zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

LCC nisu konkurencija Legacy kompanijama

Gore navedena tvrdnja potiče iz Evropske komisije za konkurenciju (EC) i objavljena je kao stav EC tokom pregovora sa Lufthansom oko kupovanja 40% ITA-e. Do ovog zaključka komisija je došla razmatrajući gde će Lufthansa grupa i ITA držati monopolistički položaj nakon spajanja. Gledajući konkurenciju na letovima između dva grada, EC je uzela u obzir letove svih kompanija, na svim aerodromima koji te gradove opslužuju. EC je iz analiza ovakvih ruta nekako zaključila da LCC ne mogu da predstavljaju konkurenciju Legacy kompanijama jer ne lete na prekookeanskim letovima i jer ne lete za “premium” aerodrome sa kojih lete high-yield putnici.

Čak iako zanemarimo činjenicu da je Legacy-LCC sukob u suštini glavna, definisajuća dinamika evropske avijacije od kraja 90ih godina pa do danas, i dalje ostaje činjenica da je od deset najprometnijih evropskih (samim time “premium”) aerodroma; Ryanair prisutan na pet, Wizz na pet a Easyjet na čak osam, pored svih drugih “premium” aerodroma na koje sve ove kompanije lete. Ovo je još jedna u nizu paradoksalnih odluka EC na osnovu kojih je poslednjih meseci niz kompanija počeo da postavlja pitanja o kredibilitetu komisije.

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd), foto: Ryanair

6 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

To je politička odluka koja traži svoju podlugu u “struci”. Koliko ima takvih agencija u Europi i SAD koje vremenom upadnu u takve nebulozne odluke koje nemaju veze sa mozgom. Ali poslje nema natrag i nikad se ne priznaje pogreška, ma kako očita bila, jer iza nje stoji “struka”.

Pa ko sedi u Komisiji, i za čiji interes radi? I svi ti zvaničnici koji bivaju izabrani na određene pozicije, svakako rade za lobiste koji ih plaćaju. Čisto da ne budemo naivni. Čast izuzecima

Koja glupost. Naravno da su LCC konkurencija. I to kakva konkurencija. Glavna konkurencija. LCC ubijaju legacy u Europi. Koja glupost.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!