zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

PRVI OBJAVLJUJEMO-SMANJENJA: Eurowings smanjuje u Prištini

Već smo pisali o povećanjima Eurowingsa u Zagrebu. U prištinskoj bazi Eurowingsa kompanija je prošlogodišnjeg IV. mjeseca letjela za Bruxelles jednom tjedno, no ovih letova više nema ove godine. Kompanija je prošle godine imala 3 tjedna leta za Genevu, ali ni ovih letova više nema ove godine. Ni za Nuremberg kompanija neće letjeti ovog IV. mjeseca iako je prošle godine imala 1 tjedni let. Za Dusseldorf je Eurowings letio 5 tjednih letova, a toliko će letjeti i ove godine (svaki dan osim utorka i četvrtka). Za Frankfurt kompanija je prošlog IV. mjeseca letjela 2 leta, sada će letjeti 3 (srijeda, petak, nedjelja). Za Hamburg Eurowings je prošlog IV. mjeseca letio 1 tjedni let, a toliko ih ima i ove godine (subotom). Za Hanover je prošle godine kompanija imala 1 tjedni let, a toliko leti i ove godine (subotom). Za Minhen je prošlog IV. mjeseca Eurowings letio 4 tjedna leta, a ove godine ih ima isto toliko (ponedjeljak, srijeda, petak i subota). Za Stuttgart je Eurowings ima 5 tjednih letova, a toliko ima i ove godine (svaki dan osim utorka i četvrtka). Konačno za Zurich je kompanija prošlog IV. mjeseca imala 2 tjedna leta, a sada je broj letova smanjila na 1 (nedjeljom). To znači da je prošle godine u IV. mjesecu Priština imala 25 letova Eurowingsa, a ove godine je opako porezao i ima ih tek 20, tj. čak 5 letova manje nego prošle godine.

Kompanija će povećati broj letova iz Beograda. Prošlog IV. mjeseca kompanija je letjela samo jedan 1 let za Beograd iz Stuttgarta i nije imala letova iz Dusseldorfa. Ovog IV. mjeseca Eurowings planira operirati 3 tjedna leta za Stuttgart (ponedjeljak, četvrtak, subota) i isto toliko za Dusseldorf (ponedjeljak, petak, nedjelja). To je 5 letova više nego prošlog IV. mjeseca

Za Sarajevo Eurowings je prošlogodišnjeg IV. mjeseca imao 3 tjedna leta, a toliko će imati i ove godine (ponedjeljak, srijeda i subota). Za Stuttgart je kompanija prošle godine letjela 2 leta tjedno, a ove godine planira isto toliko (ponedjeljak i petak). Istim Sarajevo nema povećanja što je jako čudno uzmemo li u obzir činjenicu da je prošle godine prema Njemačkoj operirao i Wizz Air, te da odlaskom Wizz Aira Eurowings nije ništa napravio da preuzme dio tržišta.

Ovo znači da će na kontinentalne aerodrome regije Eurowings ove godine imati tek 3 leta više nego prošle godine. U idućim danima objavit ćemo povećanja i na Jadranu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

20 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Prištini treba Er Srbije da putnici sa Kosova imaju konekcije preko Beograda. Dok se to ne desi zavisiće od sobre volje velikih kompanija. Na stranu rat i sve ostalo.

Slažem se, bilo bi to odlično sa svih aspekata. Ali prvo trening murije i obezbeđenja na aerodromu: asertivna komunikacija, osmeh i pokoja reč albanskog. Inače to da neko trpi poglede, uvrede, bacanje pasoša itd. neće da prođe. Vreme je za malo normalne komunikacije.

Zato što bi mogla da ponudi bar 10-14 letova nedeljno zbog veće p2p tražnje, a za neke destinacije, poput regionalnih ili italijanskih, bi bila i tehnički najbolje rešenje. Zamislite da neko hoće za Split, Palermo ili Sarajevo iz Prištine, šta biste mu vi od ovih konekcija preporučili?

“ Kompanija će povećati broj letova iz Beograda. Prošlog IV. mjeseca kompanija je letjela samo jedan 1 let za Beograd iz Stuttgarta i nije imala letova iz Dusseldorfa. Ovog IV. mjeseca Eurowings planira operirati 3 tjedna leta za Stuttgart (ponedjeljak, četvrtak, subota) i isto toliko za Dusseldorf (ponedjeljak, petak, nedjelja). To je 5 letova više nego prošlog IV. mjeseca”

Joj, a ovde citamo kako se i EW povlaci iz Beograda kad ono bam, 5 vise nego proslog aprila.
Tj. ne samo da se EW povlaci nego svi zivi a ono jedna linija Vuelinga koju su JU i W6 pregazili te jedna linija easyJet gde ga W6 oduvao.
Al eto… Beograd stagnira. Sva sreca pa vidimo na drugim aerodromima brdo novih linija, novi bazirani avioni… ouch…

Eto uz British, i LOT je otkazao Prištinu, koju ste ne tako davno prilično uzdizali, spominjali kao legitimnog kandidata gdje bi trebao doći KLM… Sada su joj osim Turkisha i Austriana doslovno ostale samo isključivo gasto linije.

KLM meni ima puno više smisla od LOT-a. Inače te linije gde P2P teži nuli neće moći da rade dok se standard značajno ne podigne tako da yield može da opravda manji LF samo sa transfernim putnicima.

3. najveći je samo statistički, a znate što vam je statistika, kao bikini, sve otkriva a skriva najvažnije 🙂

Ljubljana, Sarajevo, Split i Dubrovnik su institucije za Prištinu.

Da, samo statistički, točno tako! Već vam je više puta objašnjeno da su linije ogromnom većinom LCC gasto rute najsocijalnijih i jedva normalnih prijevoznika, dok su legacy prijevoznici u tragovima.
Pobogu, zašto se pozivate samo na brojke. Dakle po vama bi ZL koja ima veće brojke uvijek bila ispred neke druge, makar imala sve chartere koji generiraju te brojke?

Ljubljana ima znajačnije prijevoznike i neusporedivo bolju vezu prema svijetu od Prištine. Pa samo AirFrance i Lufthansa sa po 2 dnevna te FlyDubai čine nenadoknadivu razliku naspram Prištine, čak da drugi nitko uopće više ne leti, već s tim letovima su debelo ispred.

Sarajevo institucija za Pristinu? lol

Izuzev Turkisha, Swissa i Austriana, sve ostalo je bla bla… kakav mrtvi Chair, MyWings…to su sve žnj tercijarni prijevoznici koji nude nikakve usluge i konekcije, voze gastiće na posao po Baselima, Memingenima i sl destinacijama.

I na kraju, opet vi ignorirate moju izjavu o Ljubljani te slijepo izbacite brojke koje “vam idu prilog”. A samo znate da je istina što sam napisao… ali ne vama je LJU u razini Niša i Tuzle. Stvarno nemam komentara da vi kao analitičar na kraju priču svedete to koliko tko ima pax i to je to.

I eto, hoćete mi iz drugog pokušaja odgovoriti, kad već idemo tom logikom. Jel bi neka ZL bila ispred druge jer ima veći broj pax a da su generirani isključivo charterima/leisure prijevoznicima, dok druga ima mix charteri + legacy? Smatrate li da ste bolje povezani sa svijetom u Ljubljani ili Prištini? 🙂

I tako, iz 2 pokušaja bez odgovora na pitanje. Ali drago mije da se slažemo da je Ljubljana bolje povezana sa svijetom – iako je po vama beznačajna. Ali zato je Priština, koja je slabije povezana – značajna. Zanimljivi kriteriji.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!