zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

SAS odgađa palćanje dugova

SAS planira da u budućnosti odloži plaćanje dugova, a već sada odlaže plaćanje kamata na dugove koje je kompanija bila dužna da plati do 26.4.2024. Ovo je urađeno skladno sa restrukturacijom kompanije koja se izvodi sa ciljem izvlačenja grupacije iz stanja bankrota, koji je SAS svojevoljno proglasio u SAD pre više meseci.  Ovaj manevar je omogućio proglašenje “Chapter 11” bankrota, koji kompanije vrlo često koriste da bi poboljšale šanse opstanka tako što restrukturišu svoje dugove, menjanju metode i rokove isplate, odlažu isplatu kamati i drugih finansijskih obaveza.

U ovom slučaju, SAS je odložio plaćanje dve velike kamate: prve u vrednosti od preko 7 miliona evra na dug od 140 miliona, i druge u vrednosti od 27 miliona evra na dug od 514 miliona evra. Ivan Pusineri

dopisnik: Ivan Pusineri (Beograd), foto: SAS

17 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Nije mi jasno po kom pravnom osnovu neameričke kompanije koriste “chapter 11”? Zakon u kome se nalazi “chapter 11” (United States Bankruptcy Code) je američki zakon koji važi samo na teritoriji USA i za kompanije registrovane u USA.

Zna li neko, kakve formalno-pravne veze ima kompanija registrovana u Kopenhagenu i sa headofficem u okolini Stokholma, sa američkim zakonodavstvom? Jel američki zakoni važe na teritoriji Danske i Švedske?

ako kompanija ima imovinu u SAD onda je moguće. to je tzv. “property requirement”. nije naznačeno koliko imovine mora da se
ima tako da je dosta lako imati pravo na ch11. isto tako firma ne mora da bude kompletno nesolventna već mora dokazati da je dovoljno blizu. to ustvari pomaže oporavku jer se ne dođe baš do ruba. zato je chapter 11 privlačan. ima tu dosta zackoljica ali ovo je suština.

Ali kako je moguce da duznik u Danskoj odbija platiti potrazitelju u Danskoj novac na osnovu bankrota proglasenog u americi??

sve zavisi od ugovora. ako je zajam u dolarima, onda je vrlo vjerovatno da su američki sudovi nadležni (a to se radi upravo zbog toga što je zakonik o stečaju u americi povoljan za restrukturaciju).

ovaj clanak je pretumbao raspored mogucih poteza. chapter 11 nije bankrot/stecaj, vec predstecajna zastita i ne koristi se “vrlo cesto”, vec kad se mora. odakle to da “planira da odlozi placanje” i da je taj manevar doprinio proglasenju ch. 11? upravo je obrnuto: prvo se proglasi predstecajna zastita (chapter 11), pa se tek onda moze reprogramirati dug i raspored otplata po raznim osnovama. ne moze SAS to da “planira” bez chapter 11, jer bi dobio izvrsioce na vratima i poceli bi da im konfiskuju avione.

pa znale su da neće moći poplaćati dugove bez odlaska u stečaj (a stečaj je ustvari kraj). zato se sudiji podnese taj filing i sud mora da vidi da li je to okej. nije to baš ni lako. drzavi je u interesu da se uspostavi solventnost a ne da se dozvoli propast.

Pa, o tome sta je ustvari Ch11 mozemo da debatiramo doveka jer nije bas striktno definisano. Cinjenicno jeste jedan vid bankrota, ali se cesto dodaje ta terminologija “zastite” kompanije jer se ista metaforicki stiti od “pravog” bankrota i likvidacije u daljoj buducnosti. SAS je doduse potpuno svojevoljno otisao u Ch11, nije uopste morao.

Malo sam konfuzno napisao, moja greska. Ali da, svakako prvo ide Ch11, a zatim restrukturacija i odlaganje placanja dugova.

pa nema neke misterije. chapter 11 je 11. poglavlje zakonika o stečaju u pravu SAD koji reguliše predstečajnu zaštitu i koristi se kad kompanija ne može da plaća dugove ali ima za nju šanse za oporavak, pa se pravi plan restruktirisanja. ništa tu nema neobično. članak je zbrda zdola jer kaže da je odgađanjem sas ušao u ch11 a ustvari može odgađati isplate tek nakon što se “file for ch 11” u u okviru te prijave se podnese plan restrukturisanja. svima je u interesu da se plate dugovi a ne da kompanije ide direktno u stečaj, pa se trpe da odgađanja.

bankrot je bankrot. zaštita je vid spasavanja organizacije od bankrota. to je chapter 11

Chapter 11 *Bankruptcy* je definitivno bankrot, koji kao jednu od klauzula podrazumeva privremenu zastitu od kreditora, iskljucivo pod uslovima restrukturacije sa kojima se izvesni kreditori slazu.

Smisleniji naziv za Ch11 bi bio preventivni bankrot, jer samim odlaskom u Ch11 kompanija implicitno priznaje da je vec insolventna na duze staze, osim ako se ne izvrsi drasticna intervencija.

Ne, nije bankrot. Nego je bankrotna zastita.

chapter 11 je poglavlje zakonika o stečaju koji definiše predstečajnu zaštitu. nelogično je zvati ga preventivni bankrot jer bankrot je kraj poslovanja. upravo zaštita od odlaska u bankrot. kad odete u stečaj firma se gasi i prodaje se imovina da se namire povjerioci i radnici koliko je moguće. a i odlazak u stečaj mora da se odobri. jedno je “filing for bankruptcy” a drugo “filing for ch. 11”. jeste, time firma kaže da na duge staze ne
može da placa dugove pa traži odgađanja plaćanja da bi vrijeme iskoristila za ozdravljenje. tako možete to zvati prevencija OD stečaja
ali ne u preventivni stečaj.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!