zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Kina će ipak opskrbljivati Rusiju rezervnim dijelovima

Iako je Kina to prvo odbila, na koncu je ipak prihvatila da opskrbljuje Rusiju sa rezervnim dijelovima za zapadne avione i to idućih pet godina. Tako je bar izjavio kineski veleposlanik (ambasador) u Rusiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

102 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ali Rusiji to ne treba jer su već to riješili domaćom supstitucijom uvoza?
Rekli su da će sami proizvoditi dijelove za Airbus i Boeing 🙂

Ma samo mi je smiješno kako se svi uzbudjuju na ovakva cimanja a na kraju naravno ne bude ništa. To su sad malo mamci kako Kinezima paše priprijetiti batinom ili dati malo mrkve u ovom slučaju.
A dijelovi će se svercati sigurno uz paklene cijene, znamo kako to ide pod sankcijama i tko zaradjuje.
U ovom slučaju Kina igra pametno i daje Rusiji minimum uz velika obećanja tako da budu potpuno zavisni od njih, a zauzvrat dobivaju sve. Za naftu su već dobili istu cijenu kao 2020 plus su sve troškove logistike prebacili Rusima. Cijena je takva da više ne žele kupovati od saudijaca po starom ugovoru.
Rusija jedino prema Europi postiže tržišne cijene, a taj se volumen rapidno smanjuje.
Trenutno se volumen koja je Kina kupovala na drugim tržištima (saudi) prebacuje prema Europi (po punoj cijeni), a ono što je Rusija prodavala Europi po punoj cijeni prebacuje na Kinu po diskontnim cijenama.

A evo ga i dežurno lupetalo sa svojim rusofobskim stavovima. Pojma nema šta priča ali tu je. Prebacili troškove, cijene iz 2020, Nabiulina ostavka bla bla bla.

Tako je. Predosadan je. Evo vidimo kako ove godine rublja pada, kako Rusi nece imati gde da lete, kako nece imati ni para, kako nece imati cak ni sta da jedu. Max i jos jedno dezurno lupetalo nas to ubedjuju jos od februara.

Naravno da da. Dovoljno je samo broje letova izmedju Rusije i Turske pogledati.

Ma naravno, ne uklapa se u vaš narativ da u Rusiji teče med i mlijeko, sve su jaci od sankcija. Svejedno im je gdje izvoze naftu i plin jer šta je proći 5-6 vremenskih zona sa milijunima tona – nema tu nikakvih troškova. Kinezi plaćaju duplo više od zapada, i mole Ruse da plate u rubljama.
Ukrajina se predala u prvih 48h (ili ono bijaše 10dana ili 3 mjeseca, ili ipak na kraju samo donbas zaboravio sam već koji je sad cilj). Moskva je samo na remontu.
Proizvode Il86 za izvoz, kupci čekaju u redu, a lista predbilježaba za Moskvić je planula..
Ove kineske dijelove za Airbus će sigurno odbiti jer domaća proizvodnja avionike je već odmakla na neusporedivo višu razinu.

Rusi sada zarađuju više od nafte i plina nego prije

Da bar malo pojma imate o čemu pričate znali bi da Rusi Kinezima i Indijcima prodaju naftu sa diskontom od 20% od tržišne cijene a da je u ruskom budžetu barel nafte uračunat sa cijenom od 40 dolara za barel, ove godine umjesto deficita u budžetu će zahvaljujući cijenama energenata na tržištu imati suficit. Ali kako to da vi znate kad slušate samo CNN i ostale slobodarske medije.

Наравно да јесу. Чак и у Британији постоји комитет који

… „предлаже” које вести не треба да се објављују…

То нисам рекао…

Телеграф, Гардијан, Тајмс, БиБиСи, РТ – сви имају своју агенду.

Да чујете Британце и Канађане шта мисле о сопственим медијима…

Зато – одмерено колико можемо 🙂

I jedni i drugi kontroliraju medije. Ne postoje slobodni mediji, ako i postoje skroz su beznačajni, to jest nitko ih ne prati. I Rusija nije ništa manje “mirotvorna” od “mirotvornog” Zapada, ne moram valjda opet nabrajati sve agresije koje je Zapad izvršio u zadnjih 20+ godina.

Vlade preko tajnih službi i oni preko uhljeba, da bolje shvatite

Nije sve baš crno bijelo ali je činjenica da je laži i propagande neuporedivo više na zapadu

Nije bitan CNN, nego da Rusi imaju kome prodati naftu.

CNN je prorežimsko smeće od medija, ako to ne znate onda stvarno niste dovoljno informirani.

Pa CNN, N1, NovaS, BBC, ARD, ZDF su vrhunac slobode govora, kad bi se zezali

Otkud bi to znao kad nigdje nema takvog.podatka.? Gdje je taj diskont od 20% objavljen? Sa isporukom gdje? Dajte neki konkretan izvor.

“U ovom slučaju Kina igra pametno i daje Rusiji minimum uz velika obećanja tako da budu potpuno zavisni od njih, a zauzvrat dobivaju sve. Za naftu su već dobili istu cijenu kao 2020 plus su sve troškove logistike prebacili Rusima. Cijena je takva da više ne žele kupovati od saudijaca po starom ugovoru.”

Sinopec alone is likely to buy at least 10 ESPO shipments in May, doubling its volume before the invasion, with some of the trades hitting a record discount of $20 a barrel below benchmark Dubai crude on FOB Kozmino basis, three of the traders said.

Još jedna potvrda koliko pojma nemate o čemu pričate.

I jesu li kupili prošli mjesec?

Tako kupuju svo vrijeme samo što vi pojma nemate i lupate bezveze, ovo je samo Sinopek a ostali već davno tako kupuju, Indijci takođe. A vi i dalje maštajte. Isto kao što ste tvrdili kako niko plin neće u rubljama plaćati! Plaćaju i pitaju može li još, rublja nikad jača! Pustozvoni ste vi obični.

Ako svi ovih dana daju izvještaje da je smanjena kupnja iz saudi, a jedino vi pričate suprotno na osnovu planova prošlog mjeseca to baš nije kredibiilno. Dajte linkove konkretne koliko su kupili od saudijaca?

Rublja nikad jača? Pa promet rublje je de fakto nula, a održavanje fiktivnog tečaja kojeg spominjete je umjetno – zakonima koji guše privredu (svi moraju konvertirati devize u rublje i nemaju čime poslovati, ulagati i nabavljati). Ovo su upozorili i bivši ministar financija i centralna banka.
Pad BDPa je vec i službeno dvocifreni.

A ovo plaćanje plina u rubljama je predstava za domaću (rusku i očito srpsku) javnost. Znači u ruskoj banci se otvara dupli račun i onda ona fiktivno konvertira EUR u rublju bez burze i tržišne osnove, po politickom diktatu.
Evo stručno mi objasnite tu konverziju eura u rublju u ruskoj banci koja taj euro nema kamo dalje plasirati. Kako to točno tržišno funkcionira? Gdje je protuteža?

Šta je tako teško malo mucnuti glavom i sagledati logično tu rusku propagandu, a zaista su šuplji. Evo službeno su Rusi srušili 208 ukrajinskih aviona od 97 koliko su ih Ukrajinci imali, a još lete i brane se :)) one američke haubice su uništavali 10 dana prije nego što su došle. Moskva je plovila još danima po dnu mora. Znam da svi napuhavaju ali ovo kako Ruska propaganda laže to dugo nismo vidjeli.

Jedino vi ne možete da mučnete glavom očigledno i zato pišete nebuloze totalne. Plaćanje u rubljama je dovelo do toga da naseljenje ne izgubi vrijednost svojih zarada, oni i dalje nominalno u eurima imaju ista primanja pa mogu si priuštiti sve što su mogli i ranije, promjene te rublje u eure po normalnom kursu pa odu recimo ljetovati u Tursku, da postoje letovi mogu i u Evropu da idu kao što dio ide preko Beograda, raspitajte se malo. Ni za bdp nije istina, neće biti dvocifreni i to su vaše laži, očekuje se pad 7,8% a budžet će da ima višak. Tako da te vaše priče možete mačku o rep a tek ćete da vidite šta čeka EU ako ne skine gaće, poslušajte malo Njemačkog ministra privrede. Tako da je bolje da vi mućnete malo svojom glavom. Ah da, vi to ne možete vi morate za to pitati Brisel, vaša glava je duboko u njemu.

Niste mi objasnili to “plaćanje u rubljama”. Znači ugovor i iznos je i dalje u EURima, kupci i dalje prebacuju EURe na Rusku (državnu) banku. A onda ta ruska banka fiktivno “konvertira” EURe u rublje na drugi račun bez ikakvog burzovnog pokrica i mogućnosti da plasira te eure dalje (zbog sankcija). Sve po politickom dekretu.
Ne znam zašto su vam tema turisti ali gdje su ti silni ruski turisti koji tako lako putuju i mogu do deviza? Turska koja je potpuno otvorena prema Rusima zasad bilježi pad dolazaka Rusa od 75% (članak navodi usporedbu prema 2019).

Pošto vidim da ste totalno neupućeni još samo jednom ću da vam objasnim, oči da vam otvorim. Ranije su plin evropski potrošači plaćali u EUR na račune Gasproma koji su se nalazili u bankama na teritoriji Evrope i sa tim novcem je Rusija plaćala razne obaveze i kupovine, sve do momenta dok EU nije blokirala te račune i zamrzla sredstva u sumi od 300 milijardi eura. Nezakonito naravno, varvarski onako kako zapadnjaci to obično rade, bez suda! E onda je došlo do promjene pravila, sada klijenti plaćaju u eurima u banci na teritoriji Rusije pa njihovi agenti na moskovskoj berzi za te eure kupuju rublje po kursu berze pa onda te rublje uplaćuju na račun Gasproma i tek tada teče plin kroz cijevi! Znači evropejci uplaćuju eure i kupuju za njih rublje! Sve rade sami, stvarajući samim tim potražnju za rubljom i njeno jačanje što donekle odgovara Rusiji jer ne siromaši njihovo stanovništvo i nema potrebe za štampanjem dodatnih rubalja. Sa druge strane nije dobra ni previše jaka rublja za rusku industriju, kurs rublja juče je bio na nivou 2014, čak i previše jak. Kad se samo sjetimo kako su debili sa zapada najavljivali krah ruske ekonomije i rublja na 200 za dolar. A šta se desilo? “Ekonomski patuljak” vas je napravio budalama. Sankcije uništavaju EU više nego samu Rusiju. Toliko o vama i vašoj snazi a uprkos svim vašim sankcijama rat se nastavlja a Ukrajina se smanjuje, na dan 24.02 Rusi su kontrolisali 7% teritorija a danas oko 25% i to će da se povećava u narednom periodu a EU će skoro da poklekne, pred početak zime će da bude “vruće” .

Kako vi ono kažete, vjerujete zapadnim medijima pa čitajte

Zelenski kaže da Rusija kontrolira 20 posto teritorije Ukrajine
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je ruska vojska preuzela dijelove zemlje, dok Kijev traži više oružja.

Izvor Al Džazira na 02.06.2022, poslje toga je Ukrajina izgubila još teritorija i trenutno su Rusi na 25% i nezadrživo idu dalje, lijepo je biti informisan.

“sada klijenti plaćaju u eurima u banci na teritoriji Rusije pa njihovi agenti na moskovskoj berzi za te eure kupuju rublje po kursu berze pa onda te rublje uplaćuju na račun Gasproma i tek tada teče plin kroz cijevi!”
Ukratko kupac plaća EURima Ruskoj banci, isto kao i ranije. To sam i rekao.

Ovo s “njihovi agenti na moskovskoj berzi” možemo slobodno preskočiti. Niti se to kupca tiče niti ta burza funkcionira na tržištu (zbog sankcija nije moguće plasirati EURe).

Ne nije istina, kupac položi eure u banku na svoj račun a onda na berzi kupuje rublje i uplaćuje Gaspromu sa svog računa rublje koje je prethodno kupio na berzi. Kupac uplaćuje rublje Gaspromu. A kako ste svi u jedan glas arlaukali da od toga nema ništa, prosto vas sad milina gledati kako podvijenog repa radite ono što vam je naređeno.

Ne misli nego trola.

Pobjednika ima puno, ali je samo jedan gubitnik: Europa!

Moćna i bogata EU je ispala jako glupa, tako to ide kada si vazal američki i zastupaš tuđe interese. Slava Ukrajini.

Možda je EU ispala glupa, ali ovo i Rusiju stavlja u funkciju objekta tj. zavisnosti od Rusije.

Kine*

Rusija je zavisna od Kine u najmanju ruku isto kao i Kina od Rusije. Primjer je tržište nafte, nisu Kinezi jedini kuda ide ruska nafta poslje “embarga” na naftu od strane EU. Da ne spominjemo ko više strada od tog istog embarga i samo sačekajte da vidite ko će prvi popustiti ustvari ko je već popustio.EU je izgubljena kao guska u magli, nije ni čudo kad vidiš kakvi je klovnovi vode.

Recite nam vi cijenu tog kikirikija, očigledno da ne znate pa pišete tako nešto, totalni nonsens.

EU je izgubljena u nedostatku svog stava i pozicije prema sukobu u Ukrajini, sankcije ne mogu da usaglase, sami sebi prave probleme. Jedni šalju oružje, drugi ne a treći samo obećavaju i uprkos svemu tome ne mogu da zaustave Ruse.

Med i mlijeko. Vraća se grijanje na ugalj. Tako kažu “vaši” izvori” (EU).

Kina nikako nije “zavisna” od Rusije. Rusija nema čime diktirati niti ucjenjivati Kinu jer im je Kina trenutno jedina nada na svim poljima – i izvozu sirovina i uvozu proizvoda, nemaju alternativu. Privredno su to potpuno neusporedive zemlje – Rusija je patuljak prema Kini. Vojno isto Rusija baš nema više šta puno ponuditi Kini (dosad su Kinezi već sve iskopirali i sada imaju pristup tehnologiji do koje Rusi više ne mogu).
Dapače, Kina trenutno vrlo mudro od Rusije radi poslušnika od kojeg će bagatelno uzimati sirovine u zamjenu za šarena stakalca. I ovi aviodijelovi koje nude su dio prvo batine a sada mrkve da uvedu poslušnost Rusije i postave ih na mjesto gdje spadaju u toj hijerarhiji.

Ono kad čovjek nema pojma šta priča, mene bi sramota takvog neznanja bilo. Tekst za razmišljanje.

Trade between China and Russia totaled $65.81 billion in the first five months of this year, up 28.9% from a year ago, according to China customs data. Most of the growth came from Chinese imports from Russia.

Toliko o vama i poznavanju situacije koju komentarišete.

Primjetio sam da EU ima problema sa cijenama goriva i ostalim namirnicama, problem sa inflacijom i ekonomskim rastom a nije ni zima počela. Ne može da uvede sankcije jedinstveno na naftu a plin ne smije ni da pomene. Primjetio sam i da Rusi uprkos sankcijama imaju i dalje 4% nezaposlenost i veću zaradu od nafte i plina nego ikada, sve to sam primjetio. A šta ste vi primjetili?

Evropa ce tek da plati za sve svoje gluposti ucinjene u prethodnih par meseci. Obicno su greske Evrope placale druge zemlje a sada ce direktno greske platiti gradjani upravo te Evrope.

Plaćati će godinama ako ne i desetljećima…

Vrlo lako će, vidjećete na zimu kako će lako biti. Moraće “moćna” EU da skida gaće. Kad se samo sjetimo kako ste tvrdili da će Rusija pokleknuti za nekoliko mjeseci, taj ekonomski patuljak! Ups, nešto ne ide baš u tom smjeru. Nego usput da pitam, kada se očekuju sankcije Srbiji? Spominjali ste ih.

Pitam vas kada će sankcije, valjda bi EU trebala da objavi sankcije. A to o prekidu dotoka novca iz EU i to da nema više jeftinih kredita govori o krizi a ne sankcijama, skoro ćete vidjeti kako ste pametne poteze vukli vi i “moćna” EU, neće više biti jeftinog novca i energije ni za koga zbog pametnjakovića sličnih vama.

Da, evo vidim kako lako prolazi. I to ovde u Nemackoj kako lako prolaze. Samo tako nek nastave.

Nije ni meni, niti ijednom mom prijatelju i poslovnom partneru (Srbija). Što Vam to govori?

Haha, ma da, odmah bi i Berlin napala. Bože dragi kakve budalaštine.

Koje gluposti…

To baš nije točna definicija pobjednici i gubitnici se razlikuju po klasi ne po zemlji. Mnogi u Europi trenutno masno zaradjuju na mesetarenjima. Zašto se njemačka ne odriče ruskog plina? Jer ima dugoročni ugovor i kupuje po cijeni prije krize a prodaju ga “partnerima” po tržišnoj cijeni. Orban (ina mol) kupuje jeftinu naftu od Rusa i nama prodaje po mediteranskom tržištu. Itd zaradjuju se basnoslovno.
A tek Ameri, pa lijepo je Putin više puta inzistirao da nije on taj koji drži ovakve cijene nafte. Ameri su godinama kupovali naftu i od Rusije i svih po bagatelnih cijenama i upumpavali natrag. A Ameri i dalje drže cijenu nafte u svojim rukama (koliko god glumili sukob sa opecom).
Sada je došlo vrijeme da to rasprodaju po premium cijenama, a riječ je o astronomskim količinama.
A tko je gubitnik to je bar jasno – raja. Oni koji kupuju tu naftu na pumpama (i posljedično sve ostalo), pa bili oni Ameri, Kinezi ili Europljani. A Rusi, tamo raja ionako nikad nije ni vrijedila pisljiva boba

Svaka cast Kineskoj braci.

I vi (u Vašoj zemlji) se veselite ako Kinezi ulažu u vaše gospodarstvo, koliko vidim.

Svaka cast. To znaci da su SAD i EU svojim glupostima gurnule Kinu ka Rusiji.

Kinu već par decenija ne može niko nigde da gura tako da su oni sami postavili svoj “pojas i put” i sami guraju. Nije baš da su bili bliski sa SAD i EU politički ni ranije, a ekonomski se merkaju preko plota, kao dobro sarađujemo ali pitamo se do kada.

Hvala Bogu.

Pa ako ništa drugo ovime se sigurno smanjuje šansa za nesreće, politiku na stranu, ljudski životi su najvažniji.

Tako je

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!