zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Cargolux pokreće business sa protupožarnim avionima

Osma najveća cargo kompanija svijeta luksemburški Cargolux je otvorio novi busines Aquarius Aerial Firefighting. Ova kompanija će imati 12 protupožarnih Air Tractor AT-802F Fire Bossa koje će iznajmljivati vladama koje imaju požare. Kompanija će biti koncipirana da može brzo reagirati. Cargolux je u business investirao 72 milijuna USD i imat će 40-45 zaposlenika. Prva tri aviona su već došla u flotu. 6 ovih aviona u protupožarnoj floti ima i Hrvatska.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

20 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Slabo će ovde biti posla. Ovo su avioni za hitna – brza dejstva. I za to su odlični. Savršeni. Štede velike resurse jer gase požar u nastanku. Međutim, velika prednost im je i velika mana. Oni dejstvuju na požare koji su i nastanku tj kratak period su extra uspješno. Već poslije nekog vremena potrebni su veći avioni.
Što znači da je rok angažovanja mali.
E sad da li oni za neka 4 mjeseca mogu zaraditi dovoljno… jedino ako neće biti angažovani za poljoprivredu. Ali valjda znaju račune.

Dobra ideja privatnika da okrene biznis. Vlade velikog broja država su nevjerovatno nezainteresovane za zaštitu svojih prostora od požara. Kad već ne žele da ulože novac u zaštitu svoje države, onda neka ih ,,deru” privatne firme.

Obzirom na klimatske promjene,imati će dovoljno posla.

Da, da, zaboravio sam na klimatske promene 🤣

Klimatske promjene? Definitivno! Šumski požaru su do prije par godina bili nepoznati pojam, dok ljeti na Mediteranu nikada do sada nije gorilo. Tek sada zadnjih godina gore cijeli otoci jer se drveće samo pali pri temperaturama od 50 stupnjeva. Zato u recimo Dubaiju i više uopće nema drveća. Oh wait…

a sta je na slici?

Inace najveci turbo propelerski zrakoplov sa jednim motorom na svijetu. Ranije je to bio ruski An-2 koje je u domovinskom ratu koristio i HRZ.

ovaj na slici mi eventualno može pogasit roštilj u dvorištu nakon fešte

Izvanredan avion, posebice ako tijekom ophodnje prvi primjeti početak požara i odmah ga u nastanku ugasi. Ovaj scenarij je obavljen jako često i uštetio je ogromnih naprezanja snaga na zemlji.

Taj na slici ponese 2t vode tako da bi ti osim roštilja vjerojatno i razvalio krov na kući….

Kombinacija koju ima Hrvatska je odlična. Imate traktora koji je idealan za izviđanje iz vazduha, može da ili ugasi inicijalni požar ili da uspori širenje dok ne dođu kanaderi.

Još da je u toj kombinaciji i pokoji helikopter Ericksson Skycrane, e to bi bilo odlično…

Kapacitet vode koju može donijeti na požarište iznosi 3104 l, Canadair nema ni 6.000 l, tako da zaista ako nemate informacija, nemojte da lupate!

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!