zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Italija intervenira u cijeni karata

Italija je odlučila intervenirati u cijene karta za Siciliju i Sardiniju, te zabraniti visoke cijene koje aviokompanije zadnjih tjedana imaju. Ryanair je istakao da će zabrana utjecati na broj letova te će ih značajno smanjiti. Aviokompanije naglašavaju da tržište treba biti to koje odlučuje cijene karata, a ne države i da je Europska Unija već odavno ukinula utjecaj na cijene karata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

25 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Neka Italija riješi ovaj problem isto kao što je i Španjolska problem s Kanarima i kao što je Hrvatska rješavala problem eksklave Dubrovnika, neka stanovnicima Sardinije i Sicilije subvencionira karte za letove, a ostali neka plaćaju tržišnu cijenu.

S tim da ni Hrv ni Španjolska nisu efektivno riješile te probleme. Tko šta radi, Dubrovčani se žale na cijene letova i nakon subvencija. Pritom se ozbiljan novac troši na to, i ide niz vjetar.

U španjolskoj se svi iseljavaju sa Kanara i imaju masu problema sa tim.

Zar je to sve vrijedno profita strane tvrtke koji će otići u dzep CEO-a? Ako su profitabilni sa cijenama od 30-50 eura nek se poklope i šute. Zašto njima dati za pravo da iskorištavaju nemoć otočana.

U Dubrovniku više nema subvencija, razlog subvencijama je bila odvojenost od ostatka države, nakon otvaranja Pelješkog mosta tog razloga više nema. Dok su postojale subvencije nitko se nije žalio, u to vrijeme prosječna cijena karte DBV-ZAG u jednom smjeru bila je oko 35 EUR, i grad Dubrovnik je subvencionirao otprilike pola tog iznosa, znači letjelo se za manje od 20 EUR.

Ma kad su karte bile 35 eura? Kako to da sad nisu toliko?! Most je skratio put za manje od jedan h.

Kako to da avioni lete prazni?! Po principima slobodnog tržista, OU bi trebala dati free karte ako nema potražnje. Pa?

Bile su karte 35-45 EUR dosta dugo, naravno van udarnih mjeseci. Ja sam nekad znao letjeti i besplatno, OU je za svakih 5. kupljenih karata davala 1 besplatnu, tj. samo je trebalo platiti takse oko 120-130 KN, a Dubrovnik je davao subvenciju 125 KN po letu.
A kako karte sad nisu 35 EUR? Pa isto kako i Domaćica više ne košta 10 KN kao sto je koštala 2014. nego sad košta 20 KN, tako i sa svim drugim.
Odakle vam da avioni lete prazni?

Ljudi, pa zar nije logično da se naplaćuje cijena proizvoda uvećana za maržu od koje je bussiness profitabilan? Ko može mirno leći znajući da je zakinuo putnike samo zato jer eto nemaju drugih opcija a moraju u mainland italiju liječniku?

Recimo, ja imam apartmane na moru i već godinama držim cijenu 55 eura/noć, skoro duplo niže nego konkurencija u istom mjestu. Zašto bih trebao dignuti cijenu kad i od ovoga pristojno živim? Da li to znači da liječnici trebaju tražiti 500 eura za pregled jer bolesni nemaju drugih opcija?! Tako je i sa Sicilijancima i Sardincima.

Italija je bogata zemlja i za tim letovima je sigurno velika potražnja. Teoretski ako su jako velike cijene karata neka druga avio kompanija će u skoro vrijeme isto početi letjeti između tih gradova, povećati će se konkurencija i smanjiti cijene karata, barem tako bi to trebalo funkcionirati. Na taj način tržište određuje cijene karata i tu se država nema što miješati. Međutim, postoji problem ako primjerice Lufthansa ima let ZAG-FRA-JFK za 900 EUR, a let Beč-FRA-JFK naplaćuje 700 EUR. I još 2-3 kompanije (Air France, British) naprave isto (nažalost imao sam takav slučaj u praksi) – e to nije u redu i tu netko treba nešto napraviti.

U čemu je problem pa i sami ste objasnili, povećala se konkurencija u Beču i pala je cijena… To što u ZAG nije ne znači da treba uvesti regulaciju.

Niste u pravu. Radi se o ponudi i potražnji. Iz Beča je puno veća ponuda letova za JFK (i ne samo JFK), i direktnih, i sa jednim predsjedanjem. Da bi privukle putnike, kompanije u, u ovom slučaju LH, spuštaju cijene. Da je ponuda iz Zagreba veća, da Croatia Airlines, ne daj Bože, leti za NYC, ili United, ili da ima više transfernih mogućnosti, LH bi također spustila cijene. Ali tako nam je kako nam je sa prodanim dušama iz Croatia Airlines-a, koje rade za račun Lufthanse, ne rade baš ništa da ZAG izdignu sa statusa provincijskog aerodromčića, i sve nas prave budalama dok nam deru kožu s leđa a mi šutimo i trpimo

Tržište ne bi smjelo određivati cijene karata za destinacije u kojima ljudi ovise o transportu na kopno. To bi bilo ko da Jadrolinije otočanima naplaćuje 200 e za karte do Hvara.

Nek zarađuju na internacionalnim rutama. Ionako su dokazali da imaju profita i na 20eura light tarifama.

Upravo! To subvencionisanje se vec vrsi preko PSOa i specijalnih tarifa za stanovnike, sto znaci da je ovo potpuno besmislena intervencija, pored toga sto je ilegalna po EU direktivama za slobodu trzista

Jadrolinija je državna tvrtka i njihove cijene su sve samo ne komercijalne. Pogledajte koliko su Vam cijene trajekata u Grčkoj. Nema šanse da igdje možete otići za 3-4 eura kao Jadrolinijom iz Splita. I na to sve idu subvencije.

Bez auta bi cijena bila oko 3 eur. A usporedite to sa grckim trajektima pa ćete vidjeti razlike u cijenama. 15 minuta plovidbe 10eur po osobi

Jel onda isto tako nije u redu da na otocima cijene (ekvivalentnog) smjestaja budu vece nego negdje na kopnu? Nitko nikoga ne sili da zivi na otoku, a zivot tamo ima svojih prednosti ali i svojih mana.

A da ne spoinjemo kako je Sicilija povrsinom skoro kao pola Hrvatske, i veca od Slovenije. I ima vise stanovnistva od Hrvatske. I da trajektom treba 20 minuta s kopna na Siciliju ili obrnuto. Ne pricamo o Svalbardu.

Mislim da donekle imaju pravo. Ako mogu da prodaju po visokim cenama i da i dalje imaju dovoljno putnika onda to treba i da rade. Ako država hoće da pomogne onda neka subvencioniše a ne da trošak smanjenja cena prebaci na kompanije. Logično da će smanjiti broj letova.

Hoće li im to dozvoliti EU?

Svi navedeni su vec ulozili zalbe ali ne formalno, jer je cela ova procedura tek deo predloga zakona, nije zapravo uvedena.
Sama intervencija je bezveze koncipirana, uticace po procenama samo na 10% najskupljih karta – cisto politicko dramatizovanje necega sto je norma u avioindustriji oduvek

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!