zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

NAJAVE: Air Cairo uvodi tri nove linije

Air Cairo uvodi tri nove linije u regiji. Kompanija će od kraja III. mjeseca letjeti iz Hurghade za Sarajevo i Banja Luku, te uvodi i drugi liniju za Beograd, iz Sharm el Sheikha. Air Cairo još nije stavio ove linije u prodaju.

Kompanija već leti cjelogodišnju liniju iz Hurghade za Beograd. U ovom momentu kompanija leti jedan let tjedno na ovoj liniji, a broj polazaka se povećava na tri tjedno od druge polovice XII. mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Cairo (Wikipedia)

50 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pre par meseci je bilo govora i ragovora u BGD da bi Air Cairo hteo da startuje i sa linijom Cairo – Beograd. Ceka se da se “steknu uslovi” na strani Srbije (DCV). Ideja je da Cairo postane hub za Afriku i zameni Turkish i Istanbul.

Mislim na hub za stanovnike Srbije a mozda i regije i tako uzme deo Turkish putnika…

Do pre oko dva meseca Air Cairo je leteo svakodnevno od Hurgade do Beograda.

Iako jos to ne stoji u njihovom redu letenja za ocekivati je da tako budu leteli i sledeceg leta.

Nije svakodnevno vec 5x nedeljno.

Zasto Air Cairo ne leti i za Mostar i Tuzlu?

Vise ima turistickih atrakcija i mjesta za posjetiti u blizini Tuzlanskog i Sarajevskog
aerodroma ali eto uzeo je Air Cairo BNX I SJJ Tuzlu i Mostaf ce uzeti neka druga kompanija nikad se ne zna

Možeš li nas upoznati sa turističkim atrakcijama Tuzle. Osim soli i starih rudnika ni za šta nisam čuo drugo

Nisam precizirao Tuzlu kao atrakciju ima dosta okolnih gradova oko Tuzle za posjetiti.
Svaka cast za vladu TK koja je otkantala Ryanaira on je vidio prvo Tuzlu pored Sarajeva a Ryanair je htjeo uvesti linije sa Tuzle i prema
Stokholmu
Memmingenu
Malti
Wezze
Baden Baden
Tesko ce se oni ponovo vratiti u pregovore sa njim.
A de mi vi recite turisticke atrakcije u BNX

Mozda cak i nikako vise Ryanair nece pogledati Tuzlu

BNX je aerodrom. U gradu koji leži na 3 Rijeke, poznat je rafting gdje su bila evropska i svetska prvenstva, zatim kajak, kanu, autohtoni Dajak čamci i vožnja njima, karneval na Vrbasu svako ljeto, plaže u gradu i van, u centru grada tvrdjava Kastel iz rimskog perioda kao i termalna banja u srpskim toplicama poznata još od Rimljana, stara železnička stanica koja je bila prije drugog svetskog rata sada je poznati restoran Stara stanica, izletište Trešnjik za hajking, treking, vožnju biciklima sa putevima kilometarske kroz šumu sa prirodnim izvorima vode, turistički autobus vozi do spomenika na Banj brdu svakih pola sata a gore je i restoran i kafić i predivan vidikovac grada i okoline, kanjon Vrbasa poznat po penjanju, climbing, odlične struje vjetra za paraglajding, sportsko i tandemsko padobranstvo, akva park u centru grada, prelijepi restorani na obali Vrbasa i kafići, dva splava restorana blizu gradaskog mosta, preko ljeta na Kasteli su svakodnevna dešavanja, koncerti, prezentacije, Fresh Wave festival elektronske muzike, dosta smeštajnih kapaciteta, prije godinu dana otvoren Cortyard Marriott, uskoro se završava hotel Integra u centru, Filip Cepter je bio skoro u bl sa poznatim arhitektom na svetskom nivou u vezi rekonstrukcije hotela Palas itd. Trenutno je u centru Božićni vašar sa Luna parkom i klizalište, koncerti dogovoreni za novu godinu na trgu, Petar Grašo i još neki. Itd. Tuzla od ovoga mislim da nema ništa. Bez uvrede, Tuzla je za bl mrtav grad što se tiče dešavanja, sporta i zabave.

Sve je to jako skromno sto se tice turisticke ponude Banje Luke. Tuzla ima jos oskudinju ponudu ali generalno Banja Luka i Tuzla su u gotovo istoj ravni.

Ali se ne mogu porediti Alene, ni pod razno. Banja Luka ima ipak dosta da ponudi za razliku od Tuzle

Banja Luka i Tuzla nikad nisu bili niti će biti u istoj ravni. To što sam napisao je samo dio dešavanja jer nisam baš u toku jer živim u inostranstvu. Tuzla može da zahvali što je menadžment BNX odbio Wizzair pa su onda otišli u Tuzlu. Ne bi u Tuzli ni imali u protivnom letove

To sto ste vi na neki nacin povezani sa Banjalukom i ne poznajete tako dobro turisticku ponudu Tuzle je dovoljan razlog da se sumjna u valjanost i objektivnost vasih tvrdnji glede turisticke ponude ova dva bosanska grada.
Aerodrom Tuzla ne zivi od turista koji posjecuju grad i okolinu vec od velike dijaspore i ljudi na privremenom radu u Zpadnoj Evropi.

A Banja Luka je poduzela i ogroman projekat potpune rekonstrukcije nekih objekata po gradu. Iz temelja se ruse stari objekti i grade potpuno novi – grandiozan projekat i nesto nevidjeno na nasim prostorima.

Vjerovatno rekonstrukcijom grada zele da privuku vise turista, posebno iz Istocne Evrope, a vjerujem da ce se sa vecim brojem turista uspostaviti jos avio linija prema Banjaluckom aerodromu.
S obzirom na vrstu rekonstrukcije, mislim da je cilj povezivanje sa istokom.

Alene, veliko je pitanje da li bi Tuzla imala uopšte letove da BNX nisu odbili Wizzair. To odbijanje im je dovelo Wizz i to je baš bila sreća.

A ti to nisi znao? Zezaš nas

Pitajte direktora bnx. On tada nije bio ali se može raspisati ako ne zna. Mislim da je i ministarstvo saobraćaja Srpske bilo u razgovorima

Wizz Air je prvo pregovarao sa BNX i problem je bio oko cijene goriva.Cijena na BNX je tada bila dosta visoka i nije bilo načina ili volje da se ta cijena spusti na nivo koji bi odgovarao Wizz Air.
Takođe bio je problem što je Wizz Air tražio garancije u novcu koje vlasnik nije htio ispuniti i oni su se okrenuli TZL.To je bila jako loša odluka za BNX tada ali šta je tu je treba gledati u budućnost.

Wizz Air je prvo vidio potencijal u BNX i to je bila prva opcija.Sigurno im nije bila opcija da razvijaju BNX i TZL zajedno jer u to vrijeme smatrali su da im bolje pokušati sa BNX pa ako to ne uspije okrenuti se TZL. Imali su analize da bi bolje tada poslovali u BNX nego u TZL i time su se vodili.SJJ im je uvjek bio cilj a za OMO nisam upoznat.Kada prođe ovaj COVID i kada se sve vrati u normalu mislim da će Wizz morati da odluči između BNX i TZL a SJJ ostaje sigurno i još će ga razvijati.

Ja ne tvrdim da nisu pregovarali sa TZL samo tvrdim da su tada uspjeli napraviti sa BNX dogovor pitanje šta bi sa TZL bilo,ali to je prošlo vrijeme.A gdje će ostati zavisi od broja putnika i koliko će zarađivati, ako budu zarađivali na sva tri aerodroma ostaće.Međutim ako bude polovično punjenje putnika kao sada onda doći do pregrupisavanja i otkazivanja.

Pa to je fakat. Zar to niste znali. Da bnx nisu odbili Wizz, Tuzla bi bila bez letova

Super ✨

Osjetan je pad broja putnika u Tuzli od kada Wizz leti u bl pogotovo iste linije

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!