zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

S7 u problemima

Glasine da se S7 našao u veoma teškoj situaciji, iz koje menadžment, koji je kompaniju doveo u ovo stanje, ne vidi izlaz, potvrđene su. S7 je otpustio 140 Airbus A319/320/321 pilota: 63 kapetana i 77 kopilota. Kadrovska čistka se dogodila “zbog smanjenja osoblja i broja zaposlenih” koji su radili u moskovskoj filijali S7.

Napominje se da su kopiloti koji su se pridružili S7 2019. i kapetani koji su se pridružili 2018. izgubili posao. Smanjenje je uključilo kapetane koji nisu imali više od 100 sati naleta kao vođe vazduhoplova, i oni kojima je do penzije ostalo samo nekoliko desetina sati letenja.

S7 je odlučio smanjiti program letenja iz Moskve i pojačati svoje prisustvo u Irkutsku i Novosibirsku. To je dovelo do smanjenja vazdušnog saobraćaja iz Domodedova i potrebe za smanjenjem broja osoblja u glavnom gradu. Piloti porodice Airbus A320 otpušteni su i zbog dobro poznatih problema sa popravkom motora A320/321neo PW1000G, jer neki avioni ovog tipa nisu u funkciji.

Ova situacija dovoljno govori o problemima najveće privatne avio kompanije u zemlji (i industrije u celini). Smanjenje prisustva S7 u Moskvi je loš znak. Otpuštenim članovima posade biće teško pronaći posao sada kada domaće aviokompanije prolaze kroz teška vremena usred sankcija i ograničenja, a piloti se praktično ne zapošljavaju.

dopisnik: Dejan Radojević (Moskva), foto: S7

13 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ко од руских фирми користи Е190/5?

Baš S7

Naravno da će piloti lako naći posao.
Ne bih se čudio da ih Air Serbia pokupi

Sto da ne, brzo bi se uklopili…pisem iz licnog iskustva ovde. Win win za obe strane.

Vratit ce se jaci nego ikad.

Imaju li ruski piloti ikakve šanse da se zaposle u inostranstvu imajući u vidu situaciju sa sankcijama?

Mislim da imaju obzirom da imaju medjunarodno priznate kurseve tj diplome. Ruski inzenjeri pouzdano znam velikim brojem rade u zemljama Persijskog zaliva tako da pripadnost naciji nije ogranicavajuci faktor,

Zašto da ne? Ovi paketi sankcija do sada nisu uključili zabranu zapošljavanja ruskih državljana u zemljama koje su uvele sankcije (osim precizno definisanih imena: Putin i cela ta ekipa, sad su dodali i upravnike zatvora u kojima su (bili) Navaljni i opozicija). Naravno, uslovi zapošljavanja stranih radnika su drugačiji od zemlje do zemlje.

Ako se dobro sjećam jednog članka iz 2022., nemaju šanse za zapošljavanje u inozemstvu, ali ne zbog sankcija, nego zbog toga što im sama Rusija ne želi potvrditi dozvole koje imaju, ili tako nešto…

Znaci ako bi radili za JU, mozda bi im država ipak odobrila te potvrde oko dozvola.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!