zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

U Europi još 52 Dash 8-400

Nakon što su se airBaltic, Austrian i LOT riješili svojih Dash 8-400, sve je manje kompanija koje lete sa ovim avionima u Europi. Trenutno sa njima lete još Croatia Airlines (6 primjeraka), flybe (8), Luxair (11), Air Iceland (3 Dash 8-400 i 2 Dash 8-200), Aurora (5 Dash 8-400, 4 Dash 8-300 i 2 Dash 8-200), SATA (4 Dash 8-400 i 2 Dash 8-200), Sky Alps (4) i Wideroe (10 Dash 8-400, 4 Dash 8-300, 3 Dash 8-200 i 23 Dash 8-100). Dash 8-100 operira Olympic (2), Dash 8-200 operira Air Greenland (7), dok Dash 8-300 operira Medavia. LOT operira još 1 Dash 8-400, te će svih 6 aviona (5 prizemljenih) iz flote izbaciti u idućih par dana.

Dakle ukupno se u Europi u ovom momentu operira 52 Dash 8-400 i 102 sveukupno Dash 8 svih veličina. Croatia Airlines će svoje Dash 8-400 iz flote izbaciti do 2026. kada će ih zamijeniti Airbusevi A220.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

49 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Croatia Airlines će svoje Dash 8-400 iz flote izbaciti do 2026. – imate izvor za ovu informaciju?

Polako odlazi u prošlost. Navodili ste u dosta navrata da je skup za održavanje. Ne znam koliko je rentabilan u smislu potrošnje goriva.

Nije Windroe nego Wideroe

Ovo je dokaz koliko je ATR72 bolji avion od Q400.

Ma sigurno…

Pa kako nije? Kompanije i dalje kupuju nove dok Q400 polako izbacuju.
Austrian izbacio a uskoro ce i Croatia.

Svi su ga prije favorizirali jer je dosta brži od ATRa. Zašto ga sad izbacuju

Koji problemi sa kotačima???

Radim na q400 svaki dan i nisam primijetio ikakve probleme. Ne mogu se načuditi komentarima o Q400 od raznih stručnjaka.

Ugrađeni dijelovi su originalni i odobreni od proizvođača. Navedite te brojne probleme. Svi mogući problemi su predviđeni i nalaze se u AMM -u i način na koji se rješavaju. Kako kod Q400 tako i kod drugih proizvođača zrakoplova.

Da bilo je ali to su normalne situacije u životu pilota i zrakoplova. Ne može se zbog toga reći da je cijeli zrakoplov loš jer nije. Radim na njemu i znam ga u detalje i ne stoje priče kako je skup, nerentabilan itd.. U avijaciji nije ništa jeftino dijelovi su zaista skupi. Zato karta tj sjedalo ima svoju cijenu . Imate onaj izračun bivšeg kapetana Dubrovnik Air koliko košta sat leta.

Mogu i predviđene su kod svih proizvođača. Drugo je pitanje odluka o prestanku proizvodnje i zašto.

Interesne sfere , orijentiranje na druge dulje linije sa više putnika. Ukratko moda diktira zbivanja. Potrebe za zrakoplovima do 100 sjedala postoje pogotovo što postoje mali aerodromi do 1500m duljine pss..

Današnji ljudi su postali razmaženi sve fina gospoda sve im smeta svaka sitnica samo da se mogu nesmetano diviti svom egu. Buka im smeta pa ona kod zrakoplova sa propelerom i ne može biti drugačija. Možda bi željeznica bila bolji izbor umjesto propeleraca do 100 sjedala.

Na osnovu kojih parametara je ATR72 Bolji. Brzina, visina, dolet, payload, ekonomija po sedistu? Svaki avion ima svoje trziste, svoje mane i prednosti.

ATR 72 je znatno jeftiniji i iza njega stoi Airbus. Obadva modela su imali problema, Q400 narocito sa stajnim trapom i prednjim nosom.
Kao sto rekoh dole u postu ATR-a niko ne leti u zoni velikih jezera u americi zbog poznatih problema sa zaledjivanjem krila.

Q400 na odredjenim relacijama moze zameniti mlazni RJ jer vreme leta je u par minuta a ekonomija je na strani Q400. Ono sto Croatia ne zna da iskoristi na zalost jer taj avion sa 30 putnika pravi profit. Pogledajte sta je Porter napravio sa Q400 flotom.

Sve si lepo rekao, ali ima dosta amatera /klinaca ovde koji samo gledaju brojke. Pozdrav za ZZZ!

Hvala

Jos jedsan parametar sam zaboravio, sa Dash-8 om mozete raditi CAT III prilaz. CTN ima jako lep video na netu.

A sve to kosta.

APU
HUD (CATIIIa)
Higher operating ceiling (kao i single engine ceiling)
Jači motori, lakse se nosi sa ledom
Boarding preko mosta i opcija da putnici ulaze na dvoja vrata
Tailwind do 15kts
80 pax vs 70pax
Veci payload
Brži
Dalji range

Sve to košta, kome je to bitno platice, kome nije – neće. A opet i kad je skuplji to manje košta nego Embraer ili CRJ.

Tailwind max je 20 kts.

Sky alps ima 4,a nabavlja ih jos..

Baš šteta… Zapustili su Evropsko tržište i fokusirali se na S. Ameriku i Afriku. ATR ih je ozbiljno potisnuo. Ali iskreno se nadam ako naprave modernu verziju kao recimo Q300 (50pax) ili nesto moderniji Q400 da ce imati prodju i u Evropi u budućnosti.

Steta. Svojevremeno sam na putu za posao prolazio pored fabrike, od koje uskoro nece biti nista.

Viking planira da obnovi proizvodnju istog jer ce u buducnosti trebati zamena za modele gde mlazni avion i dalje ne moze primirisati zbog karakteristika turbo propa. Air Greenland, severni delovi Kanade itd.
ATR je poznat po problemima oko zaledjivanja jednog dela krila i to je jedan od razloga sto ih i dalje nema toliko zastupljenih na severno americkom kontinetu

Jedina prednost 200-ki je sto su i dalje nepoderivi, kao DC3

Da, tako se i CTNov ATR42 prije 20ak godina zaledio iznad Švicarske. Bilo je gusto, ali hvala Bogu nije došlo do nesreće. Mislim da je bio kapetan Radić na letu. Šta nisu na ATR72 riješili taj problem?

Kaka ga resiti kad mu je krilo i dalje iste konstrukcije?? A snaga motora i dalje marginalno bolja od pre 20ak godina… Znaci ili menjaj krilo ili jače motore… Ali oni neće, jer im dobro ide prodaja i ovako.

Ako me sjecanje dobro sluzi u CTNu piloti nisu imali nista protiv ATR72 jel ima dost jače motore. Neznam koje su verzije dostupne i koji se motori većinom ugrađuju, tj.da li firme uzimaju te jače ili ne, jel normalno neki manager u svojoj fotelji gleda da ušpara svaki dolar.
@Alen Šćuric
Da, jedno krilo se zaledilo, a sta se dogadja potom….
Ne mozete vi to nikako ni znati kao ni puno toga što se dogadja sto je sasvim normalno i u redu.

Samo zato da bude jeftiniji. ATR je namjenjen za toplije krajeve. Ako bi dodali APU i jače motore i riješili probleme zaleđivanja onda bi bio cijenom isti sa Q400.

Upravo tako. Koliko se secam oni starbord side motor drze upaljen umesto APU-a i imaju kocnicu na elisi.

Kočnica na elisi hoće i proklizat.

Upravo tako@ anonymous 23:17

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!