citat: “Takodje, da li je argument da ako neko zeli iz Beograda da leti za buduci aerodrom Trebinje (oba srpski gradovi) taj put moze bez problema ili bilo kojeg razloga da bude prekinut usled samovolje hrvatskog granicnog policajca na aerodromu DBV i to zbog nekoliko kilometara tranzita kroz njihovu teritoriju?”. Kao prvo: Trebinje je grad u suverenoj i medjunarodno priznatoj Republici Bosni i Hercegovini i nije srpski grad nego grad u BiH sa vecinskim srpskim stanovnistvom! To isto tako znaci da ce i let BEG-Trebinje biti medjunarodni let sa prelaskom granice na BEG i Trebinju! Uz kontrole po svim medjunarodnim normama. Kao drugo: “usled samovolje hrvatskog policajca na aerodromu DBV” nikome jos nije uskracen ulazak u Republiku Hrvatsku. Ulazak je uskracen samo osobama koji su imali nepotpune dokumente ili dokumente nepriznate od strane Europske Unije kojoj Republika Hrvatska pripada. Da li je tranzit kroz neku drzavu 1 km, 10 km, 100 km ili 1000 km potpuno je nebitno!!! Zanima me da li bi me srpski granicni policajac na Backom Bregu pustio u Srbiju bez dokumenata i kontrole kada bih mu rekao da sam samo u tranzitu do Bezdana gdje prelazim u Hrvatsku (prema Google Maps su to 15,4 km, od DBV do Brgata Gornjeg su 17,7 km)…

Kao sto sam gore vec jednom i napisao ako cete se drzati strogo ovih principa koji je ciji grad onda mozete i Pristinu nazivati gradom u Srbiji jer je po rezoluciji UN-a ona u sastavu Republike Srbije. Autor kao pravnik bi to najbolje morao znati. No, to se ovde u analizama ne cini vec se vodi kao grad na Kosovu. Molim za primenu istih arsina.

Naravno da ce BEG-Trebinje biti medjunarodni let ali sa jednim prelaskom granice u BEG i u Trebinju a ne sa jos jednim dodatim granicnim prelazom u DBV. Ovde niko nije rekao da se na prelaz ide bez dokumenata (bez istih ne bi bilo moguce ni poleteti iz Beograda) a slazem se sa vama da je kolicina kolimetara nebitna i da je daleko bolje zaobici prolazak kroz stranu drzavu ako je to moguce.

I opet ne razumem zasto potencirate prelaz grance bez dokumenata? Ko je o tome govorio? Hrvatska ima zvanican formular o odbijanju ulaska na njenu teritoriju a jedan od zvanicnih razloga (pod koji se moze bilo sta podvesti) je i “nema odgovarajucu dokumentaciju kojom bi opravdao svrhu i uvjete svog boravka”. Znaci imas regularan pasos, imas avio kartu a opet te ne pusti zbog izmisljenog razloga ili te maltretira na granici. Zasto mi to treba?

Tekst je napisan ekavicom, jedino gde nije je ta jedna sporna rečenica, koju smo prepravili da ne bude više sporenja.

A za srpski i hrvatski ne vidim poentu. Dva slična jezika, svi se lepo razumemo, sem u ekstremnim slučajevima nekih reči, ali to je vrlo retko. Ne znam šta znači da se ne koristi ekavica, ijekavica ili ikavica

Za glagol delati nije tačno, makar u mom okruženju se često koristi.

Dakle napisao sam vec da sam pogresio i umesto Kukes napisao Korca. Zasto sada to objasnjavate opet sta je sta? Cemu to? Videli ste i komentar ispod gde me jedan ispravio i gde sam rekao da sam pogresio.

Vidite, vi ste svojevremeno izjavili da ste krenuli pisati za T6 ali pod uslovom da vam niti jedan zarez ne sme biti korigovan i da cete se ukoliko se to desi odmah povuci sa tog projekta. A danas vidimo da vam je Vojinovic ipak ispravljao tekstove.

Svrha ovog teksta je da pokaze koliko je po autoru nebitno graditi aerodrom Trebinje i kao jedan od argumenata navodi blizinu Mostara. A taj ist Mostar nema saobracaj. Pa to je onda argument za gradnju Trebinja a ne protiv njega jer se u okolini a istoj drzavi nalazi aerodrom bez prometa. U krajnjem slucaju to ste i vi danas napisali “Mostar je tu nebitan. Konačno taj aerdorom ni nema prometa”.

Gde ste vi procitali da sam ja napisao da ovaj aerodrom finansira Republika Srpska? Vrlo jasno sam naveo da ga placa Republika Srbija i da iz tog razloga ne znam zasto se vi toliko brinete za novac drzave koja nije vasa, niti se od vasih primanja odvaja novac za gradnju istog.

Kad vam odgovara onda je ovo regionalni portal a kad vam se skrene paznju da koristite izraze koje ne biste trebali jer vredjate citoace u tom istom regionu vi se drzite “sluzbenih naziva” i na to ne obazirete vec vise iz inata terate po svome.

Pisanje o firmi je jedna stvar ali kritikovati nastanak infrastrukturnog projekta koji ljudima moze samo dobro doneti a da istovremeno u istom ni sa jednim dinarom direktno ili indirektno vi ne ucestvujete nije prihvatljivo. I to pod izgovorom da tim ljudima zelite dobro.

Ma hajdete molim vas…Pa samo na komentarima o Moravi se vidi koliko ste “odusevljeni” sto Air Serbia tamo leti sa PSO. Kao avio analiticar biste se trebali radovati uspehu bilo koje nove linije ili bilo kog novog aerodroma u okruzenju a ne na sva zvona kritikovati to sto ce jedan deo Srbije ili Srpske biti bolje povezan sa ostatkom regije. Evo, ja licno nikad nisam bio u Trebinju ali bi voleo da ga posetim. Automobilom mi se nikako na ide na put od vise od 7 sati preko problematicnih puteva a jos mi se manje stoji na pasoskoj kontoli aerodroma Dubrovnik gde ce hrvatski policajac odluciti da li ja smem ili ne smem preko parceta hrvatske teritorije otici u grad van teritorije njegove drzave.

Kao sto znate traznja se i stvara, ona nije fiksna kategorija i zato ne treba da gledati samo koliko ljudi zivi u okolini Trebinja koji bi koristili taj aerodrom vec i sa kojim destinacijama bio on bio povezan. Na prvom mestu sa Beogradom koji sam ima ogromno trziste i moze akumulirati veliku traznju ka Trebinju kao turistickim mestu. Pa pogledajte samo druge destinacije gde Air Serbia leti pretezno za turiste…Da li neko iz tih mesta dolazi u Beograd ili su to sve samo putnici iz Srbije gde je kvantitet putnika vise nego opravdan za postojanje linija?

Istovremeno ne treba zaboraviti da je kolima Trebinje-Banja Luka kao glavni grad Rep.Srpske udaljeno dugih 6 sati i da bi se traznja takodje stvorila otvaranjem ove linije kako za poslovne ljude tako i za politicare iz ovog dela Republike Srpske.

Vidite, pa i Osijek ima jedine letove koji su PSO letovi pa ga opet niko ne zatvara. Jeste izgradjen je pre mnogo fodina ali i taj novac koji se u njega sad sipa je po vasem shvatanju Morave bacen novac. Znaci, zasto bacati novac u Osijek kad je vec sam po sebi neprofitabilan aerodrom? Ocigledno vasa Vlada zeli da taj deo Hrvatske bude dobro povezan da ostalim delovima vase zemlje i to je u redu, ali zaista ne znam zasto nije u redu kada Vlade susednih drzava to isto zele za svoje gradjane koji nisu imali tu priliku da im se u doba SFRJ izgradi aerodrom pa to moraju sad sami da rade.

“aerodroma Dubrovnik gde ce hrvatski policajac odluciti da li ja smem ili ne smem preko parceta hrvatske teritorije otici u grad van teritorije njegove drzave.”
Pa stvarno što je vama? Jeli vi uopće znate odnose tamošnjih stanovnika. Aha, niste ni bili vidim, zato ne pišite gluposti.

“Vidite, pa i Osijek ima jedine letove koji su PSO letovi pa ga opet niko ne zatvara. Jeste izgradjen je pre mnogo fodina ali i taj novac koji se u njega sad sipa je po vasem shvatanju Morave bacen novac. Znaci, zasto bacati novac u Osijek kad je vec sam po sebi neprofitabilan aerodrom?”
I tko kaže da je taj PSO između Zagreba i Osijeka odlična stvar koju treba nastaviti? Trade Air to kritizira, Alen to kritizira, ja to kritiziram, bilo tko u Hrvatskoj koji zna o ovome to kritizira. Ali u krivu ste po pitanju Osijeka da nije profitabilan, on je profitabilan aerodrom, a većinu profita ostvaruje zbog cargo prometa.

Osijek je imao cargo promet prije pandemije, čak i 747 Atlas Aira. Profit u 2017. je bio oko 20.000 eura.

Da li vi zaista ne razumete ili to ne mozete?

Mene ne zanimaju odnosi tamosnjih stanovnika. Mene zanima ono sto mene ceka ili sto me moze cekati ako preko DBV idem za Trebinje. Sta tu nije jasno?

Od kad ATRu treba 3500 metara piste?

Kakve to ima veze sa odnosima tamosnjih stanovnika i o hrvatskom granicnom policajcu gde me niste razumeli?

Jeste li prijavili tog hrvatskog graničnog policajaca ako vam je nešto loše učinio?

Vama ocigledno treba prevodilac za srpski.

Zašto bi me trebao prevodilac? Jer ne mogu razumineti vaš glupu poantu ljudi koji očito nikad nisu bili na aerodromu Dubrovnik.

A što vam se može dogoditi u DBVu a ne može u Trebinju? Znate da dosta Srba ide na ljetovanje u Dubrovnik, a nije baš da imaju negativan iskustva s aerodromom. Mislim sad, da je tako Air Drbija ne bi svake godine povećavala broj letova za DBV.

Ja znam da ima i onih koji su rekli jednom i nikad vise.

Svaki policijski sluzbenik ima diskreciono pravo odbiti ulazak u zemlju bilo kojeg stranca. Ja ako iz Beograda zelim posetiti grad u Republici Srpskoj ne zelim biti zrtva samovolje bilo kog hrvatskog policajca pogotovo sto jos i nemam kao krajnju odrednicu bilo koje mesto u njegovoj zemlji.

Ali rekli ste da niste posjetili Trebinje, zar ne?
I dajte molim vas, što vam policajac uz jos 140 putnika na letu iz Beograda može učiniti?

Moze me tim istim povratnim letom vratiti za Beograd a da nikome ne odgovara. I bez razloga, i bez pojasnjenja.

Nisam bio, ali bih radio posetio Trebinje kad se bude otvorila ta avio linija.

“Moze me tim istim povratnim letom vratiti za Beograd a da nikome ne odgovara. I bez razloga, i bez pojasnjenja.”
Zar se to ikom ikad dogodilo? Bez ponašnjenja?

Nemate valjda za dzabe formular za to (tzv. odbijanje ulaska u RH). Lako cete ga naci na netu.

A navodno pojasnjenje bar nije problem – na pr. nema dovoljno dokumentacije za boravak na teritoriji.

Pa u tome je i poanta. Niste nikad isli na aerodrom u Dubrovniku!!!! Kako onda znate da ljude vracaju hrvatski policajci bez pitanja? Sto onda radi 100.000 srpskih turista u Hrvatskoj svake godine? Znate li neki slučaj?

I ja sam vama rekao da pojam regionalni portal onda treba da postujete u svakom smislu a ne samo kad vam to odgovara. A to podrazumeva analize okolnih trzista i analize njihovih avio kompanija, ali i postovanje osecanja ljudi u tom istom regionu koja povredjujete zvanicnim izrazima vase drzave koji nisu prihvaceni u svim drzavama tog istog regiona. Ne znam sta tu nije jasno.

Na prvom mestu bih pohvalio vasu ideju da se ne koriste ovde toliko lokalni izrazi nepoznati ljudima u drugim zemljama regiona ==> npr imena meseca na hrvatskom jer mi je zaista muka da razmisljam koji je svibanj a koji lipanj vec se govori 5. mesec ili 7.mesec. Sa druge strane podrzavam vasu ideju da se koliko je moguce pise ovde latinicom jer je u Srbiji svi znaju a u Hrvatskoj se ljudi sa njom muce kao ja sa sa lipnjem.

Ali bas onda upada u oci vase inacenje kad su u pitanju nazivi sukoba na prostoru bivse drzave. Tu tvrdoglavo insistirate na lokalnim, “zvanicnim” nazivima znajuci da nisu dobro prihvaceni u celom regionu pogotovo sto nije a verovatno nikad ni nece biti postignuto bar priblizno isto misljenje u tim istim drzavama regionima o uzrocima i posledicama sukoba iz devedesetih. Logicno da iz toga proisticu i razliciti nazivi tog sukoba koji se trebaju postovati. Vi to ne radite.

Ja se slazem da je velicina buduceg aerodroma Trebinje za sad upitna. No vi ste od pocetka “skocili na zadnje noge” kad je ovaj aerodrom pomenut a dok se nije ni znalo koliki ce biti i koliko ce kostati. Jedini argument je bio blizina Dubrovnika i Tivta kao i mali broj stanovnika.

Ponavljate kao pokvarena ploca da je Air Serbia letela “samo par letova sa Morave” a namerno ne pisete da to ne bi bio slucaj da nije bilo pandemije. Do sad bi samo u 2020 bez pandemije bilo obavljeno oko 400 letova iz KVO a to je jako daleko od vasih “par letova”. Mozda bi 2021 donela u tom slucaju i nove destinacije.

Ne gradi se Trebinje samo za putnike iz Banja Luke (a i da su samo oni leteo bi leteci kombi sa 19 mesta i vise od 50% LF-a 😊 ==> primer OSI-ZAG) vec i za one iz Beograda a njih ce biti mnogo, mnogo vise nego li onih iz prestonice Republike Srpske. To sam vam vec pomenuo u vezi turista u prethodnom postu. Ko zna mozda nas iznenadi i neka strana avio kompanija kao u slucaju Swissa i Nisa.

Dakle, ako bi se vodili vasom logikom zasto se sipa novac u Osijek kad je potpuno beskoristan. I taj PSO novac je novac (a meri se milionima EUR) i nije vredniji ili manje vredan od onog sa kojim se grade novi aerodromi. Taj isti novac bi se onda mogao upotrebiti bolje za bolnice, puteve, obdanista, skole itd. Ne mogu razumeti da je opravdana logika da je novac u neprofitabilne terminale “bacen novac” ali taj isti novac kad se koristi za letenje sa bespotrebnih aerodroma samo zasto sto ih je bivsa drzava vec izgradila je ” u redu i opravdan”. I tu ne mislim na OSI-ZAG nego na bilo koji let iz Osijeka.

A pogotovo sto na samo 2 sata voznje od Osijeka imamo Beograd kao najveci aerodrom u bivsoj Jugoslaviji.

Cujte ja razumem da ste vi protiv ovog aerodroma koliki god on bio ( a sa sadasnjeg aspekta se slazem da treba biti manji).

Zao mi je sto vam se zelja nece ispuniti da ne bude sagradjen.

Recimo ja mislim da je aerodrom Trebinje glupost i bacanje novca i bas mi je zelja da bude sagradjen.
Da ulozeni novac nabiju u wc solju i povuku vodu, vise bi se novca vratilo nego od samog aerodroma.

Pa vjerovatno ko ga gradi ima novca. No i dalje ostaje pitanje sto su se susjedi zainteresirali za taj aerodrom? Pomalo i histerija vlada.

Ovaj aerodrom je projekat budućnosti,i kada se donosila odluka o početku izgradnje aerodroma gledalo se sigurno bar 50godina unaprijed.Jer ko god pravi aerodrom ne pravi ga sigurno za 5-10godina,e sada za koliko vremena će ga napraviti to se može diskutovati.Mislim da Srbija gleda na to kao šansu da taj kraj opstane i da ljudi ostanu dole,da se otvaraju nova radna mjesta i nove poslovne prilike koje će sigurno otvaratii kada počnu letovi sa njega.A što se tiče prelazka granica između HR,BIH,CG ko kaže da za 10-20 godina se neće prelaziti kao granica između recimo Austrije i Njemačke.Zamislite da vi situaciju da vi iz Londona možete doći u Trebinje aviononom za 20-50eur sa Ryanair i izmajmite recimo auto za 20eura po danu i idete gdje poželite to će sigurno dovesti nove putnike i turiste koji nemaju da plate 200-300eura da dođu u Dubrovnik iz Londona.
Veliki Pozdav za sve

Vlado sve tacno sto si napisao samo umjesto Londona treba pisati Skandinavija. U Trebinju ima vise sunca u ponoca nego u Skandinaviji tokom ljetnog dana.

A zašto ne?Vidim da ne razumete poentu komentara anon.u 07.14.i 04.21.Na ovakvim portalima se ne postavlja takav uslov,svi jezici i pisma bi trebali biti dobrodošli.Kad se javi komentator koji piše na engleskom,nemate komentar,to tada nije problem.Naprotiv,više njih se uključi u diskusiju na engleskom jeziku.Poenta je da su Babićeva pisanija “modifikovana” i da neko ko to radi koristi ijekavicu.Nije problem u ijekavici,završio sam osnovnu i srednju školu koristeći ijekavicu.Primetno je što je to pomešano u članku i komentarima,što indicira da tu ne piše samo jedan autor,odnosno da jedan od njih dodaje svoja mišljenja.Pozdrav…

Dobro, aj da se ne bavimo time – i kod Purgera, u kajkavskom postoji ekavica.

Beli Zagreb grad 🙂

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!