zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Air New Zealand u problemima sa B787

Novozelandska aviokompanija Air New Zealand privremeno će otkazati direktne letove između Aucklanda i Cikaga od 31.3. do 25.10.2024. godine. Kao što je navedeno, to je zbog stalnih problema sa dostupnošću motora Rolls-Royce Trent 1000, koji se koriste na avionima Boeing 787 Dreamliner. Motori Rolls-Royce Trent 1000 obično zahtevaju opsežno održavanje, pri čemu se skidaju sa aviona i šalju proizvođaču na inspekciju nakon 1.000 ciklusa (poletanje i sletanje). Tokom redovnih provera, inženjeri Air New Zealanda su utvrdili da motori zahtevaju servisiranje nakon 750-850 radnih ciklusa. Britanski Rolls-Royce nije bio u mogućnosti da aviokompaniji obezbedi zamenske motore.

Prevoznik je u saopštenju naveo: “Imaćemo do tri aviona nedostupna na duži period, tako da smo morali da preispitamo naš red letenja.” Air New Zealand napominje da inače red letenja za SAD i Kanadu ostaje nepromenjen, mreža ruta na ovim pravcima uključuje do 35 letova nedeljno na šest aerodroma. Aviokompanija je saopštila da odluka o obustavi letova verovatno neće uticati na rezultate u finansijskoj 2024. godini. Air New Zealand je u II mesecu prognozirao da će profit za celu godinu biti između 200 miliona novozelandskih dolara (123,4 miliona USD) i 240 miliona dolara.

dopisnik: Dejan Radojević (Moskva), foto: Air New Zealand

11 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ovde nije u pitanju pouzdanost nego dugotrajnost. Za svoje vreme rada nemaju većih problema ali očigledno dugotrajnost komponenti je ovde problem.

U mojoj glavi je RR imao reputaciju besprekornog proizvodjaca.
Tesko mi je da sebi objasnim da ni to vise nije kao sto je bilo.

I meni nista ovde nije jasno… Svi kao furaju novu tehnologiju, manju potrošnju, manje buke, onda plate debele pare za te nove igračke od inače RENIMIRANIH proizvodjaca I dobiješ na kraju jednu veliku… K… Kantu! I pošto nemas izbora jer si se vec otarasio starih b768 ili 330ki postaješ, bukvalno taoc tog sistema… I tako i sa novim autima i ostalim modernim proizvodima…

Postavlja se pitanje da li je novo uvek bolje ili dobro proverena ali održavana igračka koja radi posao, dok je ova nova na “pregledu”, vanrednoj inspekciji i čemu još, koje ti koče posao i stvaraju muke, gde moras tražiti wet lease od ko zna kakvih igrača, koji sigurno nemogu da pruže istu uslugu kao tvoja kompanija… Ne znam, ali mislim da je ovo sve postalo besmisleno… Ili sam ja previse pesimista kako idem stariji😂

Nazalost izgleda da samo General Electrics zna da napravi valjani motr nove generacije.
CFM(50%Sfran) LEAP dobar motor, GeNx dobar motor.
Malo je bolja situacija sa RR XWB 84 dok eto ovaj 97 opet podbacio, prethodna generacija trenta je bila odlicna pogotovo 700 trent na A330

Pa nije sve bas tako divno…..

Dok je RR gotovo na svim frontama u problemu sa dugotrajnoscu, kao na T1000, tako je i na T7000, pa na XWB97, dok je jedini pristojni XWB, makar ni taj nije onako kako treba biti. GEnX je po to pitanju jako dobar, ali je i 1% veci potrosac od T1000.

Ali LEAP isto nije dugotrajan kolko je trebao biti po specifikacijama, makar je bolji od PW. Zadnju informaciju koju imam je da je 2% veci potrosac od PW-a na A320.

Generalno 1A radi bez velikih problema ali trosi malo vise.

1B je zbog drugacije arhitekture, malo vise pogodjen nedostatcima, a jedan od tih je razlog zasto sad boeing mora mjenjati sustav odledjivanja na MAX 7 i 10.

Svi ovdje pricaju da je Boeing jedini krivac zbog kasnjenja 777x, ali istina je da ga je boeing i napravio na vrijeme, opet bi kasnio zbog problema sa GE9X, ali o tome se ne pise jer je boeing veca vjest. Zanima me kakav ce u stvarnosti biti, s obzirom da je imao ekstra 5 godina razvoja.

U danasnje doba di 0,2% ustede na gorivu znaci ogromnu razliku, imamo situaciju kakvu imamo, GE je malo bio konzervativniji sa potrosnjom, ali su bar pouzdaniji, RR i PW su prioritet stavili iskljucivo na potrosnju i popusili s tim pristupom

Te excel uštede će upravo i sahraniti računicu u savremenom vazduhoplovstvu…
Da bi se uštedilo gorivo vruća sekcija motora trpi strahovita termička opterećenja koja savremeni materijali nisu sposobni to izdržati. A vrijeme koje provedu na zemlji i troškove prijevremene zamjene niko ne računa u troškove, i to će pokriti 0.2% razlike u potrošnji? I to se dešava redovno na svim veličinama motora…
Optimalni momenat u avijaciji je već prošao…

Mislim da je stvar u slučaju GE, Ishikawarajime-Harime,Safrana ta što na lopatice turbina stavljaju sloj tzv. Ceramic-Matrix-Composite. Koji se mnogo bolje pokazao od superlegura Nikla i Cirkona što je stvar kod RR Mitsubishi ekipe. Ova prva varijanta je mnogo skuplja i teža za proizvest. Ali ne znam zašto ga Mitsubishi ne želi koristiti vjerovatno im se isplati više radit češće remonte nego da troše više love odjednom. To je ista stvar sa kompozitima u novije vrijeme. GE i SAFRAN prave lopatice na Fenu od Kompozita dok RR pravi od Titana. Ili ona priča sa ojačavanjem legura šasije osiromašenim uranom ili nečim drugim bio tenk ili avion. Stvar je ekonomska a ne kontroverze barem ja tako mislim. Oklop ABRAMSA je ojačan osiromašenim uranijem dok Njemački LEOPARD koristi skupe legure plemenitih metala. Kao što se ugljik ubacuje u željezo Vrlo Jednostavno. A stvar kontroverzi što je Boeing prije ubacivao osiromašeni uranij u Aluminij šasije putničkih aviona. Mislim da je stvar računice ničega više.I Stomatolog stavlja ili Amalgamsku ili Kompozitnu plomba u zub a svaka ima svoje prednosti i mane ali prije svega ekonomske.

Pardon za Lopatice FENA ne kompozit več Karbonska Vlakna GE Safran.

Zapravo je to više do Kawasakija,Mitsubishija i Sumitoma. Jer oni prave kompresore, komore za sagorijevanju i turbine. Rolls Royce u Derbyju u Engleskoj samo sastavi motor u jednu cjelinu. Ovi novi motori su sa mnogo većim fenom i lopaticama. Mnogo više se komponente stresiraju i forsiraju nego kod starih motora. Mnogo su veče temperature i tlakovi. Slikovito kao kada 2.0 motor turbom napucaš da daje 400 ks umjesto da je to 5.0 atmosferac. Ne sumnjam u Mitsubishi jer prave najbolje komponente ne samo za aviomotore, nego i za plinske turbine i parne turbine za elektrane tu su najjači na svijetu. Ti avioni za Chicago i New York budu nekada preko 17h u zraku to su stravična opterećenja.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!