zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Uvode se “instant vize” za građane Srbije koji ulaze u EU

“Od slijedeće godine građani Srbije i ostalih država regije koje nisu u EU će morati izdavati „instant vize“ za ulazak u Europsku Uniju. Ova „viza“ će koštati 7 EUR i dobivat će se vrlo brzo i jednostavno. Dokument će se zvati „putno odobrenje“ i građani Srbije će ga morati imati za bilo koji ulazak u bilo koju državu Europske Unije, pa čak i Hrvatsku i Sloveniju. Putno odobrenje morat će imati bilo koji putnik koji u Europsku Uniju dolazi iz bilo kojeg razloga, uključujući turističke, poslovne, sportske, obiteljske i druge razloge. Jedno putno odobrenje koristit će se za putovanje u sve zemlje Europske Unije. Putno odobrenje će trajati tri godine ili koliko vrijedi trenutna putovnica. No, Europska Unija može i odbiti ulazak, te će pritom dati i obrazloženje odbijanja.

Novi sustav ima za cilj pomoći u zdravstvenim, sigurnosnim i migracijskim rizicima Europske Unije. Osim Srbije putno odobrenje će morati imati još 61 država koja ne treba klasične vize za ulazak u Europsku Uniju. Ovaj dokument će zakomplicirati život potencijalnim putnicima, a i značiti dodatno financijsko opterećenje, pa se očekuje da će utjecati i na buduća putovanja nečlanova Europske Unije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

112 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

ukratko, nije “instant viza” vec putna autorizacija za zemlje kojime ne treba viza za sengenski prostor. ipak je tacnost u terminima vazna, jer imate vize, recimo, koje se dobijaju na aerodromima (prije je to “instant viza”), i moze vam se dogoditi da vas nakrivo nasadjeni sluzbenik odbije ako mu dodje. autorizacija je nesto drugo – provuku vas kroz nekoliko baza podataka (zavisno od zemlje, interpol, eupol, fbi, cesis, etc.) da ustede vrijeme na granici i ubrzaju prolaz. putnu autorizaciju vec 30-ak godina ima australija, pa su uveli sad i kanada, a sengen to priprema vec nekoliko godina (ETIAS) i vec je odgodjeno jednu godinu. trebalo bi da se pojavi jos jedna prednost — kad imate putnu autorizaciju, onda bi trebalo da prestanu da lupaju pecate (manje-vise su sve zemlje to prestale), tako da tih 7 evra nije nista ako treba da vadite pasos svakih nekoliko godina, pogotovo ako cesto putujete. zamislite jedan put da obidjete familiju rasprsenu po bivsoj jugi – zavrsi se s minimum 6 pecata a nekad odu dvije strane iz pasosa…

mada se etias odnosi samo na zemlje sengenskog prostora, stoga je netacno da se odnosi na EU (npr. odnosi se na norvesku, ali ne na bugarsku). gradjani srbije (i ostalih zemalja kojima ne treba sengenska viza) moci ce u bugarsku, rumuniju i hrvatsku dok one ne udju u sengenski sporazum. do tada ce biti isto kao do sada (hrvatskoj, recimo, kao turistickoj zemlji cak nije u interesu da uvodi etias dok nije u sengeskom prostoru). naravno, hr. gradjanima itd. nece naravno trebati etias jer se ide s licnom kartom u sengen. vijest je previse pojednostavljena i ima niz nejasnoca i netacnosti.

poenta je da ETIAS vazi za zemlje sengena. znaci recimo ne za kipar, koji najvj. nikad nece uci u sengen (tj. dok se ne rijesi tamosnji problem a to je malo vjerovatno). da li ce hrvatska uci 2023. nije potvrdjeno, prosto jer je to politicka odluka (ja vjerujem da niko to nece zaustavljati, ali sjetite se natezanja sa slovenijom pred ulazak u EU, a tek kako se tretira rumunija i bugarska koje su jako davno ispunile sve kriterijume za sengen, pa nista i ne zna se kad ce biti). znaci sengenski prostor je jedna stvar. ETIAS i dalje nije viza, jer vas i sa ETIAS-om mogu odbiti. to je prosto nacin da sengen ubrza protok putnika i smanji oslanjanje na te uklete pecate da broji dane boravka itd. reci da se uvode instant vize za srbiju je ono sto bi se reklo ‘misleading’, jer se isto uvodi i za kanadu i za engelsku i za novi zeland… ja vam nudim dobronamjeran feedback, a do vas je, naravno, kako formulisete vijesti. ova je napisana u tabloidnom stilu. zaboravili ste samo nesto u fazonu: skandalozno, nevidjeno, sokantno, za ne povjerovati ili tako sta 🙂

Uf, ovo je bad news za ZAG, koji ionako muku muči sa putnicima 🙁

Sad još ovo, u kombinaciji sa podatkom da su većina turista u Zagrebu non-EU, nije dobro, nije nikako dobro!!!

Alene,

Ja sam zaista iznenađen da iznosite takve neistine, ovo dovodi u kredibilitet i ostale ‘činjenice’ i brojke koje iznosite u svojim člancima.

Izvor: Grad Zagreb službene stranice
2019 actual broj turista

non-EU: 730,409
EU: 480,512

Hoćete reći da zvanični podaci sa stranice Grada Zagreba nisu tačne?

Alene, upravo u tom dokumentu: total turisti 1.45 mil. turista, od toga domaći 0.24mil. dakle, broj turista 1.21 mil.

Od tih 1.21 mil. je raspodela ona koju sam poslao gore.

I naravno da treba da gledamo UK kao non-EU jer ona to jeste i ova odluka se odnosi na nju u tom svetlu.

Ne znam šta nije jasno?

A domaći turisti su bitni za avio saobraćaj zbog čega tačno?

Domaći turisti koji putuju iz Osijeka za Dubrovnik, Pulu, Rijeku, Split nemaju veze sa brojem turista u Zagrebu.
Kao ni oni iz Zagreba za Dubrovnik, Split, Brač, Zadar i Pulu, već se oni računaju kao turisti u tim mestima koja posećuju.

Alene, čudo jedno kako kod vas isti podaci mogu da služe kao argument za totalno suprotne stavove.
Dakle, broj turista u Zagrebu iz Srbije ili BiH nisu relevantni za brojke na Franji, jer su to auto gosti, ali je zato relevantan onaj turista iz Gospića ili Pazina, pošto on gotovo sigurno let za ZG? :))))

Ovo nije nista novo. USA je odavno imala taksu za ulazak iz zemalja bezviznog rezima, navodno je sada15US$ za gradjane iz EU i taj beli kartoncic je omogucavao vise ulazaka bez placanja (nisam siguran sta se sada radi jer nisam prelazio granicu u drustvu sa nekim iz EU godinama). Kanada i Meksiko imaju drugaciji rezim zbog NAFTA-e

Svi putnici u bezviznim rezimima tehnicki dobijaju vizu prilikom ulazka u zemlju u formi pecata . NPR kada ulazite u UK imate i mali pravougaoni pecat iznad koji vam kaze uslove ulazka. Kada ulazite u US sa novim pasosem, udarice van pecat prvi put i viza ce da vam kaze kojeg tipa je npr B1 ili B2 (radna dozvola je na belom kartocicu).

Toplo savetujem Alene, drzite se struke i trajacete vecno.
Odlican ste portal, rado ga posecujem jer se profesionalno se bavite time sto radite. Nemojte molim Vas to kvariti nacionalnim zackoljicama i doskocicama. Sve najbolje Vam zelim i puno uspeha.

Gospodine Sćuriću, putovali su Srbi u EU i dok su bile potrebne vize. Davali za uslugu viziranja 50-60-90 eura u zavisnosi od tipa vize. Sve je to bilo jednokratno i važilo samo za tu vizu. Putuju Srbi i u Ameriku plaćaju vizu 160 USD, putuju i na mnoge druge destinacije gdje plaćaju vize i nikonse za to bez vaz nije zabrinuo što će eto platiti 7 eura jednom u tri godine.
I eto na kraju samo ću vam reći da je ovo predlog još od prije kovida i da ova senzacionalna vijest nije nova, već stara dvije godine. Konačna odluka još nije donešena, a i kad se donosi moraće da prođe još dva odobrenja. Jasno je svima šta je bio cilj ovog tekstića i rekao bih bravo Alene uspjeli ste.

Najobicnija ulazna viza za Englesku je 117 EUR

Bogami, sada je u Beogradu najjeftinija visitor visa za UK poskupela na 125 evra.

Tacno tako.

A cena vize od 117 EUR itekako limitira mogucnot dolaska Britisha u Beograd. I zato ga nema.

Ne. British nije dosao u Bg zato sto BEG nije prestizni aerodrom.

Ne vazi za Srbiju prema EU nista drugo sto ne vazi za Hrvatsku prema SAD.

A opet jedno je predstavljeno kao “instant viza” sa negativnim naglaskom naravno na Srbiju (sta bi drugo) a drugo kao “uspeh” sa naglaskom na Hrvatsku.

To treba da znate pre nego sto obajvljuete tekst. A kada ste “naucili” onda ste trebali da ispravite tekst kao sto brisete komentare ili uredjujete komentare kada vam se ne doapda sastav.

A niste znali da ne mozete samo na avion za SAD? Kuku, pa vas bi na aerodromu u SAD deportovali i dali vam zabranu ulaska. Naucite sta je ESTA. Mi srpski “Madjari” to vec odavno znamo 😉

Naučio bi već na aerodromu polaska jer ti ne bi dozvolili ni da se ukrcaš na let za USA bez plaćene ESTA-e…

Verovatno necete uskoro u SAD

Pričajte nam kako su vam rođaci i kad ćete do njih.

HUUUUGE!

”Ne vazi za Srbiju prema EU nista drugo sto ne vazi za Hrvatsku prema SAD.”

Da, to je potpuno usporedivo.

Ovo što je sada EU smislila bi otprilike bilo kada kada bi građani npr. Ohia morali ispunjavati i plaćati apilkaciju prije nego skoknu do susjedne Indiane ili malo dalje u Illinois (ako precrtamo EU na tlo SAD-a)

Meni osobno je to bzvz što su vam uveli, ali to uspoređujući sa ukidanjem viza građanima Hr. kada idu u SAD nema veze s mozgom s Vaše strane.

Nama su ukinuli vize i benefiti su sljedeći:

-nema ispunjavanja aplikacije na 9 str (gdje se lako moglo dogoditi da ti se na 9.str sve sruši pa moraš ispunjavati ponovno)
-nema plaćanja 160 USD plus odlazak na razgovor kod konzula u američku ambasadu što je također trošak (zamislite koliko to košta građanina Dubrovnika ili nekog otoka npr.)
-nema kasnije podizanja putovnice sa vizom u centrima DHL-a (ne pošalju ti na kućnu adresu)

itd, itd…

Vi do jučer niste imali taj formular a sada vam ga uvode.

Niste vi jednu jedinu stvar ovde razumeli. Zaista zalim slucaj.

”Ne vazi za Srbiju prema EU nista drugo sto ne vazi za Hrvatsku prema SAD.

A opet jedno je predstavljeno kao “instant viza” sa negativnim naglaskom naravno na Srbiju (sta bi drugo) a drugo kao “uspeh” sa naglaskom na Hrvatsku.”

”Niste vi jednu jedinu stvar ovde razumeli. Zaista zalim slucaj.”

Pretpostavljam da je Vaš post i jedan i drugi.

Ako ste tako shvatili tekst autora, dobro ste shvatili. Ja bi jedino dodao da ništa tu nije negativno za Srbiju rečeno, sve drugo stoji.

Ja ne znam kako biste vi te ”instant vize” nazvali ali da jesu pain in the ass, sigurno da jesu. Da će ljudi putovat unatoč njima, sigurno da hoće, ali budući da je godinama funkcioniralo bez toga jasno je da je ovo gnjavaža ma koliko se brzo ispunilo i malo koštalo.

Totalna je besmislica što ste ”putne dokumente” usporedili sa ukidanjem viza SAD-a prema Hr. jer je neuporedivo.

1. Znači, mi više ne moramo raditi vize za SAD i tramakati se kako sam gore opisao. Ispuni se taj ESTA obrazac i leti miško. Definitivno je olakšano maksimalno.

2. S druge strane vi ste do sada bez problema putovali u zemlje EU uključujući i zemlje okruženja, a sada su vam uveli taj putni formular kojeg morate ispuniti, platiti i vrijedi 3 g.

Definitivno je ovo prvo veliki uspjeh i tako i treba biti vijest objavljena, a ovo drugo nije uspjeh nego gnjavaža (i tu Srbija nije ništa kriva već je netko u Briselu to smislio).

A ako se vi tješite da vama sada za ulazak u EU treba isto što i nama za ulazak u SAD, ha, ok. Meni je isto sve ravno do Bačke.

Samo na našoj zapadnoj granici nije West Virginia ili Nevada kao što ste vi okruženi zemljama u EU pa da imamo iste gnjavaže.

@gti150

Druže, ti očigledno nisu shvatio šta je putna autorizacija. To je potpuno ista gnjvaža koju ćeš ti morati online da popuniš da bi putovao u SAD, kao što ću ja morati da popunim za putovanje u šengenski prostor.

U oba slučaja, to nisu ni “instant vize” ni e-vize. Prosto, radi se o tome da zemlje domaćini unapred proveravaju putnike koji ulaze bez viza. Na ovaj način se razdvajaju pravi turisti od potencijalnih terorista, kriminalaca i radnika na crno, koji zloupotrebljavaju bezvizni režim za nelegalne aktivnosti.

Daću ti jedan primer. Jedan moj komšija je devedesetih ubio devojku u Nemačkoj i odležao 14 godina u zatvoru. Taj više nikada neće videti Nemačku (ni bilo koju zemlju šengena) ni na razglednici. ETIAS sistem će ga odbijati dok je živ, zato što ima kriminalni dosije.

To je suština američkog ESTA sistema i ovog evropskog ETIAS sistema. Teroristi i krimosi neće moći slobodno da prelaze granice EU ili USA, dok će normalni turisti i dalje moći neometano da putuju, uz izuzetak gnjavaže od 5 minuta da se popuni online prijava.

Dobro je da nije sliku Emirates stavio, sad je bar blizu teme, nemojte se ljutiti na njega prilično je tužan a i miljenik je autora, sličan se sličnom raduje.

Nije viza. Neće nikome zakomplicirati život. Kome će 7 eura zakomplicirati život onda ta osoba nema predispozicije da putuje svakako i da boravi u EU turistički ili poslovno. I ovo ne može nikako utjecati na buduća putovanja u EU, ne govorimo o trošku od 300 eura, ajmo malo spustiti loptu.

Opet gresite. Prosecna porodica su roditelji i dvoje maloletne dece. Oni preko 18 god i ne putuju sa roditeljima.
Deca ne placaju nista. Dakle, za prosecnu porodicu je trosak celih 14 EUR koji vazi 3 godine.

Heheh onima od 18+ su mnoge druge stvari na pameti ali zasigurno ne putovanje sa roditeljima.

Normalan trosak za prosecnu porodicu je 14 evra. Toliko vas minimum izadje da negde na zapadu sa tom porodicom popijete pice sto je vise nego prihvatljivo.

I dalje ne vidim kako će ovaj trošak zaustaviti neku obitelj da ne npr zajedno na ljetovanje. Uostalom, većina će biti upoznata s tim novim troškom. Slažem se da je svakako trošak koji nije poželjan, ali ne vidim kako će on negativno utjecati na broj putnika, letova itd.

Vama treba viza za Tursku?

Ukinuta je prije neko vrijeme. Bila je elektronska i koštala je nekih 15-20 eura, single entry.

ovo nije baš viza viza. više je neka taksa za putovanje. a i 7€ nije neka cifra, s obzirom da traje tri godine od prvog plaćanja. a da, i važi za sve Annex II države koje imaju bezvizni režim ulaska u EU

Zbog cega ste izdvojili Srbiju za meru koja se odnosi za sve zemlje kojima nije potrebna viza za ulazak u EU? To ukljucuje i SAD, Australiju, Kanadu.

Ne treba vam dva metara naslova. Pored toga sto ovo nema nikakve veze sa vizama dovoljan vam je naslov “Uvode se nova pravila za ulazak u EU”.

Uvode se nova pravila za sve zemlje kojima nije potrebna viza sto nigde niste naveli. Cak ni pored klikbejt naslova niste u tekstu naveli ostale zemlje regiona.

“Uvodi se taksa za evidentiranje svih ne EU gradjana”, eto vam naslova, molim, i drugi put.

Samo pominjanje Srbije u naslovu je magnet za klikanje 🙂 Bas nas vole susjedi.

Jeste li zabrinuti kako ce ova instant viza da utice na broj turista u Hrvatskoj?

7 eura ne može da predstavlja dodatno finansijsko opterećenje ljudima koje lete nikako. Meni je procedura OK, razumem zašto je uvode i podrazumeva običnu registraciju na sajtu, znači nije ni neko vremensko opterećenje da to završiš. Nema drame.

A taj tim kad dodje u Zagreb znaci da narednih 3 godine nece vise putovati nigde?
A verujem da ce i pre dolaska u Zagreb mnogi pd njih vec negde putovati i izdvojiti tih 7€.

Razumem senzacionalnost. U EU iz regiona ne spadaju ni BIH, Crna Gora i Makedonija. A trk to pravilo koje vazi za 61 drzavu. Zasto ste izdvojili samo Srbiju?

Ako je zbog privlacenja paznje, komentara, izazivanja svacega onda je ok. To je ok u novinarstvu ali ako je nesto drugo… onda je jako jako lose…

Ako uzmemo da će tih 20 platiti put 150 eura po osobi, onda na razini grupe to znači jednokratno povećanje od 4,66%. Nije ništa, jer ništa je 0%, ali nije ni nenadoknadiv trošak.

Pa ne moraju da se testiraju ako su vakcinisani.
Drugo, te grupe gostuju i po drugim državama pa će svakako da ih plate jer ipak to važi 3 god.
Treće, putuju ljudi i privatno. ne živimo na izolovanom ostrvu pa da građani Srbije ne putuju, dakle svakako će mnogi već imatu tu “vizu”.

A mogu li ja da uplatim a da ne putujem? Nek se najedu… Još ću dva migranta da častim s apo 7 EUR 🤣😂

E tako ćete im doakati, bravo! Ma šta jednu, platite pet!
A ovo ne važi za migrante, jer im treba viza viza, ovo se odnosi samo na ne-EU zemlje kojima ne treba viza.

доака – доскочи, докрајчи, доћи коме главе

S obzirom da ima toliko srpskih komentatora, valjda pokušava pisati s te perspektive.
Sramno bi bilo nešto u smislu srpskih portala, tipa: Hrvatskoj se ukidaju vize sa SAD, a Srbija će trebati vize i za EU.

Ne ponavljaj iste komentare jer ispadas jako bijedan.

To isto i mi moramo placati za ulazak u USA, samo 15$. Ne mozemo samo sjesti i otici u USA.

Kaj ti nije jasno? Covjek je ispravno napisao.

Kada se prijaviš na ESTA a prije zaključenja prijave moraš platiti karticom 15$ – neka vrsta manipulativnih troškova. Bez da je plaćanje izvršeno, nema potvrde..

Ovo pravilo je EU “prekopirala” od SAD, samo ne znam koliko godina važi “registracija” kod SAD. Vize izdaju na 10 godina, pa pretpostavljam da je važnost i ove “vize” ista.

Zbog cega niste clanak u ukidanju viza za Hrvatske drzavljane za ulazak u SAD nazvali “Uvode se instant vize za gradjane Hrvatske koji ulaze u SAD”?

Nije to viza nego registracija. Kod SAD- registracija vrijedi 2 godine i prilikom slijedećeg ulaska moraš samo aktualizirati adresu boravka (iako ni to nije bitno jer ionako to nitko na kontrolira pri ulasku -bitna je prijava per se.

U USA je ESTA – Electronic System for Travel Authorization, a u EU je ETIAS – European Travel Information and Authorization System. Kako onda nije isto? Zasto je za Srbe to instant viza, a za Hrvate registracija, tj. bezvizni rezim?

Foglar

Moj odgovor se odnosio na pitanje Slobodana od 08.59. Stoga mi nemojte temdenciozno stavljati riječima usta koje ja nikada nisam rekao!

Ma i nije… Ali dokazuje da gospoda niti ne čitaju nego im je samo bitno prigovarati…

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!