zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Washington uvodi nove mobilne gateove

Washington Dulles aerodrom je poznat po svojim mobilnim gateovima. Putnici ulaze u ta velika vozila na visokim kotačima koji ih tada prevoze do aviona gdje se spajaju direktno na avion poput avio mostova. Ova vozila su ih 1960-tih. No, aerodrom kreće sa modernizacijom ovih vozila, za što će napraviti dva protutipa za 16,4 milijuna USD, a potom još 49 vozila za 143 milijuna USD, dočim će cijeli projekt koštati 160 milijuna USD.

anaitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Washington Dulles

13 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Mislite mobile lounges, a ne gates?

Ta vozila su se koristila na tri aerodroma koliko mi je poznato, Washington, Montreal Dorval i Montreal Mirabel. Prvi put sam ih u zivotu video na Mirabel-u 90-ih godina, jer u to doba Mirabel nije imao avio mostove. Sada nema ni Aerodromsku zgradu 🙁
Nisam siguran koji je status sa Dorval-om, ako se ne varam trebalo bi da su i sada u upotrebi preko leta. Takodje sudbina vozila sa Mirabela je nepoznata, obzirom da su obadva aerodroma u istom vlasnisvu sigurno je deo prebacen na Dorval za rezervne delove.

Ako vas interesuje vise detalja imate super video od Tom Scott-a https://www.youtube.com/watch?v=j3OqAN4ISOw a i link za Wikipediju https://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_lounge

Te mobilne gatove imao je svojedobno Mirabel u Montrealu. Sjećam se kada sam 1992. letio za Kubi sa Condorovim 757 i letili smo FRA-YMX-HOG-VRA a natrag VRA-YMX-FRA. Tada su nas pri tankanju iskrcali iz aviona i tim busevima odvezli u terminal i potom natrag do aviona. Ne znam da li danas YUL ima te buseve..

Dorval ima, Mirabel nema ni aerodrmsku zgradu 🙂

Ma znam: YMX je u principu mrtav aerodrom. Šteta jer mi je bio draži od YUL..

U pravu set, YUL, narocito domaci gates 1-10 sa niskim stropom je kao da ste na autobuskoj stanici. Ma YMX-u sam bio jedanput, neke 97-98, posle toga je i Transat presao na YUL

Što li je gospon Foglar radio na Kubi? Mislio sam da on mrzi komunizam, druga Che i ostalo.

Uzgred, Bečki aerodrom je prepun komunistickih stikera.

Gospodin Foglar strogo razlikuje vladajući politički sistem od kulture i prirodnih ljepota jedne zemlje. I zato je bio, uz mnoge druge države, i na Kubi..
A kaj se VIE tiče: budala ima svugdje na svijetu..

Grozno iskustvo (Oktobar 2018) potpun promašaj i sramota za IAD međunarodni aerodrom koji opslužuje Washington DC! Voze putnike ko stoku! Užas!

A u čemu je razlika ako ste na vanjskoj poziciji i morate preko stepenica u autobus i obrnuto? Ti busevi su jednako tako puni, ovako ostanete barem suhi ako pada kiša, a i klimatizirani su ljeti odnosno grijani zimi..

Ovo je jako dobra sprava i u to bi trebalo da investiraju i ostali aerodromi u svetu!

@anon 03.07: slažem se sa vama. Daleko najbolja solucija za vanjske pozicije.

Bilo ih je i u Parizu 70tih i ranih 80tih

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!