zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Otvara se SouthEast Airlines u Sloveniji

Odakle pak sad Blaž Berdnik koji pokreće SouthEast Airlines u Sloveniji? Blaž Berdnik je iz Trbovja i ima mikro-kompaniju za usluge i savjetovanje u zrakoplovstvu. Kompanija je registrirana za putnički zračni promet. Gospodin Berdnik je kapetan na Airbusu A320 obitelji, te je godinama letio u Adriji Airways, instruktor i EASA pilotski ispitivač. Ima preko 12.000 sati komercijalnog letenja. G.Berdnik je bio direktor letačkih operacija, direktor treninga, direktor standarda letačkih operacija, te auditor certificiranja aviokompanija.

Blaž Berdnik je 10% vlasnik kompanije European Prime Airways koju je kineski buisnessmen Kai Dai (njegova kompanija Kylin Prime Capital i ima 55% vlasništva kompanije) otvorio u Sloveniji 2019. godine. Kompanija je kupila Adria Airways pilotsku akademiju za 7.500 EUR u VIII/2020. U ovom dealu je i dr.Peter Jambrek, biši predsjednik Slovenskog ustavnog suda (koji ima 30% vlasništva kompanije). Slovenija nije imala dobra iskustva sa kineskim investicijama u prošlosti, obzirom na totalni fijasko projekta SHS-VLM i Aerodroma Maribor.

Do sada su zainteresirane kompanije za pokretanje slovenskog nacionalnog prijevoznika bile cargo kompanija Solinair, slovenski kralj banana Izet Rastoder i Croatia Airlines, no očito su dobili i četvrtog kinesko-slovenskog kandidata.

SouthEast Airlines planira pokrenuti operacije u VI. mjesecu ove godine. Kompanija prvo planira ući na charter tržište sa kojima već ima potpisane ugovore. Kompanija već školuje posade, a u prvoj fazi će imati tri do četiri posade, sa sveukupno 35 zaposlenih. Kompanija će imati unificiranu flotu A320 sa 180 sjedala, a 2021. planira imati 2 ova aviona u floti. Do 2023. planiraju flotu povećati na čak 6 aviona A320. Kompanija se još uvijek nije odlučila gdje će imati bazu, u Ljubljani ili Mariboru. Do 2004. kompanija istog imena je fukcionirala u SAD-u.

autori: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb) i ADRIA Grupa, Sierra5, foto: SouthEast Airlines (Sierra5)

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!