zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

U 2022. 103 milijarde USD neletačkih prihoda

U 2022. aviokompanije su zaradile 103 milijarde USD od neletačkih dodatnih prihoda, a od toga 29 milijardi je od prijevoza prtljage. Prihodi su od predane prtljage, predimenzionirane prtljage (npr. instrumenti) i od prtljage koja je preteška ili prevelika. Ovaj prihod je 4,2% ukupnog prihoda kompanija. 2019. prihod je bio veći i iznosio je 32,9 milijardi USD ali je bio tek 3,7% ukupnog prihoda.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

2 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ancillary revenue sve vise dobija na znacaju kako raste udeo u ukupnom prihodu aviokompanija, sto je i logicno, obzirom da su vecinom svi usvojili ‘unbundled product’ strategu. Mada dosta ljudi zanemaruje prihode koje donosi i FFP.

Wizz je i dalje majstor ovog zanata sa 55% ancillary revenue-a od ukupnog prihoda, dok se legacy carrier-i uglavnom drze na nekih 20-tak procenata.

Ono sto je interesantno je FR koji je na ‘samo’ 35%, a vazi za kompaniju koja naplacuje bukvalno sve (secamo se O’Leary-ja koji je imao zamisao da naplacuje upotrebu toaleta u avionu).

U svakom slucaju, ovaj trend ce samo nastaviti da raste kako aviokomopanije pocinju da usvajaju nov koncept Revenue Management-a i upotrebu AI-a.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!