zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Cebu Pacific će prizemljiti 20 A320neo obitelji radi motora

Cebu Pacific će prizemljiti 10 A320neo i A321 neo u I. mjesecu, a tijekom 2024. će prizemljiti ukupno 20 ovih aviona radi problema sa Pratt & Whitney motorima. Kompanija ukupno ima 29 A320neo obitelji u floti, a čeka isporuku 28 ovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cebu Pacific

10 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Da li je moguće da se jednom P & W može ovo dogoditi?

Pratt had discovered an issue with contaminated powdered metal used in manufacturing between Q4 2015 and and Q3 2021 that could cause cracking in the stage 1 and stage 2 disks in the high pressure turbine.

Šest godina niko nije primetio da se u procesu proizvodnje nešto tako dešava? A pre toga je bilo OK i psole toga je takođe OK?

Something is fishy!

Doslovno i jeste planetarni problem. Problem prijenosa planetarnih zupčanika na reduktoru. Fen se vrti duplo sporije od turbine I kompresora. Safran i General Electric su več obezbjeđeni za par budućih programa sa LEAP-om. Grcaju pod pritiskom naruđbi jer ovo čudo rijetko tko više želi kupiti. I ovo je jedini primjer kada se mali motor optereti ogromnim fenom preko reduktora što se do sada nitko nije usudio. P&W je bolje da se zabavi ratnom industrijom i industrijom malih komponenti ovo je prevelik zalogaj za njih. Ja bih čak zamolio da se LEAP razvije za a220 i Embrear E. Jer ovi motori če uništiti te programe. LEAP je stara več desetljećima provjerena škola od CF6 i CFM56 preko GENX i GE90 pa i na kraju GE9X. Netko je spominjao da se danas novi motori dovode do granica izdržljivosti pa da zbog toga imaju problem. NE najbolji je primjer kada staviš CFM56 na teški a340-300. Motori dušu svoju ispuštaju dok ga podižu s piste ali ga dižu jer su vrhunski napravljeni. Svaki novi motor ima dječje bolesti koje se s vremenom riješe kao Trent 1000 ali ovo je kronična bolest neizlječiva. Nadam se da neču dobiti ban komentara zbog ovakvog rječnika. Veliki pozdrav.

Zrakoplovstvo je skupa djelatnost !.
Svaka greška može izazvati katastrofu .
Nije svačije letjeti !!!

Ovo postaje istinski prestrašno. Planetarni problem.

Smišljeno da se nanese šteta Airbusu.

Sns🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😂😂

Više Airbusa će biti prizemljeni a to je dobro za Boeing.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!