zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

BREAKING NEWS: IAG i Iberia raspravljaju o kupnji Air Europe

autor: Alen Šćuric, foto: Air Europa

IAG i Iberia će imati sastanak 16. i 17.12. da ustanove hoće li preuzeti Air Europu ili ne. IAG je u XI/2019 htio kupiti Air Europu za ogromnih milijardu EUR, no nakon Covida-19 želi smanjiti cijenu na samo 300 milijuna EUR. Kompanija će raspravljati i o posljedicama Brexita na kompaniju, te koliko bi Brexit mogao biti prepreka za preuzimanje Air Europe.

Globalia, vlasnik Air Europe je u tehničkom bankrotu i ponuđeni novac joj neće biti dostatan da iz bankrota izađe. No, ako IAG odustane od kupnje mogao bi ponovo uskočiti konkurentski Air France-KLM (uz pomoć Delte) koji je prije IAG-ova iznenadnog „preuzimanja“ bio najbliži mogući partner Air Europe sa kojom je imao i joint venture na letovima za Latinsku Ameriku. Ovo preuzimanje je bio odgovor Oneworlda SkyTeamu radi Deltinog preotimanja LATAM-a od Americana, a što je bio odgovor SkyTeama na Americanovo preuzimanje China Southerna.

Air Europa je bila značajan član SkyTema i bliski suradnik Air France-KLM-a. Potom je krenula u joint venture sa Ryanairom, koji je nakon manje od godine dana raskinula, te ponovo pokrenula joint venture sa Air France-KLM. Istovremeno kompanija je htjela otvoriti poslovnicu u Brazilu (2019) sa domaćim letovima u Brazilu, a koji bi feedali kompanijine interkontinentalne letove iz Španjolske. No, vrlo brzo je pristala na ponudu IAG-a o preuzimanju i ponovnoj promjeni tabora. Iskreno, puno previše petljanja i mijenjanja strana, koji bi na koncu mogli rezultirati da kompanija nestane sa lica zemlje, što je realna opasnost.

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!