zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

U Hrvatskoj svi lete internacionalne letove osim Dubrovnika i Zadra

Osijek je dobio cjelogodišnje letove za Minhen, Rijeka će također ove zime imati letove za Minhen, Pula je pak dobila letove za Zurich ove zime. Uz 21 tjedni let za Frankfurt, Minhen i Rim, Croatia je otvorila i letove za Zurich iz Splita, ukupno 23 leta za inozemstvo. Jedino Zadar i Dubrovnik nemaju zimskih letova za inozemstvo. Zašto? Kao je moguće da Split spram Dubrovnika ili Zadara ima omjer 23 leta : 0 letova. I da se razumijemo sva sreća da bar Split ima letova, to je više nego u redu i tako bi trebalo biti i drugdje u Hrvatskoj. Ali nije.

Iz Dubrovnika zimi lete Vueling, Turkish i British. Kako je moguće da čak tri strane kompanije imaju interes letjeti na četiri linije, a Croatia nema ni na jednoj. Iz Zadra zimi ne leti nitko, a leti se samo šest letova preko Pule za Zagreb. Do 2019. iz Dubrovnika se zimi letjelo za Frankfurt, a nekih zima je bilo Croatijinih letova i za Paris i Zurich. Linije su uz dubrovčane i dubrovačke turiste koristili i putnici iz Crne Gore te Hercegovine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

59 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Kako se postaje analitičar i tko je taj gospodin koji se ovdje predstavlja i potpisuje kao analitičar…

Sram ih bilo i mi hocemo zimski turiza

Eto, idealno da naprave prva proširenja do ljeta. Aerodrom je zatvoren i mogu da rade koliko god hoće.

Kakva proširenja?

Nije zatvoren, ali kao da je zatvoren. Zadar. Idealno da se radi na proširenju kapaciteta.

a ko bi za ZAD u zimu?

Pretpostavljam da je i njima kriva Croatia Airlines zato što nemaju letova zimi.

Ne, ne bi. ZL Zadar prioritizira Ryan i neka lijepo njih natiraju da otvore zimske međunarodne linije.

Ne, ne i NE! Croatia Airlines je jadna, neprofitabilna, mizerna, feederska, gotovo nefunkcionalna, uhljebska i beskorisna aviokompanija s obzirom koliko se daje novaca za nju. Ni jedna legacy aviokompanija, koja je imala određene financijske probleme, se nije razvila putem ignoriranja huba i letenja međunarodnih letova iz svakog aerodromčića u zemlji. Tako se nije razvio ni LOT, ni Swiss, ni Air Baltic, ni Finnair, ni TAP, a ni Aegean. Vi ne možete napraviti dobru stvar za feedanjem Lufthanse iz svakog mogućeg aerodroma u državi, a pogotovo ne kada imate mnogo problema. Imate li iti jedan primjer uspješne aviokompanije koja se razvila na ovaj način? Ne, NEMATE! Porezni obveznici? Porezni obveznici žele uspješnu aviokompaniju koja će služiti građanima putem vlastitog neovisnog razvitka mreže, a ne da upumpavaju novac da bi se feedala LH! Ako jedan Zadar želi zimske međunarodne letove neka plati Ryan, a ne da Croatiji ostavlja beskorisne mrvice od kojih nema kruha! Ono što stvarno Croatiji treba, a iz građanima RH jest opcija konektiranja preko Zagreba u zimskom redu letenja. Na taj način će profitirati i Zadar, ali i OU.

Da

U hrvatskom se jeziku kaže međunarodni letovi, a ne internacionalni.

Kako ih Dubrovnik nema međunarodne letove ako ima Vueling, British i Turkish? Nerazumijem vam naslov uopće.

Jeste li možda pokušali poslati službeni upit Croatiji Airlines? Jeste li ikada pomislili da su subvencije ključna stvar u otvaranju letova?

Dubrovnik možda nema međunarodne OU letove cijele godine, ali zato ima daleko najviše letova na liniji za Zagreb i to uz logične konekcije iako OU dobiva manje novca za ZAG-DBV nego za ZAG-SPU ili ZAG-PUY-ZAD.

E onda čemu ovakvo zaključivanje kada ne znate o čemu se radi? Kako znate da Croatia za letove iz Splita, Rijeke, Osijeka ne dobiva potporu, a isto joj se ne nudi iz Dubrovnika i Zadra?

Nisam baš siguran u ovo što govorite. Možete li dati primjer mimoilaženja konekcija. Jer ja za sada vidim vrlo jednostavnu mogućnost konektiranja u kratkom vremenu za Zurich, Munchen, Frankfurt, Beč, Copenhagen, Amsterdam, Pariz i London (2/4 puta tjedno).

Pitao sam vas koje se to konekcije mimoilaze iz Dubrovnika jer ja baš i ne vidim da se mimoilaze.

Žalite se na lakonske odgovore iz OU pa meni dajte lakonske odgovore. Predivno.

Ja još uvijek vidim savršenu opciju konektiranja preko Zagreba i to je neosporno.

Pa evo vam samo jedan od mnogih primjera: večernji FRA i MUC nemaju konekciju za DBV i SPU jer se u ZAG mimoilaze.. FRA dolazi u 22.15, MUC u 22.25 i zašto ne daju onda zadnji za SPU i DBV u recimo 23.10? To znači da netko iz SPU ne može ujutro za MUC sa direktnim, obavi posao u toku dana i ide natrag u 21.15 za ZAG i dalje za SPU..

Ok, I? Kako to dokazuje da sam u krivu?

Zašto bi itko iz Splita presjedao u Zagrebu do Frankfurta i Munchena kada ima direktan let iz Splita cijele godine OU 7pw. Za Dubrovnik se slazem, ali ovo sa Splitom nema smisla kad se leti direktno.

I? Može li se putnik iz Zagreba bez problema konektirati na većinu OU mreže prema inozemstvu? Može.

I Brač ima internacionalne?

Croatijini letovi PUY ZRH su katastrofalno popunjeni. Gore od OSI MUC koja je sama po sebi tragična linija.

Ne čudi da nema putnika za Zürich zimi. Možda bi malo bolje prošla linija za Frankfurt?

Ali su navodno SPU-ZRH solidno popunjeni.

Da, to ide izvrsno.

Pa tim pre je onda PSO jos tragicniji. Ako je OSI-MUC dobro popunjena, kako je onda LF 35,3%? Maltene bi znacilo da Trade Air skoro da ni nema putnika iz Osijeka.

Trade air je uzasno popunjen, linija je point to point sto nikome ne treba, nema mogucnosti garantirane konekcije na ou letove.
Po broju sjedista Trade Air dobiva daleko vise novaca nego OU u PSO natjecaju.
Ovaj PSO je Cvijinu zlatna koka!

Dobiva puno vise po sjedalu od OU, puno previse

Imala je 42% LF 2021. godine

Da, što uopće nije loš rezultat.

Lažu. Linija skoro pa nema putnika.

A Dubrovnik je i najveca turisticka meka u Hrvatskoj. Nekom strancu kad kazete Hrvatska, prvo ce se setiti Dubrovnika. Pogotovo Amerikanci.

ali ne in winter

Da, ali ne zimi. Kako stvari stoje sada Dubrovnik bi najviše izgleda za nekom zaradom zimi mogao imati ako nagovori hollywoodske studije da dođu snimati filmove s postapokaliptičnom tematikom…

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!