zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Kosovo najbolje u regiji

U VIII. mjesecu države regije su imale promet u usporedbi sa 2019:

  • +26,9% Kosovo
  • -11,1% BiH
  • -24,7% Srbija
  • -26,5% Makedonija
  • -32,8% Crna Gora
  • -35,1% Hrvatska
  • -65,4% Slovenija

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

48 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji Najbolje ocijenjeni
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Nazivate sebe zrakoplovnim analitičem a onda lupite ovakvu glupost “Kad kosovski vazdušni prostor bude pod kontrolom SMATSA, možemo razgovarati drugačije.” Pola Bosne je do skora bilo pod SMATSA i CROCONTROL pa se ne sećam da ste pisali da BiH nije država. Glupost i bruka.

Alene nemojte da nas provocirate, imate puno čitalaca iz Srbije, nije u redu. Rezolucija 1244. I nije Makedonija nego Severna Makedonija, Makedonija je u Grčkoj.

Kad kosovski vazdušni prostor bude pod kontrolom SMATSA, možemo razgovarati drugačije.

Nema šanse. Srbija je ustupila UN-u vazdušni prostor iznad Kosova bez ikakvog oročenja ili uslova.

A zašto vi provocirate? Većina zemalja otkuda dolaze čitaoci su uredno priznali Republiku Kosovo. Usto, sud UN-a na zahtjev Srbije proglašenje neovisnosti Republike Kosovo prosudio legitimnim prema istoj toj rezoluciji na koju se pozivate.

Lupaš gluposti, nije uopšte tako bilo tako da ne pričaj o onome o čemu pojma nemaš, čuj na osnovu rezolucije prosudio legitimnost! Svakakvih ovde baljezgarija čovijek može da čuje. Pametniji bi bio da si tačkice samo stavio.

Proglasili su neovisnost, a Hrvatska je to priznala kao i poprilično europskih država. Samim time autor Kosovo treba staviti u kategoriju države.

Biće država kad je u UN prime, ovako je to samo otcijepljena teritorija. Zna se šta je država.

Kakve veze ima clanstvo u UN. Svicarska je punopravna clanica UN postala tek 2002.g.
Do tad je imala status promatraca. Jednostavno im se nije ulazilo prije..
Jel to znaci da Svicarska nije bila drzava prije 2001??

UN rezolucija gde Kosovo pripada Srbiji i još je u snazi.

Za ovo ti više ne čitam blog. Svakako nisi tačan.

To vam je rezolucija kojoj se potvrđuje nedjelivost tadašnje SRJ i Kosova kao dijela iste, koja uzgred garantuje prisustvo vojske i polocije u određenom broju. Samo što su to svjetski hajduci zanemarili i mimo tog dokumenta organizovali otcijepljenje Kosova na nezakonit način. To je tipično kršenje međunarodnog prava ali kako sam vam već rekao, kadija te tuži kadija te sudi pa za to niko i ne odgovara.

Realnost je i da je Krim sada Rusija, a u svim statistikama letovi izmedju Krima i Rusije se tretiraju kao da su iz Ukrajine. Realnost je dosta rastegljiva kategorija.

Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija je zagarantovan suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Dakle Kosovo i Metohija je pokrajina u sastavu Srbije. Tačno je da trenutno nemamo gotovo nikakvih ingerencija u našoj južnoj pokrajini, ali kao što rekoh svaka okupacija jednom prođe pa će i ova.

Kosovo’s unilateral declaration of independence from Serbia in February 2008 did not violate international law, the International Court of Justice (ICJ) said.
Vrlo je važno spomenuti da je u tome uzeta u obzir i rezolucija 1244 u skladu s kojem je proglašenje nezavisnost Republike Kosovo.

To je u potpunoj suprotnosti sa rezolucijom UN koja ima veći nivo važenja nego odluka međunarodnog suda i u protivnom bi rezolucija trebalo da bude poništena a nije, isti je slučaj i sa Krimom ali međunarodna politika dvostrukih aršina hara svijetom i jedno je zakonito a drugo nije!

Čije ovce, od toga i planina. Na Kosovu živi 2 milijuna ljudi, od kojih samo stari razmuiju nešto srpskog. Imaju svoju vojsku, policiju, vladu, priznala ih je većina relevantnih država u svijetu. Oni koji nisu, nisu samo iz vlastitih interesa. Na Merdarima je granični prijelaz, gdje ti srpska policija udari štambilj da si izašao iz Srbije, i to ne privremeni, nego zgradurina maltene ko na Batrovcima. To vam je realnost.
Ono što sam vidio je da ljudi, i Srbi i Albanci žele živjeti normalan život, imati novce da im familija normalno živi i ne jebu nacionalizam pola posto.
Evo, često idemo u Gračanicu na ručak, vise srpske zastave, Vučićevi plakati, nitko ih ne dira.
To što političari tu i tamo dignu tenzije je druga stvar.
Evo, ono sa naljepnicama je uvedeno kao reciprocitet. Srbi u velikom broju ne plaćaju račune za struju, tu je veliki biznis sa miningom kriptovaluta.
Lik kuka što je HRZ tamo, a onda ga naši voze helikopterom na predizborne skupove i tako…
Show za domaću publiku. Realnost je nešto drugo, pogotovo za srpske patriote sa Knez Mihajlove koji viču da je Kosovo Srbija. I da administrativno postane, što biste napravili sa 2 mil Albanaca?
Da li je itko od vas poslao sto dinara za te vaše ljude što su ostali tamo?
Više ja zapošljavam Srba na Kosovu nego svi vi forum ratnici zajedno.
Masturbiranje na nacionalizam u fotelji u papučama u krugu dvojke….

Dal je Kosovo država

Država u punom kapacitetu možda i ne, ali zasigurno nije ni dio Srbije. Uostalom, tko upravlja aerodromima na Kosovu?! Država Srbija ne upravlja.

Dobro,kad ti tako kažeš,neka ti bude.Međunarodno pravo i rezolucije su nevažeće?Ima i drugih pogleda,koji su međunarodno pravno utemeljeni.Samo polako.Tko upravlja AERODROMIMA?! A koji je tamo još aerodrom osim prištinskog i zaista,tko tamo upravlja sa istim?

Važeće su, naravno, i u skladu s njima Srbija nema efektivnu kontrolu nad tim prostorom, to je činjenica. Aerodromom u Prištini ne upravlja država Srbija, prema tome statistika tog aerodroma i razvoj avijacije na Kosovu ne može se staviti pod statistiku države Srbije. Mene osobno ne dotiče pitanje Kosova niti stav i jedne i druge strane, ali efektivno stanje na terenu je jasno, institucije Srbije nemaju kontrolu nad tim prostorom. Govorim o domenu avijacije, to je to.

Završiće se jednom okupacija naše južne pokrajine, ne brinite susjedi.

Sigurno ima par nacionalista u mađarskoj koji bi htjeli pola hr, vojvodinu, dio srbije i pola rumunjske. Ima i u hr luđaka koji žele do Petrovaradina. No velika većina zna šta je to Republika Hrvatska, Republika Srbija i Republika Kosovo i gdje su granice (tamo gdje ti treba pasoš).
Ovo je avio forum i okanite se toga. Republika Kosovo ima svoj zračni prostor, aerodrom i promet, koji nemaju nikakve veze sa Srbijom ne može (osim preko graničnog prijelaza uz pasoš). Pa lijepo otiđite te svoje puste želje ispražnjivati na neki nacionalistički forum.

Ne brinemo.

BiH bi već idući mjesec mogla biti na nuli ili čak i plusu. Sarajevski aerodrom je npr u 9. mjesecu bio na samo 5% manje prometa u odnosu na isti mjesec 2019. Tuzla i Banja Luka se također drže. Mostar: bez komentara.

E pa ovde je baš zanimljiv ovaj + za Kosovo i – za Makedoniju, uzimajući u obzir komplementarnost i blizinu tržišta, tu je Priština verovatno nešto putnika uzela Skopju?

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!