zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Što je to flag carrier?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Nacionalni prijevoznik ili flag carrier je povijesna kategorija koja je označavala transportnu kompaniju (aviokompaniju ili brodsku kompaniju) koja je lokalno registrirana i pripadala je suverenoj državi, koju je država prepoznala kao svoju kompaniju, koju je država tretirala kao kompaniju koja je imala veća prava i prioritete u bilateralnim odnosima prema drugim tržištima prije Open Skiesa (kao što je još i danas odnos Air Serbia – Aeroflot ili Air Serbia – Turkish), koju je država osnovala i u njoj imala većinsko vlasništvo, te ju je ozbiljno financijski pomagala. Flag carrier je bio dio nacionalnog identiteta, države su ga doživljavale kao prioritet, nacionalni ponos, sredstvo razvoja svog zračnog prometa i motor razvoja drugih privrednih grana.

Deregulacijom u Europi se to bitno izmijenilo i svakako više nije tako. Pa se nacionalnim prijevoznikom smatra svaka kompanija koja je egzistencijalno vezana uz određeni državni teritorij, koja povezuje vlastitu državu sa ostalim državama i to joj je apsolutni prioritet. Istim država može imati više nacionalnih prijevoznika (npr. SAD: United, Delta, American). No i nacionalni prijevoznici osnivaju ili preuzimaju svoje LCC (Eurowings, Transavia, Vueling, Level, Iberia Express) i druge kompanije (CityLine, Lufthansa Cargo, CityFlier, HOP!, Cityhopper, Martinair, Aer Lingus Regional, Iberia Regional), te čak i lete iz drugih država (IAG, Air France-KLM), ali su i prijevoznici vlasnici nacionalnih prijevoznika u drugim državama (Lufthansa grupa koja je vlasnik Austriana, Swissa, Brusselsa, Air Dolomita; IAG koji je vlasnik Aer Lingusa…). Više ni država nije apsolutni vlasnik nacionalnih prijevoznika, već je to privatni kapital (Lufthansa, IAG, Aegean, ČSA…). Ipak još uvijek ima prijevoznika u kojima država ima značajan udio u vlasništvu (SAS, Air France, KLM), a velik broj kompanija je u kojima je država većinski vlasnik ili je čak sama vlasnik (LOT, airBaltic, Luxair, TAP Portugal, TAROM, Air Serbia, Croatia Airlines…). Ipak, vlasništvo države, ili bar većinsko vlasništvo u flag carrieru više nije praksa u dobrom dijelu država, poglavito u Europi.

Danas ima nekih prijevoznika koji su de facto flag carrieri uz svoje i u drugim državama (airBaltic, LOT, bila je to i Adria), ali i flag carriera koji su povezali nakoliko kompanija različitih država u jedinstven sustav (Air France-KLM, IAG, Lufthansa grupa).

 

13 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

1.
Postoji istraživanje koje je načinilo Sveučilište Lund u kojem se jasno pokazuje da globalno:
– 10% ljudi leti jednom godišnje
– oko 1 % leti stvarno učestalo

Dakle letenje NIJE tako raširena pojava kako se misli i radi se o iznimno elitnoj aktivnosti. Kako se to letenje masovno subvencionira (i u slučaju tzv.legacy i u slučaju tzv.LC) zaključak je da 90% plaća da 10%*(odnosno 1%) leti. Tu je naravno i farsa sa određivanjem cijena itd…
2.
Iza civilnog dijela proizvođača aviona stoje i vojni dijelovi tih firmi, tako da se kroz uz 10%, odnosno 1% također subvencionira i vojna industrija.
Zato je i list prie aviona, koji je ustvari zaostala i inkrementalno poboljšavana tehnologija, tako visoka kao što i jest.

Zaključak, cijela priča je farsa.

Jedna mala napomena: Martinair nije osnovan od strane KLM-a, kako se u tekstu sugerira, nego je tu firmu 1958. godine osnovao nizozemac Martin Schröder pod imenom Martin’s Air Charter. 1966. godine mijenja ime u Martinair Holland. Tek 2008. godine firmu preuzima KLM u potpunosti. U rujnu 2010. godine KLM odlučuje da od zimskog reda letenja 2011/12, dakle 01.11.2011. Martinair u potpunosti prestaje sa putničkim letovima te se posvećuje isključivo cargo prometu.

U tekstu pise da nacionalni prijevoznici osnivaju svoje LCC i druge kompanije(Martinair…..).

Alene kome je Adria bila flag carrier osim Sloveniji?Ne mislite valjdana to sto je letjela PRN-FRA v.v.?
Za koga je LOT osim za Poljsku flag carrier?

Da li je Adria sa Kosova i Albanije mogla letjeti na destinacije van EU sto bi “pravi” flag carrier svakako imao pravo?

Ne nego onaj koji iz maticne drzave moze da leti bez ogranicenja u bilo koju drzavu.Zato je Adria bila flag carrier samo Sloveniji jer je recimo iz Ljubljane mogla letjeti i za Beograd,Tel Aviv,Moskvu,Kijev,Minsk a iz Pristine i Tirane to nije mogla.Pravi flag carrier bi u navedonom slucaju bile kompanije koje imaju AOC izdat od CAA Kosova i CAA Albanije.

I bolje da je tako

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!