zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Almaty otvorio novi terminal

Od 13.6. svi međunarodni letovi koji stižu na aerodrom Almaty stizaće na novi terminal (T2). Od 14.6. izvršena je potpuna tranzicija svih međunarodnih letova na polazak sa novog terminala aerodroma Almaty.

Danas novi terminal opslužuje 33 avio kompanije. Od toga, tri kazahstanska avioprevoznika (Air Astana, Scat, FlyArystan airlines) i 30 međunarodnih avio-kompanija, kao što su Uzbekistan Airways, Azerbaijan Airlines, Pegasus Airlines, Somon Air, Wizz Air, Vietjet, Red Wings, IndiGo, Loong Air, Rossiya, Jazeera Airways, Salam Air, Air Arabia, Red Sea Airlines, Air Cairo, Hunnu Air, Azimuth Aero, “Yakutia”, Qeshm Air, Air Asia, S7 airlines, FlyNas, Neos Airlines, China Southern Airlines, Qatar Airways, Lufthansa, Flydubai , Turkish Airlines, Asiana Airlines, Aeroflot.

Stari terminal (T1) će opsluživati letove Air Astane, Scat, FlyArystan, Qazaq air i Southern Sky za sve domaće destinacije. „Da bi se osigurao komfor i udobnost putnika i gostiju aerodroma Almati, već su započeti radovi na rekonstrukciji terminala T1 i radovima na popravci i izgradnji kako bi se povećala površina parkinga“, napominje Komitet.

dopisnik: Dejan Radojević (Moskva), foto: Aerodrom Almaty

11 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pristup aerodromu je jako naguran, cesta vodi do rampi na kojima se uzimaju kartice, pa onda cijela gomila automobila polako klizi prema premalom parkingu i zgradi. Aerodrom više nije dobro pozicioniran jer se nalazi uz sam grad, na rubu Alma Ate, a pristup aerodromu nije proširivan niti ima mjesta za velika proširenja. Alma Ata bi trebala napraviti kompletno novi aerodrom na 25 km od grada, s autoputem do aerodroma, ovo što su napravili novu, malu zgradu je samo “Drži vodu dok majstori odu”. Pitao sam jednu žensku koja je u stručnom timu za razvoj aerodroma, upoznao sam je u zgradi dok smo čekali avion, zašto je sve tako skučeno, nagurano, natrpano na premalom prostoru, a mjesta imaju duž ograde za potpuno novi terminal, kaže ona da će se zgrada još širiti, barem još tri ili četiri aviomosta, ali sve je to tanko i skromno. Alma Ata je ipak veliki centar u tom dijelu središnje Azije, aerodrom treba biti daleko, daleko reprezentativniji.

To je katastrofa od aerodroma. Taskent ima daleko najbolji aerodrom u centralnoj Aziji.

Bili ste tamo pre godinu dana, a ne pre “par meseci”, pobogu!!

Tashkent također mora poraditi na aerodromu obzirom da je Uzbekistan destinacija broj 1 po rastu turizma već drugu godinu uzastopno, jeftine cijene i sjajni gradovi Khiva, Bukhara I Samarkand.

Radimo dosta letova za centralnu Aziju i mnogi aerodromi su katastrofa, ne samo Alma Ata. U Biškeku prolazimo kroz VIP prolaz, pa izlazimo na parking, a taj VIP prolaz je tek nešto malo bolji od kontejnera s kokicama i pečenim kobasicama na sajmu traktora i pilića. Alma Ata, kao najbogatiji i najveći grad centralne Azije, treba toliko radikalno poboljšanje da ove kozmetičke promjene s dodacima i proširenjima neće pomoći skoro ništa. Znači, ili novi aerodrom, kao što sam spomenuo ranije, ili potpuno novi terminal na drugoj strani postojećeg aerodroma, kao što je napravljeno u Zagrebu. Grad se razvija, lijep i uređen, svi bulevari imaju drvorede s debelim kestenima ili javorima, po cestama nema više Lada i Moskviča, samo se viđaju nove Toyote, Mazde i ostali novi modeli, osobno sam se oduševio kada sam vidio Ladu u Alma Ati, slikao sam je. U Zagrebu nisam vidio Ladu uživo valjda 25 godina. I onda dođete na aerodrom koji apsolutno ne priliči takvom gradu, aerodrom zaglavljen u povijesti, kao kulisa. Grad od dva milijuna stanovnika, najvažniji centar srednje Azije mora imati puno, puno bolji aerodrom.

Nek se gradi.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!