zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Rusija uložila žalbu ICAO-u radi sankcija

Rusija je uložila žalbu UN agenciji za zrakoplovstvo ICAO (International Civil Aviation Organization) protiv sankcija koje su već 20 mjeseci na snazi protiv Rusije a zbog napada na Ukrajinu. Sankcije su uvele najbogatije i najmoćnije zemlje prema kojima je Rusija imala većinu svog prometa. Istovremeno sankcije su uveli i Airbus, Boeing, Embraer, ATR i De Havilland, kao i svi manji proizvođači (primjerice većina Let 410 Turboleta je prizemljena), koji više ne isporučuju avione i rezervne dijelove ruskim kompanijama. Uz to sankcije su uveli i lezori, pa je Rusija nacionalizirala preko 500 aviona i doslovce ih otela od lezora kao vlasnika. Rusija ima preko 700 zapadnih aviona u svojim flotama.

Rusija je preko Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Kine, Tajikistana i Kyrgistana u tih 20 mjeseci prošvercala 1,2 milijardi USD rezervnih dijelova, no analitičari smatraju da to nije dovoljno za 700 zapadnih aviona. Istovremeno Rusija je počela uvoziti nelegalne rezervne dijelove iz Irana, te sama proizvoditi rezervne dijelove, što je i te kako upitne kvalitete. Lezori sigurno jednog dana neće uzeti avione nazad ako nemaju legalne certificirane dijelove. Podaci govore da je 9% aviona već sada imalo ozbiljnih problema radi nedostatka dijelova, pa i ozbiljnih incidenata. Aeroflot je u jednom danu imao tri vrlo ozbiljna incidenta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

17 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Sve je politika, pa tako i ovo. Mada ni meni nije jasno šta ICAO ima sa ovim? Da li postoje međunarodna pravila koja zabranjuju zatvaranje vazdušnog prostora mimo UN i međunarodnih tela za određene države i da li postoji kaznena politika za takvo delovanje?

A na sta se odnosi zalba, sta trazi Rusija?

Jel mogu dobiti odgovor zašto sam na banu?
Rusija jeste napala suverenu državu ali nije uradila ništa što drugi već nisu radili. Daleko od toga da to opravdavam, ali sankcije koje je ICAO uveo su nelegalne i pale bi na svakom mogućem sudu. Čak i onim veoma nepoštenim. Naročito ako imamo u vidu da bi se sudilo u aglosaksonskom pravu koje bi ako bi presudilo protiv rusije uvelo jedan strašan presedan koji bi mogao otići bilo gdje.
Riusija nije pod sankcion UN i bilo koja organizacija nema pravo da im nameće sankcije. Pojedinačpne države da, ali nikako organizacije.
Sa druge strane svi oni koji su uveli sankvije nalaze se u velikom problemu i rizikuju tužbe u slučaju bilo kakve nesreće sa tim avionima. Da ne obrazlažem previše.

Neka im skinu sankcije, ali za jedno dve godine, da Air Serbia još malo ojača 🙂

Nije samo Aeroflot u opasnosti, plagijati i svercovanje avio delova je veliki biznis koji pogadja i one koji nisu pod sankcijama. procitajte …
https://www.airlineratings.com/news/fake-boeing-and-airbus-engine-parts/

Engleski distributeri… Pazi ti to, a rekao bi oni neki fini i kulturni ljudi, ne rade takve stvari. Naravno da svi rade, samo je pitanje u kolikoj meri.

Rusija je napala suverenu državu i napada skoro 2 godine. Avioni ne preleću ratno područje. Međutim interesantno je da kompanije lete u tel Aviv, a Izrael proglasio ratno stanje. I isto tako je interesantno da kompanije ne lete za Liban i Siriju. O čemu je tu tačno reč, ne znam, ali samo znam da je u pitanju velika nepravda koja decenijama vlada zapadnim svetom.

A nije ugrozena bezbednost u Izraelu? Hamas svakodnevno gadja raketama Aerodrom Ben Gurion. Kako onda nije ugrozena?

Nije ugrozena bezbednost na TLV, ali je eto Olaf Solc iz zabave morao da legne na pistu zbog raketa…

Nije Olaf Scholz legao na pistu nego njegovi pratioci. Scholza su odveli u zrakoplovnu zgradu.

Па није исто када се прелеће појас Газе где нико нема модерне ПВО системе и када се прелеће Украјина где обе стране пуцају на све што се мрда у ваздуху до висине свемира и онда кривицу сваљују на непријатеља.

Ne preleće se nego se sleće, dakle nulta tačka ajmo reći

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!