zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

BREAKING: Condor dobio većinskog vlasnika

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Condor

Gotova je golgota Condora. Engleski privatni fond Attestor Capital LLP je odlučio investirati u 51% dionica kompanije. Fond je investirao 200 milijuna EUR u kompaniju, uz još 250 milijuna EUR za modernizaciju long-haul flote. Ovo je i logično, obzirom da long-haul flota Condora ima 15 Boeinga 767-300ER starih u prosjeku 25,6 godina i krajnje im je vrijeme za zamjenu. Attestor ima vlasništva u visini 5,5 milijardi EUR.

Preostalih 49% dionica ostat će u vlasništvu SG Luftfahrtgesellschaft, tj. Vlade Njemačke i države Hesse. Njemačka je u kompaniju uložila pozajmicu za premoščivanje od 380 milijuna EUR (zima 2019), te dodatnih 550 milijuna EUR unutar Covid-19 programa pomoći.

Condor traži investitora od jeseni 2019. od kada je propao Thomas Cook, Condorov vlasnik. Kompanija je početkom 2020. potpisala prodaju PGL, Polish Aviation Group, novooformljenu grupaciju koja između ostalog u portfoliju ima i LOT. Kako transakcija nije obavljena prije Covida-19 PGL je odustao od kupnje tijekom pandemije. Condor je radi toga tužio PGL i traži financijsku satisfakciju. Condor je objavio da će se ovime sačuvati 4050 radnih mjesta, te da je time otvoren novi razvoj kompanije.

6 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Attestor je 2012 godine osnovao njemacki investitor Jan-Christoph Peters. i upravlja s oko 5,5 milijardi eura. Veći dio kapitala dolazi od sveučilišnih zaklada i obiteljske imovine. Njegova zena Maria Alberica San Martino d’Agliè di San Germano dolazi iz obitelji bivših napuljskih kraljeva, koji su uspjeli sačuvati svoje bogatstvo do danas.

Financijski investitor, među ostalim, ima udio u tvrtki za iznajmljivanje automobila Europcar.

Englezi ulaze u njemačku firmu. I to firmu koja je u sukobu sa Lufthanosm. Nije to bez vraga, bu tu perje frcalo.

To što tvrtka ima sjedište u Londonu ne znači da tvrtka ima i većinske vlasnike u Velikoj Britaniji

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!