zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Ukida se proizvodnja Learjeta

autor: Zoran Cvetković, suradnik (Toronto), foto: Learjet

U Generalnoj avijaciji imate tri sinonima  za tipove aviona: jednomotorni visokokrilac je Cessna, jednomotorni niskokrilac je Piper, a mali mlazni avion je Learjet. Na žalost jedno ime ove godine odlazi u legendu.

Bombardier je postao tek kostur velikog giganta. Sve je krenulo sa prodajom Rekreacione divizije iz koje je koncern nastao. SkiDoo skupa sa sličnim proizvodima je postao deo Bombardier Recreational Products (BRP) koji i dalje posluje. Onda u zadnjih par godina kreće rasprodaja: DeHavilland je prodat Viking Air-u (Longview Aviation) skupa sa Amphibian diviziom, Airbus je za 1,00 USD prvo dobio 50% C series a zatim vrlo brzo preuzeo i ostalih 30% (20% je u vlasništvu provincije Quebec),   Mitsubishi je preuzeo CRJ, železničku divizija odlazi Francuakom Alstom-u i na kraju je Spirit preuzeo avio strukture. Mimo toga prodata je i skupocena zemlja u Torontu gde se nalazi Aerodrom, proizvodnja Q400 i završna obrada Global-a. DeHavilland Canada-Longview trenutno ima prostor u zakupu do 2023.

Bez obzira na sve silne prodaje Bombardier je najavio smanjenje radne snage na 13.000, sto znaci ukidanje 1600 radnih mesta, gubitak od 337 Miliona US Dolara iliti 18 centi po dionici u poslednjem kvartalu prošle godine. Fokus kompanije će biti samo proizvodnja poslovnih aviona: Global i Challenger.

Vest koja nas je rastužila je obustava proizvodnje Learjet-a u četvrtom kvartalu 2021.
Learjet je krenuo sa proizvodnjom 1963, i preko 3000 primeraka je isporučeno sretnim vlasnicima. Fedex je krenuo sa Learjet-om, RyanAir ima 3 u svojoj floti i Lear je uvek bio statusni simbol poslovnog aviona od rok zvezdi, preko glumaca, poslovnjaka do političara. Pre par godina, Bombardier je u istom trenutku krenuo paralelno sa razvojem 3 nova modela aviona: C serije, Global 7000 i Learjet 85. Razviti tri nova modela je prevelik zalogaj i za koncerne kao sto su Airbus i Boening, a Bombardieru se na kraju odbilo o glavu i  pokazalo tragičnim. Lear 85 je trebao biti kompozitni avion sa brzinom 0.82 Mach i doletom od 3000 nautičkih milja. Kašnjenje C Serije aviona, inicijalna loša prodaja i rat sa Boeing-om su pojeli novac predviđen za Laer 85 i projekat je ugašen 2015. Bez novog modela  Bombardier je izgubio trku u ovom segmentu, a trenutno novaca za razvoj nema.

Svetla tačka u celoj prići je projekat RACER. Podrška postojećim vlasnicima ce biti nastavljena, a RACER je projekt modernizacija postojećih modela 40 i 45. RACER nudi modernizaciju unutrašnjih i vanjskih komponenti, avionike, high-speed connectivity, unapređenje motora što će rezultirati  smanjenjem  troškova održavanja i produženjem životnog veka.

Avion odlazi u penziju, ali ime i sinonim poslovnog avion i dalje ostaje, Learjet.

4 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ex YU je ukupno imala 6 Learjet 25 (osnovni, B i D ) i jedan Learjet 35A. Koliko se secam rasporedjeni su po republikama u jednoj fazi.

Legenda odlazi u povijest

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!