zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Razlika najvećih kompanija SAD-a i Europe

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Europa se ozbiljno trudi kopirati SAD i u tome kasni 10-15 godina. Tako je Europa nakon SAD-a liberalizirala unutarnje tržište, pokrenula Openskies, pa kopira konsolidaciju u kojoj SAD ima tri velike legacy i četiri LCC, te još dvije manje legacy kompanije. Europa se po uzoru na SAD jako trudi smanjiti broj legacy i LCC kompanija, pa veliki proždiru manje legacy prijevoznike, a od 2017. masovno bankrotiraju manji legacy prijevoznici i LCC.

No, nekoliko je ozbiljnih razlika između SAD-a i Europe. Najveća razlika je što u SAD-u tri najveće legacy kompanije USB3 (American, Delta i United) nemaju svoje LCC, dok u Europi EUB3 imaju svoje LCC: Lufthansa Grupa ima Eurowings i Eurowings Discover, IAG ima Vueling, Iberia Express i Level, dok Air France-KLM ima Transaviu i Transaviu France.

Jednako tako USB3 u SAD-u koriste usluge velikih regionalnih kompanija za regionalne letove. Tako neke od regionalnih kompanija koje drže pojedine hubove lete istovremeno za dvije ili čak sve tri USB3, a neke i za Alasku, 4. najveću kompaniju u SAD-u. U SAD-u jedna regionalna kompanija koja ima par stotina aviona istovremeno ima obojane aviona u American Eagle, United Express i Delta Connection. Za razliku od toga EUB3 imaju svoje regionalne kompanije: Lufthansa Grupa ima CityLine i Dolomite, IAG BA CityFlyer, Iberia Regional, Aer Lingus Regional, te Air France-KLM Cityhopper i HOP!. Ove regionalne kompanije ne lete ni za koga drugog osim za svoje legacy kompanije.

EUB3 lete iz malo hubova. Tako Lufthansa Grupa leti iz Frankfurta, Minhena, Zuricha, Geneve, Beča i Bruxellesa, Air France-KLM leti iz Parisa CDG, Parisa Orlya, Lyona i Amsterdam, dok IAG ima hubove u London Heathrowu, London Gatwicku, London Cityu, Madridu, Dublinu i Belfastu. Za razliku od toga USB3 imaju puno hubova koje operiraju, tako American ima 10 hubova, Delta 10 hubova, a United 8 hubova. Umjesto da otvaraju hubove EUB3 imaju svoje LCC koji otvaraju baze na sekundarnim aerodromima.

U SAD-u kompanije, pa čak i LCC imaju daleko bolju uslugu, daleko luksuznije se leti. Osim hrane tijekom leta i niza privilegija, USB3 imaju prvu klasu (stvarna business klasa), dok EUB3 imaju uslugu na razini LCC i vrlo lošu business klasu.

Na koncu u SAD-u tri velika USB3 su samostalne kompanije koje su involvirale niz manjih kompanija u svoj brend, u Europi EUB3 još uvijek imaju u svojim grupacijama brendove koji su neovisni. I dok je Lufthansa Grupa doslovce progutala Swiss, Austrian, Eurowings, Dolomite i Brussels, kod IAG-a Iberia i British su gotovo neovisne kompanije. Jednako tako Air France i KLM su dvije kompanije za koje je i sam njihov CEO Benjamin Smith rekao da rade kao dvije neovisne kompanije bez puno sinergije i suradnje.

28 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ovde treba dodati još par faktora.
USA ( bez Aljaske i Havaja) pokriva 4 vremenske zone dok je Evropa maltene na dve.
USA ima veliku koncentraciju ljudi na dve obale i rupu, ako izbacimo par centara kao sto su ATL, MSP ili ORD u sredini.
Brzi železnički saobracaj izuzev koridora BOS-NYC-PHY-DC ne postoji, a i tu voz ne ide celom dužinom 200 na sat i ljulja mnogo više nego u Evropi
Voz ili gradski prevoz sa aerodroma je misaona imenica u USA
I na kraju, imate jednu državu vs mali milion državica bez obzira na uniju.

Zašto se Turkish ne ubraja u Evropske prevoznike? Takodje, Aeroflot je preskočen.

Smatram da je veliki problem Evrope manjak hubova. Konkretno, sramotno je da Lufthansa ima hubove samo u Minhenu i Frankfurtu. Ostali gradovi Nemačke su prilično zapostavljeni što ostavlja puno prostora LCC kompanijama da se razvijaju.

A gdje bi to još LH trebala imati HUB u Njemačkoj? I kakve to veze ima sa LCC? HUB služi prvenstveno za interkontinentalne letove i tu nema LCC (osim Scoot u BER)

Ja koliko znam hub ne služi samo za interkontinentalne letove. Hamburg, Berlin su veliki gradovi u kojima je prisustvo LH skromno. Konkretno ako hoću za Madrid iz Berlina sa LH moram presedati. Alternativa su mi britanski LCC koji su se pozicionirali u Berlinu. Kao gradjanin Berlina i Nemačke apsolutno nisam zadovoljan sa tim.

Problem Berlina je da je to zaista sekundarni aerodrom bez obzira što je Berlin glavni grad. Pogledajte samo da BER gotovo da i nema dugolinijski saobraćaj. BER u odnosu na značenje grada ima malo putnika. Jer da ih ima, letjeli bi se puno više destinacija. Stuttgart, Köln i Düsseldorf su na sat vlakom od FRA, HAM ima dobre veze i direktno i preko FRA i MUC. LEJ i DRS su provincijski aerodromi, HAJ jednako tako. I stoga u Njemačkoj nema potrebe za nekakvim daljnjim HUB-ovima

Otkad je Berlin sekundarni aerodrom

U Njemačkoj su primarni aerodromi FRA i MUC, sekundarni aerodromi, hajdemo ih nazvati 2A klase, HAM i DUS, drugorazredni sekundarni aerodromi (2B) su BER, STR i CGN, ostatak su 2C ili ćak trećerazredni.

i jedna velika razlika, Amerika nema razvijenu (dugolinijsku) putničku železnicu kao što ima Evropa

Par stotina kilometara nije malo. Recimo Pariz – Barcelona je trajanje od cca. 6 sati za skoro 900 km. Obzirom da avionu treba cca. 1h45m, to je prilično konkurentno. Ima i Pariz – Berlin za nekih 8 sati, slična udaljenost. Rim – Amsterdam je moguće za 15 sati, a opet se radi o 1200+ km. Nije uopće loša dugolinijska željeznica, barem na zapadu. O kraćim i srednje dugim destinacijama da ne govorimo, to je vrhunski organizirano.

Berlin Cirih 5,5 sati sa ICE.

Berlin-Zürich 5,5 sati? Pa i ne baš… Najbrža veza je 8 sati i 16 minuta. Zaboravili ste Paris-London 2 sata i 15 minuta gdje je avion kompletno nekonkurentan.

Mnoge navedene linije su noćne sa kupeima za spavanje

Dugolinijska veza je npr Minhen Paris sa TGV i ICE, Minhen Rim, Minhen Milano, Minhen Amsterdam, Minhen Hamburg, Paris Cirih, Milano Paris, Milano Amsterdam. To su sve brzi ICE, IC i EC vozovi

Zaboravite EC/IC vlakove, oni su proslost i u principu uzasno spori jer puno stoje. ICE u Njemackoj, TGV u Francuskoj, Le Frecce u Italiji, AVE u Spanjolskoj, Thalys, Eurostar, … to su vlakovi.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!