zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Eurowings Discover konkurencija Condoru

Eurowings Discover je direktna konkurencija Condoru i iskreno Lufthansa je prvenstveno pokrenula ovu kompaniju da našteti zbog Covida-19 slabašnom konkurentu na leisure tržištu.

U tom kontekstu treba gledati i otkazivanje ugovora o konekcijama kojeg je pokrenula Lufthansa, no prolongirala na V. mjesec 2022. nakon reakcija europskih i njemačkih regulatora. No, ovo će se desiti iduće godine, Condor više neće imati feedera, a Lufthansa će do tada osjetno razviti Eurowings Discover. Stoga je ozbiljno pitanje hoće li Condor ovako što preživjeti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings Discover

4 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Hoće, Condor će prezivjeti. Morati će sami feedati duge letove, ali imaju dovoljno vremena to organizirati. Svojedobno su oni to već i radili: ja sam letio 1992. godine MUC-FRA sa DE da bi došao na njihov let FRA-HOG-VRA-FRA. Osim toga mnogo toga se može raditi sa vlakom (Rail&Fly) tako da će vjerojatno dobar dio za FRA i MUC ići tim putem. Köln je sat od FRA vlakom, Düsseldorf sat i pol, Hamburg 2,5, Stuttgart sat i nekaj, München 3 sata 20 minuta, Berlin oko 4 sata. MUC je tu u nepovoljnoj poziciji jer nema željezničku stanicu na aerodromu pa se mora ići preko glavnog kolodvora a tu su veze grozne: doduše imaš vlak svakih 10 minuta, ali voze užasno dugo: S8 treba gotovo 40 minuta a S-1 45… I oba su gotovo uvijek pretrpana! Inače je brza pruga Berlin-München sposobna da vlakovi dodju za 4 sata… Ima puno alternativa, a ruku na srce kroz ove ekoloske debate oko letova na kratke pruge, vlak je ionako rješenje za budućnost i LH isto neće feedati 4U dovijeka. Osim toga Condor je “institucija” a to Nijemci jako cijene, vole i poštuju.

Išlo bu: recimo feeder BER-MUC: stave A320 na BER-MUC kojim feedaju recimo POP/VRA/PUJ/MBJ, A320 odleti rotacije taj dan iz MUC, idući dan odleti jednu jutarnju roaticju za recimo Baleare ili Grčku i u podne odradi feeder MUC-BER te popodne odleti jednu rotaciju iz BER, recimo opet Grčka ili PMI… Povlačim paralelu sa svojedobno Aviogenexom koji je došao ponedjeljkom navečer iz Engleske, odletio je u utorak ujutro PUY-DBV sa izletnicima, odradio dvoje rotacije iz DBV-a da bi se navečer sa izletnicima vratio za PUY i u srijedu ujutro opet “normalno” letio iz PUY…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!