zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Aegean preurađuje četiri A321 za duge letove

Aegean će preurediti četiri svoja Airbusa A321neo za duže letova prema Africi i Aziji. Ovi avioni će imati dodatne tankove i moći će letjeti 7,5 sati. Aegean u floti ima 76 aviona od čega 12 A321neo. Kompanija ima naručenih još 17 A321neo. Svi Aegeanovi A321neo su u konfiguraciji 220 sjedala, no ovih četiri preuređena aviona će imati konfiguraciju od 180 sjedala. Ova četiri aviona će se isporučivati 2026. i 2027. To znači da Aegean planira operirati duže letove nego što ih sada leti, tj. dublje u Afriku i Aziju.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aegean

20 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Dakle ne radi se o nikakvom “preuređenju” kako navodi autor nego o promjeni narudžbe sa A321neo na A321LR.

Kao potencijalne ciljeve Aegean je objavio Bahrain, Dohu, Riadh, Jeddah, Dubai, Muscat, Lagos, Addis Baba, Nairobi, Delhi, Mumbai te Almaty.

Svaka cast za Aegean.

Aegean vec leti za Dubai…

@anon 09.14: da, ali sa “klasičnim” 321. Sa novim su najavili te ciljeve…

Planiraju nadograditi tankove na već postojeće A321neo?? Je li to itko dosad radio, koja je razlika između tih prerađevina i A321LR?

Naknadna pamet, nisu imali viziju. Nisu samo dodatni tankovi u pitanju, treba izbaciti dio sjedišta, povećati razmak između postojećih, zamijeniti software u računalima, dodati instalaciju za dvije nove pumpe za gorivo, zamijeniti dokumentaciju aviona i vjerojatno još mnogo sitnijih stvari.

Ukratko treba smanjiti nosivost za težinu dodane opreme i goriva te to popratiti softwareom i dokumentacijom.
Daleko skuplje nego odmah naručiti LR.

U pitanju su samo dodatni tankovi i pratece pumpe – instalacija ili demontiranje je koliko sam ja cuo prilicno tehnicki jednostavan proces od dve, tri nedelje max.

“treba izbaciti dio sjedišta, povećati razmak između postojećih, zamijeniti software u računalima” ovo se sve radi tokom najobicnije rekonfiguracije aviona ili C-Checka, nije faktor u neo/neoLR konverziji.

Airbus vise ne pravi razliku izmedju obicnog A321neo i LR verzije. Svi benefiti LR su inkorporirani u proizvodni proces za bazni A321neo, isto kao sto je uradjeno pre koju godinu kada je bazna verzija A359 dobila novi winglet od A359ULR. Jedino je ostao dodatni rezervoar kao opcionalni upgrade.

Ove avione ce Aegean dobiti pravo iz fabrike kao LR varijantu, tako da nema nikakav dodatni trosak. Moci ce ako ikada pozeli da ukloni dodatne rezervoare i da ih vrati na obicni A321neo. Moze i obratno da uradi sa nekim od A321neo koje vec ima, ali zbog nedostatka nove lie-flat biznis klase nema smisla to raditi.

Nisu u pitanju nikakve preradjevine, vec najobicniji A321neoLR koji ce biti isporucen iz fabrike u toj konfiguraciji.

Jedina razlika izmedju obicnog A321neo i A321neoLR je to sto LR ima ugradjene te dodatne rezervoare u teretnom prostoru aviona. Samim time avion ima malo manji cargo kapacitet. Pored ovoga to je bukvalno isti avion, za razliku recimo od buduceg XLR koji ce imati i strukturne razlike.

Airbus je modifikovao proizvodni proces i sada je A321neoLR u sustini bazna verzija koja se proizvodi. Dodatni tankovi su opcionalni tokom proizvodnje, a mogu da se instaliraju i kasnije u zivotu aviona.

Avion ima mnogo manje prostora za kargo ako se koriste dva rezervoara u zadnjem i jedan u prednjem kargu, radio sam na tim 321LR pa znam koliko kargo prostora ode na rezervoare. Kapacitet zadnjeg karga je za ok 60% manji a prednji oko 25%

Wow!! Vrh!

Mala prepravka – receno je da ce avioni imati manje od 180 sedista.
Aegean je ocigledno malo povukao na primeru italijanske ITAe.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!