zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

UKRAJINA UPDATE 14

Njemačka CAA je suspendirala operacije CargoLogic Germany, kompanije u vlasništvu Volga-Dnepr Grupe. Vlasnik CargoLogic Germany je CargoLogicAir koji je operirao u Velikoj Britaniji i koji je također prizemljen.

Ruski turisti koji će putovati u Tursku i Egipat gdje još mogu na godišnji odmor sada će plaćati duplo veće cijene. Uz to ruski državljani imaju problema u nabavi deviza za putovanja obzirom na limite koje je Rusija propisala, a turski i egipatski turoperatori inzistiraju da se plaća u EUR i USD pošto je rublja ozbiljno devalvirala.

Ruski ministar za transport je izjavio da samo 29 kompanija leti za Rusiju u ovom momentu. 20% radnika na Moskvi Sheremetyevo je dobilo otkaz radi nedostatka međunarodnih letova. Aerodrom je zatvorio četiri međunarodna terminala.

Ruske kompanije planiraju letjeti međunarodne letove sa SSJ-100. Kako avion ima malen dolet ostaje tek nekoliko linija koje mogu letjeti.

Nakon SkyUp-a i Ukraine International nudi svoje avione koji su izvan Ukrajine za charter letova i wetlease, te za humanitarne letove. Ukraine International neće letjeti za kompanije koje lete u Rusiju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Moskva Sheremetyevo

81 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Vise nije samo AirSERBIA na udaru dojava o bombama. Cini se da je sada i let Turkish Airlines za Moskvu dosao na red…

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=03&dd=23&nav_category=78&nav_id=2127080

A demokrate sa zapada ne osudise ovakve teroristicke pretnje zivotima neduznih putnika?

Ili nije bitno – posto su ugrozeni zivoti zena i dece Rusa, Turaka i Srba?

Srpsko tužilaštvo je podiglo međunarodnu poternicu za terorizan n aosnovu 11 prijava o bombama na letu. U sve je uključen i interpol

Juce je stigla jos jedna prijava “bombe” u avionu Turkish-a.
Ocigledno ukrajinskim botovima niko ne moze stati na crtu. Sve im je dozvoljeno.

Ovde se mora dodati da fašizam zemalja NATO-o pakta i njemu bliskih satrapa prijeti da uništi nama poznatu civilizaciju.

Tako je. Steta sto ovako nisu bili ujedinjeni kada je USA unistavao druge drzave.

Koju zemlju su napali a da su razlozi da slomis nekoga racionalni i realni a pri tom se nalaze na drugim kontinentima?

SRJ

Tako je. Kladim se da sav normalan svijet žali za humanitarcima koje su SAD smaknule poput Sadama, Gadafija, Noriege, Bin Ladena, Al Bagdadija…. Meni se čini da je svijet bez takvih miroljubljivih državnika bolje mjesto, ali očito to mišljenje ne dijele građani Srbije, Bjelorusije, Venecuele i Sjeverne Koreje.

Zaboravih Slobu…

A tko će držati do sadašnjeg agresora nego bivši agresor? Agresori razumiju jedni druge…

Avganistan i Irak nisu suverene zemlje po vama ocigledno

Potpuno su zaslužili što su dobili. Jedni sponzori i pobornici najodvratnijeg terorizma (9/11) na svijetu, a drugi teška tiranija s tendencijom napada na susjede (Iran, Kuvajt, razvoj atomskog oružja i prijetnja uništenjem Izraela). Evo suze ronim za njihovom suverenošću.

Devize nije teško nego nemoguće nabaviti. Na crno je dolar 1500-2000rub.
Tako da sumnjam u neka turistička putovanja Rusa.

Nemojte zaboraviti da su Rusima sve štenje inače bile u USD čak se dolar nije tretirao kao strnaa valuta. Ne verujem da imaju preteranu potrebu za kupovinom deviza i d aih imaju već.

Da ali ne mogu podići tu štednju u dolarima, samo u rubljama i to po drzavnom kursu (koji je ovih dana samo slovo na papiru).

Nisam pravnik, pa me zanima po kom pravnom osnovu se uvode sve te sankcije i zaplenjuje sva ta imovina i pare po računima?
Nije valjda da ministri imaju i tu diskreciona prava da tako nesto odluče i da to automatski ulazi u pravni sistem.

Ne, odluku je donela Evropska komisija (u kojoj sve države članice imaju po 1 člana), a države, odnosno ministarstva sprovode odluku. Svaka zemlja, odnosno politički entitet, ima pravo da unilateralno uvede različite mere (sankcije, uvozne/izvozne kvote, zabrane ulaska ili prometa, vize, tj. ograničenja raznih vrsta…)

Generalne sankcije protiv jedne države u principu mora donijeti UN, ali svaka država može pojedinačno uvesti mjere. Ono što je veliki pravni problem i što će nas koštati ne milijune nego milijarde dolara odštete su akcije protiv privatnih osoba iz Rusiji. One pravno nisu pokrivene ničime… Kada krenu procesi, biti će veselo…

Gospodine Šćurec kakav ste vi pravnik ako je ovo Vaš stav. Samo i isključivo sud može da osporava nečiju imovinu. A ni on ne može da ukine stečena prava i vlastitu imovinu. Najveće ubice i zlikovci imaju svoja prava. imaju pravo na socijalno, penziono… jeste li vi pasli sa marsa.

Na ŽALOST VEĆINA NIJE SVJESNA kakve će posljedice ostaviti ovakve odluke. Ove odluke su nešto najgore što se ikad desilo u istoriji planeta. Uzmite samo sport. Pa svima su usta puna toga da nema miješanja politike i sporta. i Šta sad. Sad može politika. ko će odgovarati kad ruski klubovi tuže fifa, fiba, uefa… i raznorazne lige. na osnovu čega su izbačeni. koje odluke. gdke piše. ok g-din šćurec uvijek briše postove gdje se spomene čaln zakona, zakon ili sl gdje nešto tačno piše.

zanimljivost jedna za vas.
nekad za vrijeme komunizma, kada se nekom trebao dati stam auto, zemljište… pisalo se na osnovu zakona tog i tog čalana tog i tog donosimo takvu odluku
ali kad nečeg nije bilo u zakonu oni su imali drugu formulaciju
tako bi rekli
na bazi zauzetih stavova drugova iz komiteta.

Toliko o demokratiji, slobodi itd itd…

Nisam ni ja pravnik pa me zanima po kojem pravnom osnovu jedna zemlja može ovako brutalno razarati drugu? Možda spašavanje golorukog naroda Luhanska i Donjecka?

Ma to je sve jasno. Ovo ludilo nikako ne podržavam. Ali mi ipak niko od vas nije objasnio sam proces ulaska takvih odluka u pravni sistem.
Ja nisam zu stručan, ali valjda treba neki parlament da sedne i donese zakon ili izmenu zakona pa da onda na osnovu toga vlada radi šta treba da radi.
Ovako mi deluje kao da se to radi na osnovu diskrecionih prava ministara ili predsednika. A nisam znao do sada da postoje diskreciona prava u bilo kojoj zemlji da se državi, kompaniji ili pojedincu imovina stavi u karantin bez odluke suda ili vlade a na osnovu nekih zakona, koji opet moraju biti u skladu sa ustavom.
Znači taj stručni deo me zanima, a ne da li je ovo ili ono moralno. Ovako deluje da je poverenje u zapadni pravni sistem poljuljano. E a ako tamo više imovina i pare nisu sigurne, šta da kaže ostatak sveta.

Aj ako vi kažete. Mada mi neverovatno zvuči da bilo koja vlast može tolika diskreciona prava da ima, da zavodi sankcije i na osnovu toga zatvara pristup imovini. Neverovatno mi deluje da kompaniji ili nekome može da se otima imovina bez sudske odluke, a na osnovu toga što je neki ministar rekao da je blizak ovome ili onome. 80% sveta nije na strani Zapada. Samo američki vazali i to uglavnom pod pritiskom.

Prebrojte broj stanovnika spomenutih zemalja kao i površinu. Nikako ne stižemo do 80%.

Sve ovo nikako nije smelo da se desi. Neka nam je Bog svoma u pomoći.

U Srbiji su na strani Rusije i niko nas nije prošlo.

A gde je Afrika, čitava Azija osim Japana i Južne Koreje, Srednja i Južna Amerika.To za vas nije svet to ne vidite,licemernost.

A tko kaže da su Afrika i čitava Azija, Srednja i Južna Amerika na strani Rusije? Nisam baš vidio da je netko od njih izrazio podršku? Uz Rusiju stoje Sjev.Koreja, Srbija, Bjelorusija, Sirija i slični režimi…

Srbija isto ne podržava Rusiju. Što izmišljate?
Ali ne može da uvodi sankcije jer je to naš kraj na mnogo ekonomskih i političkih tema. Rusija je vlasnik 56% NIS i podršku daje Srbiji u svim temama od značaja.
Pa ni Nemačka, najveća sila, nije uvela sankcije bilo gde gde joj je bitno.

Nemoj da se lažemo. Ovo nisu nikakve ozbiljne sankcije. Gde god je Zapadu bitno tu sve ide skoro ko i ranije. Rusija sada više para zarađuje na spot i fjučers tržištu nego pre rata. Sada još ako uspeju da prebace trgovinu u rublje, biće to kraj beskonačnog štampanja evra i dolara.

Pa ne treba valjda sada Srbija da radi nešto što ni Zapad ne radi.

Hajmo opet. Jedino šta je Rusiji bitno je izvoz gasa i nafte, Sve ostalo je sekundarno i manje bitno. I vrlo brzo će svuda uleteti Kinezi i Rusi će razviti još više svoju industriju.
Nisu se Nemci odrekli izvoza svojih automobila i opreme, nego sada nemaju dovoljno čipova ni za svoje tržište da proizvedu. Na temu nafte i gasa Rusima niko nije uveo sankcije nego će još morati da im plaćaju u rubljama, ako Putin bude istrajan.
I sada ne razumem kakve su to sankcije, koje se traže od Srbije. Srbija ništa ne uvozi iz Rusije osim gasa i nafte, a izvozi tamo zanemarljivo malo nebitnih nisko tehnoloških proizvoda u poređenju sa Nemačkom.

Meni ova situacija govori da je Srbija u ozbiljnom problemu, jer ne može bez Rusije a geografski se nalazi tu gde se nalazi, i ima problem Kosova i Republike Srpske.
Morate da razumete srpsku situaciju. Niko nije oduševljen ovim, kao što niko u Hrvatskoj nije oduševljen ni NATO bombardovanjima i zločinima širom sveta. Ali i jedni i drugi moraju da podviju rep u susretu sa realnošću svetske politike. A gnev u ljudima zbog 90ih i uloge Zapada u svemu tome je i dalje jak i ništa nije zaboravljeno.

Ljudi ovo je sve jedna potpuna velika igrica velikih sila, u koje su uvukli male narode da im budu žrtveno jagnje.

Teško će ruski turisti nabavljati dolare i evre za letovanje. Još ako i aranžmani budu znatno skuplji, Antalija neće videti mnogo Rusa ovo leto.
Prošle godine u Antaliji ruski turisti najbrojniji, uz poljske i srpske, spasili sezonu. Nemaca, Engleza i Skandinavaca nije bilo zbog covid restrikcija.
Turci će vezati još jednu mršavu sezonu.

1. Nemaca je bilo mnogo bise od Poljaka i Srba.

2. Doci ce gosti iz Zapadne Evrope.

Turska je prejeftina za njih. Prosle godine nisu mogli ali ce sada sigurno.
Jeste da ce odsustvo Rusa biti nenormalno veliki gubitak ali ublazice drugim turistima.

Pre par nedelja je u TEHERANU odrzano vise prezentaija turskih turoperatera za Irance! Bilo je preko 400 iranskih tur. organizacija! Turska je glavno odrediste za Irance, kojih ce ove godine biti kao nikada do sada – i to ce biti znacajna cifra. Prosle godine (u 10. mesecu) ih je u mom hotelu (5*, Antalija) bilo vise desetina! Potpuno iznenadjenje!
Egipcani kao i Tunizani ce svoje hotele puniti domacim gostima – po “domacim” cenama! Oproban recept. A u Tunisu ce glavni gosti, osim domacih, opet biti Alziri i Libijci! (O kulturih tih gostiju – da se ne izjasnjavam, pritisak mi uvek skoci:) )

Naravno, velike su cifre….U 2021. Turska je imala 4.6 miliona turista iz Rusije i oko 2 miliona Ukrainaca. Ove godine Turci ocekuju vise od 2 miliona Iranaca (2017. ih je bilo 2,5 mil)…

Naslov treba da bude Rusija update jer samo o tome pišete, a ne o Ukraini

Pa ima i vest direktno o Ukrajincima.
UIA je ponudila svoje radnike da iznajmi drugim kompanijama.
Swiss ce ih uzeti za B777 a Helvetica trazi takodje resenje.

Ima opcija i na engleskom ali vas suradnik zna nemacki. A mozete jednostavno kao i cirilicu u google translator staviti.

Niko nije sa SVO otpusten vec su na prinudnom odmoru i dobijace 70% od plate.

Ogromna razlika je izmedju otkaza i prinudnog odmora.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!