zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Kansai nije izgubio ni jednu torbu u 30 godina

Sedmi najprometniji aerodrom u Japanu, Kansai, saopštio je da nije izgubio nijednu putničku torbu otkako je otvoren u IX mesecu 1994. godine. I ovo je svetski rekord. U proseku, godišnje se ovde opslužuje 20-30 miliona putnika. U 2023. aerodrom je obradio 10 miliona kofera. Ovaj izuzetan rezultat potvrđuje i Skytrax: koji je proglasio Kansai najboljim aerodromom za isporuku prtljaga na World Airport Awards 2024. Inače, aerodrom je ovu nagradu dobio osam puta.

Prema statistikama, avio kompanije obično izgube nešto prtljaga tokom prevoza – u proseku oko 7,6 komada na hiljadu putnika. Često koferi nestanu zbog greške osoblja: zaborave ih staviti u avion, a najčešće se to dešava na tranzitnim aerodromima. Torbe su obično označene bar kodom prilikom prijavljivanja na let, ali ponekad se na pokretnoj traci na pisti ovi bar kodovi ne čitaju automatski, a zatim radnici aerodroma ručno proveravaju, skeniraju i sortiraju artikle, što može dovesti do greške .

Naravno, što više tranzitnih punktova putnik napravi, to više transfera mora izvršiti njegov prtljag, a to povećava verovatnoću gubitka. Osim toga, bar kodovi nisu univerzalni, ali mogu biti specifični za svaku avio-kompaniju (kako bi se osigurala sigurnost podataka), a to takođe može uzrokovati zabunu.

Na Kansaiju, jednom od dva aerodroma koji opslužuju treći po veličini japanski grad Osaku, izostanak izgubljenog prtljaga je uzrokovan višestrukim proverama. Osoblje prvo proverava da li broj torbi pri dolasku odgovara broju prijavljenih na odlasku, a zatim identifikuje svaki komad prtljaga na svim lokacijama, od tovarnog prostora u avionu do sobe za sortiranje.

Štaviše, rukovaoci prtljagom imaju za cilj da isporuče putničke stvari u prostor za preuzimanje prtljaga u roku od 15 minuta od sletanja aviona u Kansaju. Istovremeno, na pokretne trake ne stavljaju lomljive ili posebno vredne predmete, poput muzičkih instrumenata, već ih predaju direktno u ruke putnika.

dopisnik: Dejan Radojević (Moskva), foto: Kansai Aerodrom

10 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Od 4 prekooceanska leta od 9.mjeseca na 3 mi je kasnila prtljaga bar 2 dana. Najgori je American koji me je natjerao da gate check kabinski prtljag i onda ga izgubio. Pa tko je tu lud.

American je nocna mora od kompanije. Prosli tj. iskustvo sa AA, nakon kojega bih radije letio cargo avionom, nego njima.

Isto!!

I šta je problem da se njihov sistem implementira svuda?

To je jedan or razloga zasto zaobilazim Pariz kada imam konekcije 🙂 Znam masu ljudi kojima su poslali prtljag na razne destinacije u svetu.

Sto su Francuzi i Talijani losiji pa ne mogu?

Da ali skupa sa Parizom znatno premašuju broj izgubljenog prtljaga 🙂
Da li neko ima statistiku broja izgubljenog prtljaga za veće evropske aerodrome

Najveća katastrofa je Frankfurt, kojega generalno izbjegavam. A ako se leti preko FRA šanse da će prtljaga doć sa vama su vam 50:50

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!