zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Novi Sad bi aerodrom

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Čenej

Novosadski gradski vijećnici na idućoj sjednici će odlučivati o izgradnji suvremenog međunarodnog aerodroma na prostoru sadašnjeg sportskog aerodroma Čenej. Predviđa se da aerodrom ima 116,8 hektara. Aerodrom će imati dva dijela, sportski dio (sjeverni) od 3,14 hektara i putnički/cargo dio od 3,58 hektara. Na sportskom dijelu će se obnoviti postojeća i izgraditi nova infrastruktura, a služit će sportskom i poljoprivrednom letenju. U prvoj fazi ovdje bi se obavljali i redovni letovi, a na prostoru će biti i privremeni improvizirani terminal za putnike, platforma za parkiranje zrakoplova (apron), hangar, objekt za smještaj posada i upravna zgrada.

U novom južnom dijelu aerodroma predviđa se pristanišna zgrada, kontrolni toranj i tehnička zgrada, vatrogasna služba, platforma, manipulativne površine, cargo skladište, rulnice, parkirališta, te hotel. Hotel??? Aerodrom bi trebao dobiti i salaš (ugostiteljski i turistički sadržaji) po čemu bi bio istinski specifičan u svijetu.

Aerodrom bi, sukladno planova, trebao imati redovni linijski LCC promet, redovne chartere, air taxi i sportsko letenje. Nonsens aerodroma je da bi izgradili pistu 1700×30 metara jer predviđaju letove avionima do 100 putnika. Zašto pobogu? Ako se već radi aerodrom onda je širina 30 metara stvarno glupa, a i dužina USS od 1700 metara je nonsens. Konačno, kako će letjeti LCC ako će staza biti toliko kratka? Koji to LCC imaju tako male avione? Radi ove izjave postavlja se pitanje ozbiljnosti projekta i da li je projekt uopće realan. Dakle, ili projekt uopće ne postoji nego se samo lupa bez rezona (politika?), ili ljudi koji vode projekt nemaju ni najmanjeg pojma pa će spiskati par desetaka milijuna EUR za projekt koji neće ostvariti svoju primarnu funkciju. To u Srbiji ne bi bilo ništa novo. Sjetimo se samo primjera aerodroma u Užicama koji ima vrhunski terminal i nema uvjeta za letove, ili u Kraljevu koji je obnovio uzletno-sletnu stazu za 8,5 milijuna EUR, a tek kada je posao završen otkrili su da staza nema dostatno opterećenje i da i dalje nakon obnove može slijetati samo ATR-72. Majko mila!

Nikako nije jasno zašto bi netko gradio aerodrom i potrošio više desetaka milijuna EUR, ako na samo 85 km ima vrhunski aerodrom koji ima preko 6 milijuna putnika i brojne linije. Novi Sad i Aerodrom Beograd spojeni su autoputom i za ovaj put potrebno je oko 45 minuta vožnje. Uz to Srbija gradi brzu željeznicu između Beograda i Novog Sada koja će prometovati brzinom od 200 km/h i trebat će samo 25 minuta za ovu relaciju. Nije li normalnije da se napravi krak željeznice prema Aerodromu Beograd i da tada željeznicom putnici dolaze do Novog sada za dvadesetak minuta? Time bi se potrošilo bitno manje novaca, Aerodrom Beograd bi dobio i željezničku vezu prema gradu, a funkcija putnika bila bi potpuna. Iskreno gradnja aerodroma u Novom Sadu je ekvivalentna glupost izgradnji Trebinja, Bihaća i Morave.

30 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Stavljati Novi Sad u isti kos sa Trebinjem, Kraljevom i Bihacem. Por favor. Novi Sad ima vise od 300.000 stanovnika. Koji jos grad u regionu od 300.000 stanovnika nema aerodrom?

Pa o tome i treba da raspravljaju i da usvoje. Jer PDR znaci razmisljati 40 godina unapred. Da pre 30 godina nisu usvojili prostorni plan za Bulevar Evropa, cetvrti most u Novom Sadu, gradnju na Telepu… danas ne bi mogli da sve to gradimo u nasem gradu. Gradski urbanisticki zavod planira sta koliko i kako treba graditi, a to ne znaci da ce se bas tako i graditi, pogotovu jer ima revizija planova na svakih nekoliko godina.
Imamo mnogo strucnjaka u ovoj regiji koji misle da ako su nesto procitali na google odmah su postali strucnjaci za tu oblast.

Što duže budete gledali videćete sve više nonsensa. Sve pohvale za tekst o flotama u regionu. Iz njega se puno može videti pod uslovom da to želite. Jedno od pitanja je kako to nema novca za novu flotu(e) ali ima za mnogo skuplje nove aerodrome??

Inače lista nonsensa nije završena sa Novim Sadom, mada mislim da je to već viđena predizborna fora za naivne. Šta reći za aerodrom na Srebrnom jezeru ili na Vlasinskom? Oba su u fazi planiranja.

Hahaha, brisu se komentari gde se pominje da autor nije razumeo sta je PDR.

DemoNkracija na delu.

Sad ce i tvoj komkentar da obrise. To mu je oubicajena praksa kad se sam zakopa svojim neznanjem!. Demokrata staljinisticnog tipa 😀 😀 😀

Nesto nije azuran u brisanju danas. Verovatno je otisao na Jarun da se okupa. Pa ce kad se vrati u topli roditeljski dom (u kome mu je i firma) da prione na brisanje komentara.

Zapravo, grad radi planska dokumenta za aerodrom u Čeneju, a država prostorni plan sa ucrtanim aerodrom u Šajkašu (nacrt trenutno na javnoj raspravi).

Može se, dakle, reći da se trenutno planiraju dva novosadska aerodroma…

Nece skupstina grada odlucivati o izgradnji nego usvajati prostorni plan.

To su razlicite stvari!

Nemojte dezinformisati citaoce.

Radi se o usvajanju PDR-a (planu detaljne regulacije) kojim se ne garantuje da će nešto planirano i zašta je prostor rezervisan i graditi. Dakle, plan “muzičkih želja” za narednih 30, 40 godina.
Inače, naravno da je priča o putničkom daobraćaju sa Čeneja smešna i jedino služi za podizanje broja klikova medijima.

PDR zapravo i jeste sam po sebi lista muzičkih želja i ne prestavlja nikakvu garanciju da će se nešto što je u njemu odredjeno i graditi.
Planski dokumenti su prostorni i urbanistički planovi.
Prostorni planovi su:

Prostorni plan Republike Srbije;
Regionalni prostorni plan;
Prostorni plan jedinice lokalne samouprave;
Prostorni plan područja posebne namene;
Urbanistički planovi su:

Generalni urbanistički plan;
Plan generalne regulacije;
Plan detaljne regulacije.

Pustite ljude neka grade! Ima se, može se!

Javlja se jos jedan sto ne zna sta je PDR.

Cega se pametan stidi…

Bihać bih izuzeo iz ove grupe, ipak je u malo drugačijem položaju od Trebinja, Novog Sada i Morave.

Po čemu?

Razmislite, uporedite, analizirajte.

Po tome jer su dotičnom mediji u BiH kojima on vjeruje i čita to tako predstavili.

🤣😭🤣

🤣🤣🤣

Razmislite, uporedite, analizirajte.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!