zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Beč kreće sa ekspanzijom

Aerodrom Beč će 14.2. započeti sa ekspanzijom Terminala 3, koja će se dogotoviti do 2027. godine. Dodatak će imati 70.000 kvadratnih metara.

Ekspanzija je potrebna radi izvanrednih rezultata aerodroma. Naime, Aerodrom je ostvario 29,5 milijuna putnika, što je 24,7% više putnika nego 2022. Ovo je još uvijek 93,7% putnika iz 2019. no već 2024. aerodrom bi trebao preći brojke iz 2019. i ostvariti rekordan broj putnika dočim će i ova ekspanzija postati istinska nužnost.

Aerodrom je imao 22,8 milijuna lokalnih putnika i 6,6 milijuna transfernih putnika (22,4%). Beč je ostvario 221.095 operacija, te 245.009 tona carga. Najpopularnije linije iz Beča su za Antalyu, Palma de Mallorcu i Barcelonu, a od long-haul linija za Bangkok, New York i Taipei. Aerodrom planira za 2023. godinu imati profit od 210 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beč

9 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Sjajna vijest! Nadam se samo da neće angažirati iste arhitekte koji se toalete smjestili kat ispod glavne etaže, sa uskim stubama bez lifta (F izlazi), pa tko je nepokretan neka kupi pelene. Nevjerojatna bešćutnost i prema putnicima koji putuju sami s ručnom prtljagom, pa ju nosaju kao mačka mačiće – dolje pa gore.

Evo prošli tjedan presjedao na Schwechatu za Berlin (hvala OU što za naše porezne novce ne mogu otvoriti direktni let za Berlin već se smucamo i presjedamo… rano je).
Let iz Zag, Embraer sasvim popunjen, višekratno su tražili da putnici predaju i ručnu prtljagu, pri boardingu također. Drugi leg – Wie-Ber također dupkom pun Austrianov A321, također prebacivanje ručne prtljage u bunker. Usluga u OS sasvim pristojna, zrakoplovi uredni, stjuardese ljubazne, oba leta na vrijeme, Kava na Schwechatu iznenađujuće dobra 🙂 10/10

Povratak jučer preko Munchena “with the stepmother herself” (čitaj LH) – Ber-Muc A321 sasvim popunjen, Muc-Zag CRJ 900 LH Cityline pun do posljednjeg mjesta. Zanimljivo iskustvo je gledati kako momčad na Muc “utovara prtljagu”. Bacaju kufere po traci kao da ih pokušavaju uništiti, nerijetko kufer završi na pisti. Iako je navedeni CRJ došao iz Tou i prije planiranog, uspjeli su kasniti s utovarom prtljage pa smo kasnili u polasku 10 min. Posada na oba leta, njemački hladna, ali bez zamjerke, Na CRJ se vidi da ima 15 god… Momčad koja hendla prtljagu na Muc… koma. Uspjeli su jako izgrebati kuferić za ručnu prtljagu koji smo morali predati prije ulaska. LH 7/10

Dakle na sva 4 leta tražilo se da putnici predaju ručnu prtljagu jer su zrakoplovi popunjeni. 2 lega po sat vremena do Berlina… Još jednom hvala OU što nije u stanju iznajmiti neki zrakoplov tipa E195 i pokrenuti direktne letove za Berlin (iako sudeći po popunjenosti, možda i A319 ne bi bio previše, ali 100-120 seater bi prema ovome što vidim popunjen bez problema).

A je l i FR nesposoban pa ne otvara Berlin? I Eurowings takodje?

Croatia leti SPU-BER u sezoni.

A zasto te takve ne prebace na putnika? Evo ocigledno ima potraznje, pa nek i plate vise.

Ryan ne leti tamo di ne dobiva zadovoljavajuće popuste. Berlinu Ryan nije toliko bitan da mu ispuni želje. Ryan želi što manje prtljage i 100℅ popunjenost 189 ili 228 sjedala. Ne ideš iz Zg u Berlin bez prtljage ako ostaješ duže od dana…
Lijepo sam rekao da bi 100-120 seater bio dobar za početak, kasnije A319 ako bude interesa.

Čemu odmah povlačenje Fr?

Izgubiti najmanje 1,5 sati na presjedanje za Berlin, a non stop let praktično traje toliko, je u najmanju ruku frustrirajuće i… skupo ako vas firma mora platiti.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!