zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Turska i Izrael potpisali sporazum

Turska i Izrael su potpisali diplomatski sporazum dočim će Izraelske  kompanije moći napokon letjeti izmeđju dviju država. Turske kompanije već lete za Izrael, no izraelske ne lete od 2007. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: El Al

6 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

ovo je “updated” sporazum o civilnoj avijaciji, koji bi trebalo da zamijeni stari ugovor iz 1951. on nije niti blizu potpisivanja, vec je samo parafiran (znaci treba da prodje kroz gomilu procedura u obje zemlje prije zvanicnog potpisa). izraelske i turske kompanije mogu letjeti u skladu s sporazumom iz ’51, medjutim, turska strana od 2007. odbija da prihvati prisustvo izraelskih sluzbenika koji bi bili zaduzeni za bezbjednost izraelskih aviona (kao primjer, u SAD licno znam ljude koje zvanicno zaposljava el al, ali koji su ustvari diplomatsko osoblje zaduzeno za ‘screening’ za el al). stoga, turska strana ima fakticki monopol nad rutama koje su dozvoljene sporazumom iz 51. godine. ovim parafiranom sporazumom se problem bezbjednosnog osoblja ustvari ne pokriva, te ostaje i dalje otvoreno pitanje.

naravno, sve je stvar politike, tako da ce sigurno nesto da se uradi, jer su tursko-izrealski odnosi u velikom usponu posljednjih mjeseci.

Ne znam za druge kompanije ali Turkish i Pegasus odavno lete za Tel Aviv.
Pogotovo TK koji leti uglavom sirokotrupcima.

Ali Pegasus i Turkish svakako lete, pa to čini besmislenom rečenicu “dočim će Izraelske i Turkse kompanije moći napokon letjeti izmeđju dviju država.” Turske, naime, već lete.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!