zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Može li Il-96 postati dobar avion?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ilyushin

Ilyushin Il-96 nikada nije bio dobar avion, od samog početka on je bio neekonomičan, nepouzdan, sa premalo doleta i sa četiri skupa motora. Avion je počeo sa isporukama 1992. godine. Avion se temeljio na zastarjelom avionu Il-86 koji je proizveden 1980. godine i koji se isporučio u samo 106 primjeraka, prvenstveno radi toga što istočni blok nije imao alternative u zapadnim, ekonomičnijim avionima sve do kraja 1980-tih, pa su sa ovim avionima morali letjeti long-haul letove.

Upravo radi toga Il-96 se isporučio u samo 19 primjeraka. No, od toga je čak 12 primjeraka je uzela Vlada Rusije (sa njim leti i Putin), a 3 primjerka je zadržala tvornica za svoje potrebe. Jedina komercijalna kompanija koja operira ovaj avion je Cubana koja je naručila čak 4 primjerka, no sva četiri su sada prizemljena. Navodno se radi na tome da jedan od tih aviona ponovo krene letjeti. I Vlada Rusije je prizemljila jedan primjerak i sada ih leti 11 komada.

Problem aviona je što treba tri osobe u kokpitu, što ima 4 motora, što ima dolet od samo 8000 km (10.000 sa 315 putnika), što Il-96-300 ima cargo kapacitet od samo 16 LCD3, a Il-96-400 od 32 LCD3 (787-9 i A350-900 ih primaju 36), što je spor (50-100 km sporiji od 787 i A350), te što vrlo mnogo troši.

Nakon Rusko-ukrajinskog rata rusko zrakoplovstvo je očajno i moralo se iznaći rješenje, pa je Ilyshin izvukao iz naftalina projekt Il-96, osuvremenio ga u verziju Il-96-400M i planira ih proizvesti 12 komada za ruske kompanije do 2030. Hoće li to biti dovoljno? Naravno da ne. Ruske kompanije trebaju bitno više od 12 širokotrupaca u idućih 7 godina, pa je i te kako upitno kako će se snalaziti. Novi Il-96-400M će i dalje imati četiri motora, kabina će ostati ista, te će imati dva člana posade. Dovoljno osuvremenjeno? Apsolutno ne.

Što bi Ilyushin trebao napraviti da ovaj model postane prihvatljiv za rusko tržište? Prvo trebao bi napraviti bitno jače motore i staviti dva motora na avion umjesto sadašnja četiri. Posada definitivno mora imati 2 člana, a ne 3. Avion mora imati dolet od najmanje 12.000 km sa 380 putnika (bitno više nego sada). Avion mora dobiti bolje i lakše materijale, trebaju se osuvremeniti svi sustavi aviona, avion treba primati bar 36 LD3. Brzina od 870 km/h nije nešto, ali je podnošljiva, potrošnja u Rusiji nije bitan faktor radi niske cijene goriva. Kompanija bi morala proizvesti i model Il-96-200 koji bi bio manji i lakši, te primao tek 280 putnika u dvije klase. Time bi se dobilo rješenje za idućih 20 godina.

Avion bi se morao proizvoditi u bar 24 primjeraka godišnje (2 mjesečno) da proizvodnja bude financijski isplativa, a time bi se i moglo zamijeniti sve B777, B747, B767, A330 i A350 u Il-96. Ovaj avion bi se morao isporučivati od 2030. kada je zadnji čas da se počnu mijenjati zapadni širokotrupci.

Ne napravi li Rusija to imat će istinskih problema sa širokotrupcima. Je li kineski C929 rješenje za Rusiju? Bojim se da nije. Prvo upitno je kakve će performanse taj avion imati i koliko će biti pouzdan, drugo pitanje je kada će taj avion izaći iz proizvodnih hala, no sigurno je da se to neće desiti do 2030. Stoga se Rusija mora u prvom redu osloniti na sebe i svoje kapacitete, a osuvremenjeni Il-96 to bi svakako mogao postati.

62 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Iljušinovanje🤣

To je obična manufaktura. Zrakoplov ni po čemu nije relevantan i jedino zaslužuje biti spomenut u kontekstu “bolje se ciganski vozit’ nego gospodski pješačit'”, to je sve.

Il-96 zasigurno nije dugoročno rešenje, znamo svi zašto se reaktivira. Em nema izbora, em su uvideli da ne smeju da se oslone na spoljne izvore. Da li će ovaj program u budućnosti postaviti osnovu za razvoj pristojnog širokotrupca sa dva PD-35, videćemo? Imaju oni pre toga da završe rusifikovani SSJ i MC-21, pa tek posle toga da misle o novim projektima. Ja bi na njihovom mestu pre razmišljao o potpuno novom dizajnu. Nema ovde šta da se iskoristi, motori moraju novi, krilo novo, materijali novi, elektronika isto mora biti nova, a zmaj je sve samo ne aerodinamičko čudo. Tako da će verovatno kad završe razvoj uskotrupaca, da krenu na veći zalogaj. Ogromnu su pauzu imali i to se vidi, ali ako zategnu SSJ i MC-21 to je već ogroman korak. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati države koje samostalno proizvode avione. Ogroman je to poduhvat i nikako ga ne treba podcenjivati.

U Aeroflotu je letelo 6 ovih aviona leteo sam sa njim na relaciji Moskva-Bankong. Pored Cubane i Aeroflota, leteo je i za kompaniju Domededovo. Napravljeno je i 6 teretnjaka IL 96 – 400 T. Tri su u kompaniji Polet. Rusi u napustili projkat C 929. Za njega se radi motor PD 35.

Ne može postati dobar avion zato što Rusi nemaju neophodne tehnologije. Tačka!

Rusi nemaju tehnologije? Isto kao sto u Hladnom ratu nisu imali tehnologije da prvi posalju coveka u svemir?

Nisu Rusima nikad bile tehnoligije problem, ili bar ne veliki problem. Rusi imaju problem sa tržišnom i ekonomičnom postavkom izrade i eksploatacije. Takođe i problem nedostatka novca za finansiranje. Kada saberete sve to dobijate proizvode koji kasne po nekoliko decenija ili generacija za svojim zapadnim ili sada i istočnim konkurentima. Takvi proizvodi nisu konkurentni pa čak više ni cenom, rade se u malim serijama i koriste uglavnom u Rusiji i nekim bivšim SSSR zemljama. IL96 je još sa.o jedan primer toga i zato neće promeniti svet. Biće ga urađeno u nekoliko desetina komada (ako uopšte) tokom desetak godina i to je to. Ako Rusi hoće da ostanu konkurentni na tržištu komercijalnih aviona moraju nešto revolucionarno novo da pokažu, i to brzo, i da to uspeju prodavati. A za to nema novca ni kapaciteta a tržiste im je sve manje. Znanja, bar teoretskog, sigurno ima. Nisu oni zaboravili da konstruišu avione.

Realno nisu, razvlače stare konstrukcije do besvesti kao Boeing 737. Ovaj Il96 na slici je prvi Ruski model koji vidim sa bilo kakvim sharklets-vinglets a što je standard zadnjih 20 godina. Svakakvih se maketa napravilo i pokazalo i na kraju ništa. Ni Ruske kompanije ni vojska ne bi to kupovale da se ne mora.

Oživljavanje IL-96 je počelo otkada je Rusija anektirala Krim. Vlada Rusije je očekivala sankcije Zapada, zato je oživela IL- 96. Pominjana modernizacija aviona, neće stvoriti uslove za ekonomičnu upotrebu aviona. Ključni problem aviona su motori. Potrebno je zamijeniti stare PS 90 A motore (4 kom), sa dva motora jace snage. PD 35 se neće pojaviti bar još 5 godina. Ali, Rusi nemaju izbora. Oni moraju ozivjeti svog sirokotrupca, zbog svojih potreba, da bi izbjegli sudbinu Irana, zbog sankcija Zapada. Bez obzira na neekonomicnost Il-96 400, Rusi moraju leteti na nečemu. A visoke troškove će vjetovatno subvencirati vlada iz budžeta. Ne samo kao putnički, već je Rusima potreban i kao teretni. Naročito u sadašnjoj situaciji kada je upitno kako servisirati Antonove Ruslane, na koje su se dosada oslanjati za teške terete. Iako IL-96 neće moći adekvatno zamijeniti Ruslana, to je sto je. Izbora nema. Za neko dugoročno isplativo resenje, Ruši bi trebalo da razvijaju novi sirokotrupac od nule. Sa modernim rešenjima i upotrebom što većeg procenta kompozitnih materijala. Do tada bi i motor PD 35 bio operativan, čime bi se zaokružio projekat novog, modernog širokotrupca.

“Avion nije uzeo čak ni Aeroflot, a jedina komercijalna kompanija koja ga je uzela je Cubana…”

Ovo nije istina. Aeroflot je u floti imao 7 IL96-300, u periodu od 1993. do 2014. godine.

Često se spominje reč “nesiplativo” što je tačno, ali mi se čini da on i i nemaju neki izbor. Ili ovo ili ništa! Osim ako se neko čudo ne dogodi u narednom periodu.

Pa pouzdaniji je nego boing

Navodno, Cubanin Il-96-300 (CU-T1250) je završio sa servisom u Rusiji i trenutno se nalazi na aerodromu Žukovski, gde treba da završi carinske procedure i da leti nazad za Kubu. Navodno bi trebalo da izvrši prelet ovih dana. Pratićemo, pa ćemo videti.

Gde u tekstu pise da ce Cubana izvrsiti prelet iz Rusije za Havanu?

Najbolji putnicki zrakoplov danasnjice.

Zato kaj je on ispred svog vremena. Jednostavno kompanije još nisu zrele za tu kvalitetu i te performanse!

I nek ih je tolko napravljeno. Meni je jedino zao sta ih nije jos manje proizvedeno, ali to ce se uskoro promjenit. Airbus ce past na koljena kad se Ruska civilna avioindustrija digne na noge kroz 5-7 godina.

Rece Hitler: da sam znao da Staljin moze da pravi 1000 aviona dnevno ne bih ga nikada napao… mislim da je pogresno potcenjivati snagu ruskog kolektivnog duha, ako odluce mogu praviti koliko god hoce, ako odluce da se takmice sa zapadom i Kinom. Znanje za to imaju to je neupitno, a fanatizam e to malo nedostaje novim generacijama usled lagodnog zapadnjackog nacina zivota pa gospodar nece da pritiska ali ako stisne neprijatelj, ima Iljusini da izlaze dnevno i to sa trake za tenkove 😄

👍👍👍👍👍👍

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃 😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

Moze postati dobar avion za zaljubljenike letenja, koji bi ga gledali na avio mitinzima kao kuriozitet.

Za sve ostalo on moze biti samo “dobar”…

50 godina zaostatka ne moze niko nadoknaditi za 5 god. cak ni da se vremeplovom vrati u 80-e…

Proizvodnja? Do 24 kom. godisnje mogu stici, 2032, i to ako se potrude svojski. Nicega oni vise nemaju kako treba, posebno ne sistema koji ce to sve objediniti.

Zive u zabludi da su oni bivsi CCCP, i da imaju sve, i znanje, i ljude, i pare, i vrijeme… A sve je vise ocito da ni na nivou CCCPa iz 1988 nisu…

Nije baš 50 godina zaostatka, više je 25 ili ipak 30.
Ali nije toliko problem u zaostatku koliko je u trendu, a taj trend je negativan, tj. što više vremena prolazi to je zaostatak veći.
Ukoliko se ne dozovu u pamet, ne zasuču rukave i donesu dobre strateške odluke kao evropljani sa Airbusom, loše će se provesti.

Uopšte nisam toliko skeptičan kao vi Alene. Mislim da će moći u saradnji sa Kinezima da naprave u narednih 5-7 godina neki novi model na bazi Iljušina. Nemojte zaboraviti koliko resursa i saveznika Ruska federacija ima, koliko pametnih i sposobnih inženjera. Do sada jednostavno nisu bili konkurentni sa zapadnim proizvođačima ali kad se mora onda se i može!

Kina trenutno nema tehnologiju za proizvodnju širokotrupnih aviona kao i motora velike snage. Kopiranje tehnologije je takođe nemoguće u nekom kratkom roku u proizvodnji aviona.

Da da sve se nema, BRICS nadjačao G7 po ekonomskoj snazi…Kina može da proizvede šta god želi. Ne pratite vesti. Brži su od ostatka sveta zajedno…nezaustavljiva sila!!!

Pa jeli dva člana posade na IL 96-400 ili tri člana posade? Prvo pominjete da su smanjili posadu a onda u prijedlozima za novu varijantu predlažete da mora biti 2 člana (što bi impliciralo da nisu smanjili brojni sastav posade a u ranijem dijelu bismo rekli da jesu).

A što se tiče motora, u procesu razvoja je PD-35 koji će biti osnov za dvomotornu varijantu.

Ali treba naglasiti da sadašnji motori na IL96-400 su poboljšani motori PS-90A1, koji ima nešto povećanu snagu i sniženu potrošnju goriva i manje buke. Sertifikovani su 2007. godine, tako da nisu baš oni iz 90-tih godina. Stoji da bi bio ekonomičniji 2- motorac, ali smo imali i svjedočenja čitalaca o ozuzetnoj stabilnosti tog aviona 4- motorca…

Aeroflot je, recimo, imao u startu veliku primedbu na nove Tu-214 jer ti avioni imaju 3 čalana posade u kokpitu… i bukvalno je insistirao da se tih 40 koje je naručio isporuče bez flajtera, Međutim preskupo je i prekomplikovano raditi izmene tako da će po svemu sudeći oni biti isporučeni sa flajterom 🙂 Simpa za avionostalgičare.

No ovde govorimo o 40 aviona koji će izvesno biti proizvedeni i to je značajna cifra…Za Il-96 je druga priča… teško mislim da će sa tim avionom nešto biti…

Planiraju da proizvedu 70, za AF 40, za ostale ali ostali… Ali naravno da nije nitša. Nema tu ekonomske logike. Ni jedan ruski avion neće biti isplativ za proizvodnju! Ni 300 MC-21 nisu isplativi,, Sve će to praviti gubitak…

Aeroflotu su problem ljudi jer gde ćeš naći toliki broj flajtera da pokriješ 40 aviona (puta minimum 3 znači 120 ljudi)… Drugo ko danas trenira flajtere i u kojoj meri?

Jasno je da ni sa 2 člana posade Aeroflot nije profitabilan, samo im je, eto, bez flajtera lakše…

Imaju Rusi svoju matematiku, mozda je ta neznatna proizvodnja, vise eksperimentalna, naucna da se osvoji znanje, odnosno pre da se povrati, a ako zatreba, barem im izgradnja megafabrike nikada nije bila problem

Trenutno se pravi nova fabrika za proizvodnju Tu-214 kapaciteta oko 20 aviona godišnje i uz postojeće kapacitete od nekih 10-12 aviona biće oko 30-32 godišnje.

Ako se pravi potpuno nova fabrika očigledno je da su planovi promenjeni. Prednost Tu-214 u odnosu na ostale modele je ta što to nije novi model i nisu potrebna testiranja koja dugo traju jer se već nalazi u proizvodnji.

Gde se pravi ta fabrika?

TU 214 se proizvodi u Kazanju verovatno se tamo i gradi fabrika a moguce je da se gradi i u Voronježu tamo se proizvodio TU 204 a i Iljušini svih modifikacija.

IL-96-400 ima dva člana posade i postoje planovi za verziju sa dva motora posle dolaska motora PD-35 kao i upotrebu kompozitnih marijala za izradu krila što automatski znači redizajn i novu aerodinamiku tj. to će biti skoro novi avion i zbog toga njegova proizvodnja nije realna u narednih 10-15 godina.

Stoji apsolutno… ali imaju li Rusi resursa za tako nešto? Pa SSJ-100 jedva uspevaju da modernizuju… a ta javion je neuporedivo jednostavniji…

Iljušin mora oba iti posao jer drugo nemaju agorivo im nije uopće problem plus piste su lm tvrde

2 aviona mesečno… oni u teoriji jedva da mogu da izbace 2 aviona godišnje… i to u teoriji! Jedino što ovde vidim je eeeeventualno da PS-90 zamene sa PD-14, verujem da to ne bi zahtevalo mnogo posla a da bi efekat bio značajan (u doletu pre svega, zbog znatno manje potrošnje)…

Dvomotorac… potpuno neizvodljivo… to bi zahtevalo masivan redizajn za šta oni nemaju resurse…

Inače mislim da je sve oko Il-96 čista farsa te da će Rusija, ukoliko sankcije potraju (a kladim se da dugoročno neće) rešavati potrebe za širokotrupcima slično kao Iran…

I meni zvuči kao znatno realnije rešenje da će probati sami da kopiraju što više delova sa zapadnih aviona i proizvode ih za sebe, a ono što ne budu mogli će dopunjavati sa strane preko raznoraznih Kajmanskih ostvra i sl.

ПД-14 не може да мења моторе ПС90 јер су слабији од њих по потиску а ИЛ-96 управо требају снажнији мотори. У развоју су ПД18 и ПД20 који би могли бити решење.

Суштина је промашена…

Овај авион је доказ да се Русија определила за самосталност у авио индустрији.

Други ништа мање битан закључак је о будућност глобалне авио индустрије.
Свет,нажалост,иде у даљу конфротацију и поделу на блокове у наредних 20 и више година. Постојаће Северна Америка+Европа+Океанија и далеки исток ( дакле запад на једној страни) и остатак света (брикс на другој страни) и евентуално неколико земаља са неутралним статусом.
Русија неће моћи да лети на запад нити ће запад моћи да лети преко Русије.

Овим,као и потезом са реактивацијом 70ком ТУ-214, Русија најављује да ће оно што ће морати ургентно да се промени бити мењано домаћим производом.

У наредних 10г А320 и Б737 ће бити замењени МС21 а тржиште до 100 путника ће покривати последњи ССЈ 100. Флота широкотрупаца треба да буде замењена новим двомоторним авионом који ће се темељити на ПД35.Последњи авион неће моћи серијски да полети минимум у наредних 10г.

Да ли је ИЛ-96 слабији од А350 или 777?Дефинитивно.
Шта ће бити кроз 10 или 15 година видећемо.
Онај ко се сеири над неком мучном судбином руске авијације у будућности од 10г би пре требало да размишља колико ће га коштати киловат струје или метар кубни гаса тј пун резервоар…У ширем смислу шта ће остати од европске економије коју САД немилице черупа посредством скупих енергената са једне стране и противинфлационог закона у САД. На крају знатижељнији нека размишљају шта ће се пожњети ,а самим тим и појести,са европских житница собзиром да већ 2 сетва иду готово без икаквих минералних ђубрива (мало паметнији ће истражити какве везе има гас са производњом ђубрива а има).

На крају за дистопичаре нека се замисле шта ће урадити мигрантска интернационала у Европи без граница препуној шверцованог оружја из најеуропскије државе Украјине.

Ипак да се не бавим ја хипотезама – време ће најбоље показати шта и како ће бити.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!