zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Hrvatska nabavlja helikoptere civilne zaštite

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Helikopterska potpora sustavu civilne zaštite” potpisan je od strane ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, te direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića. Projekt uključuje nabavu 3 višenamjenska opremljena helikoptera, iako je inicijalno bilo planirano 5 helikoptera, no zbog limitiranih financija broj se smanjio. Vrijednost ugovora je 190 milijuna kuna od čega je 85% bespovratnih EU sredstava. Helikopteri bi se trebali koristiti za provedbu mjera civilne zaštite, traganje i spašavanje, HGSS, prijevoz lakih postrojbi civilne zaštite (npr. ekipe s potražnim psima), te hitni medicinski prijevoz. Neslužbeno, još se ne zna koji tip helikoptera će se nabaviti, no prema nekim izvorima riječ je o helikopteru Bell 412. Ne zna se niti unutar koje ustrojbene cjeline će djelovati.

U ovom momentu helikopteri HRZ-a imaju tri baze iz kojih vrše traganje i spašavanje, te hitan medicinski prijevoz: Split Divulje, Rijeka (Krk) i Zagreb (Lučko). No, i MUP istovremeno vrši ove letove sa svojim helikopterom baziranim u Dubrovniku. Pretpostavlja se da će ovi helikopteri zamijeniti one HRZ-a u Splitu i Rijeci, dok se ne zna hoće li MUP i dalje vršiti medicinske letove policijskim helikopterom iz Dubrovnika, pa će treći helikopter zamijeniti ovaj u Dubrovniku ili će biti baziran u Zagrebu. Da bi se ostvarilo pravilo „zlatnog sata“ Hrvatska bi trebala imati helikoptere na svakih 200 km koji bi imali radijus od 100 km, pa bi idealna konfiguracija baza bila: Rijeka (od Istre do Zadra i Ogulina), Split (od Zadra do Ploča), Dubrovnik (od Konavla do Pelješca), Zagreb (od Ogulina do Daruvara) i Osijek ili Slavonski Brod (od Vukovara do Daruvara), tj. za tako što bi trebalo bar 6 helikoptera (1 rezervni dok je pojedini helikopter na održavanju). Mi-8 su puno preskupi i preveliki helikopteri za takve operacije i Bell 412 ili sličan helikopter bi bio bitno jeftinija, praktičnija i operacijski jednostavnija opcija. Naravno, u slučaju većih katastrofa ili potreba dizali bi se i helikopteri HRZ-a i policije.

Helikopterska jedinica MUP-a u ovom momentu ima 9 helikoptera, 1 Agusta-Bell AB212, 2 Bell 206B Jetranger III, 2 AgustaWestland AW139, 2 Airbus Eurocopter H135 i 1 Robinson R22 Beta.

autor: Juraj Mehić, suradnik i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: HRZ

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!