zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Porter se seli na Pearson?

autor: Zoran Cvetković, suradnik (Toronto); foto: Porter

Porter Airlines je potvrdio nabavku 30 Embraer E195-E2 aviona sa opcijama za kupovinu još 50, o čemu smo pisali prije par dana. Totalna vrijednost nabavke po osnovnim cjenama je, US$ 5.82 milijarde, a obzirom da je Porter biti prvi kupac u regionu i broj aviona cjena je sigurno niza.

Obzirom da se radi o mlaznim avionima, Porter neće moći da leti E2 sa svog hub-a sa Ostrva (Toronto Billy Bishop Airport) zbog dužine piste i zabrane mlaznih aviona na istom. Porter će nastaviti Q400 operacije 8.9. prvo na Kanadskim destinacijama i 17.9. prema SAD-u.

Svi se pitaju da li je to prevelik zalogaj za Porter, jer plan je da ide u koštac sa velikim igračima kao sto su Air Canada i WestJet sa aerodroma u Torontu, Montrealu, Halifaksu i Otavi. Cilj je da se leti ka većim aerodromima u zapadnoj Kanadi i popularnim destinacijama u Americi, više destinacija na  Floridi i Nassau na Bahamima. Ako pogledao profil destinacija, ciljana populacija je da se proširi lista lojalnih putnika koji su letili Porterom sa Ostrva. Vrlo lako se može desiti da ce jedan dio Q400 biti prebačen na Pearson za konekcije ka postojećim destinacijama koje su pokrivane sa Ostrva.

Ovo nije prvi pokušaj Portera da počne letiti mlazne avione, 2013 Porter je poručio C series od Bombardier-a (A220-100) pod uslovom da se produži pista i dozvoli sletanje mlaznih aviona na ostrvo. Ta opcije je nedavno istekla.

Da li to znači da Porter napusta Ostrvo, to za sada ne znamo i zavisi od više faktora. Kada je Porter počeo sa operacijama, voz do Pearsona iz centra grada je bio u dugoročnim planovima. Lobi je obustavio izgradnju mosta do ostrva tako da i dalje idete ili tunelom ili najkraćom trajektnom linijom na svijetu gdje putovanje traje čitavih 90 sekundi da bi se prešlo impresivnih 150 metara. Na to se treba pridodati tužba Portera protiv vlasnika terminala Nieuport. 2018 Porter je smanjio operacije radnim danima u određenim slotovima, a Nieuport je nastavio da im naplaćuje punu uslugu od 172 slota na osnovu dogovora koji je postignut 2015. Na to su se dodali troškovi korištenja terminala u toku pandemije.  Porter takođe tvrdi da su im slotovi 3 do 4 puta skuplji nego na Pearsonu. Porter je bio vlasnik terminala do 2015. godine kada ga je prodao bankarskom konzorcijumu za 700 miliona kanadskih dolara kada je i formiran Nieuport. Porter tuzi Nuiport za 21 milion dolara za povrede ugovora i traži otpisivanje duga od 45 miliona. Kontratužba sa strane Nieuport-a trazi 10 miliona za štetu i dodatni novac za troškove,  dugove itd. sa ukupnom sumom od 49 miliona dolara. Uz to zahtjevaju kreditnu garanciju od 11 miliona dolara kao depozit.

Iza Portera je grupa privatnih investitora na čelu sa Robertom Deluce. Deluce potiče iz letačke familije, 1975 je bio jedan od finasijera Air Ontaria koji je kasnije prodan Air Kanadi i bio je osnovica Jazz Aviationa. 1988 je pokrenuo Canada 3000 sa engleskim Air2000. 2001 je pokrenuo REGCO  sa dokazanim modelom koji je imao kroz Air Ontarijo iz koga je nastao Porter Airlines. Cilj Delucea je da Porter izađe na tržište (IPO) i potez sa mlaznim avionima je vjerovatno iskorak ka prodaji kompanije. Šta ce biti u budućnosti, samo će vrjeme pokazati.

5 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Dakle sleteli ste u predgradju Pariza u gradic u kome je izmisljen telefon.

Zvuci nevjerovatno ali gore navedena recenica je apsolutno tacna.

Najinteresantniji prijevoznik s kojim sam letio (YTZ ORD), i još interesantniji aerodrom, gdje je gotovo sve (pića, grickalice) bilo besplatno.
U povratku, zbog kašnjenja leta i zabrana leta na YTZ kasno navečer, smo sletjeli u Brantford Airport u okolici Toronta. Tek tamo je nastalo objašnjavanje naših hrvatskih putovnica, vize.. Sve u svemu simpa firma i simpa aerodrom

Za grickalice i pice ste u pravu, iako je dosta smanjeno u u odnosu kada je Porter bio vlasnik terminala. (illy espresso i keksici) Cilj Portera su poslovni putnici i mlades iz gradskog centra, i imaju jako lojalnu klijentelu cak i kada je rasprava ovog tipa u pitanju. https://www.huffingtonpost.ca/2017/05/30/porter-cookies_n_16885780.html
Kao sto ste i sami naveli, mana ostrva je i zatvaranje aerodroma u 11:00 navece do 5:00 ujutro. Pearon takodje ima smanjene operacije, penale i poseban prilaz za neejk piste kada se slece u satima smanjene buke.Zato me cudi me da ste sleteli u Brantford, posto je to regionalni aerodrom jer najcesce rade alternativu na Hamilton ili Pearson. Mogu misliti koje je veselje bilo kada ste se pojavili sa hrvatskim pasosima.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!