zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

AeroCardal naručio jedan Let 410

AeroCardal (Čile) je potpisao MoU za jedan Let 410NG. Avion će se isporučiti u jesen 2024. Avion će biti uređen u putničkoj varijanti, ali će se moći pretvoriti u medicinski avion (air ambulance).

novinarka: Maja Mrkus (Pula), foto: Let 410

12 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Baš simpa. Ovo bi bilo dobro za hrvatsku i ostrva. Pa da se leti sa malog lošinja na Brač, sa Brača na Dubrovnik itd itd. Koje sve hrvatska ima mogućnost nisu ni svesni. Mogu da uzimaju milione i milione tokom leta.. kakva šteta.

Pitanje je gde je leteo i pod kojim uslovima..

U kakvom je statusu sada obaj proizvođač? Vlasnici su bili Rusi od 2013. i čak krenuli sa proizvodnjom u Rusiji. Izgleda da je posle početka rata firma prodata nekom drugom.

Firma je češka, tvornica se nalazi u Kunovicama, u Češkoj. Rusi su imali 51% vlasništva, ali nakon početka rata u Ukrajini česi su otkupili nazad taj dio vlasništva i sada ja vlasnik firma iz Praga. Proizvodnja je uvijek bila u Češkoj, odnosno tadašnjoj Čehoslovačkoj, imali su dobar dijapazon aviona i jedrilica. Avione su prodavali prvenstveno rusima i azijskim državama, Let je ipak avion napravljen u istočnom bloku. Ima ih i danas podosta po Aziji, avion je idealan za male, nerazvijene aerodrome, bez puno gnjavaže, tek malo jače od nivoa aerokluba. Možemo ga usporediti s An-2 po jednostavnosti uporabe i niskim zahtjevima, još uvijek se proizvodi. Ova nova verzija na sluci, NG, ima puno novih elemenata, potpuno nove motore, Garmin glass cockpit, povećani cargo prostor, dosta veći dolet, ali osnovna namjena je ostala ista : izuzetno jednostavan avion za korištenje bukvalno bez ikakvih zahtjeva i ograničenja.

Ne mogu verovati da oni još proizovde Let-ove😊

Nisam imao pojma iskreno.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!