zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Helikopteri HRZ-a nisu ugroženi

Razgovarao sam sa jednim od visokih časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji je u samom vrhu helikopterskih snaga i inzistirao je da bude anoniman o mogućnosti zamjena Mi8, Mi-17 i Mi-171Sh, a kojih HRZ ima 24 u svojoj floti. Po njemu jedina alternativa za ove helikoptere su Sikorsky UH-60 Black Howk kojeg Hrvatska već ima dva komada u floti i čeka isporuku još dva.

No, tranzicija se ne može napraviti ekstremno brzo. Naime, prvi problem je školovanje posada. Za to treba duže vremena. Posade za dva postojeća Black Howka su se školovale u roku od godine dana, ali isto je bilo planirano u SAD-u. Pitanje je mogu li Amerikanci ubaciti toliko puno pilota u „izvanredno“ školovanje. Potom je problem održavanja tih helikoptera. Pitanje je može li se ZTC prebaciti na drugi model, ima li kadra i koliko bi njima trebalo za školovanje svojih mehaničara. Sama nabavka UH-60 nije problem, Amerikanci ih imaju ko pljeve, ovih helikoptera je proizvedeno preko 4000, a u floti ga ima čak 30 zemalja svijeta.

Moj izvor mi kaže da za sada održavanje transportnih helikoptera nije upitno, da rezervnih dijelova ima dovoljno i da su svi helikopteri operativni, te da ZTC traži opcije za budućnost. Nakon što su prekinuti pregovori ZTC-a sa ruskim dobavljačima od kojih se dijelovi pribaviti ne mogu radi sankcija, moguća je nabava dijelova preko trećih država koje ili imaju ove helikoptere u floti (56 zemalja) ili koje ove helikoptere održavaju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: HRZ

37 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

E sad je pitanje da li su sankcije na porijeklo robe ili porijeklo dobavljača. Ako je ovo prvo onda ne važi uvoz iz trećih zemalja, a ako je ovo drugo – u čemu je problem sa porijeklom dobavljača iz BiH?

Ne vidim problem kad već imamo Učilište zašto se ne mogu piloti školovati u Hrvatskoj?

Najveca ironija je da SAD koriste ove helikoptere takodje.

Luxair nastavlja Luxembourg do Splita od 30. travnja

A kad to? Kad se ukuca luxair u search tab ne izlazi clanak koji to govori.

Nema se potrebe tješiti. Prije ili kasnije imat će ogroman problem, ako ne i već za par mjeseci. Samo putem sankcija i sve će biti OK.

U civilstvu postoji line and base maintanenace, a u vojsci koliko znam stupnjevito održavanje. Zašto bi uopće ZTC trebao održavati neki zapadni model helikoptera kad se isto može povjeriti nekoj drugoj članici NATO-a koja je u blizini koja to ima kod sebe. Helikopteri su dostupni, što je sa alatima, ljudi bilo koja vrsta zrakoplova i helikoptera se ne održava sa “tool box-om”, tu je hrpa specijalnih alata i uređaja?
Niži stupanj održavanja i sada se radi van ZTC-a, a koliko znam održavanje Black Howk-a nikad nije bilo niti planirano u ZTC-u.

Zato što je to vojska koja mora planirati to održavanje i za slučaj rata. Normalno je da je logistika sva dostupna lokalno, tko zna koja ce druga zemlja u slučaju rata htjeti i moći održavati tuđu vojnu opremu.

NATO je krasan u mirnodopsko vrijeme, ako dođe do rata uzdaj se u se i svoje kljuse.

Kad sam ja govorio da ce bit dijelova, bio sam ismijan i popljuvan od strane autora.

Biti će “neoriginalnih” dijelova. Neće više biti originalnih sa jamstvom proizvođača. To što su originalni dijelovi katastrofa, to je druga priča iz donjeg threada.

Bez odobrenja Rusije ne mogu se nabavljati delovi helikoptera od drugih država pogotovu od onih koji ih odrzavaju

Niti se tu Ruse nešto pita, niti je to njihovo održavanje ličilo na šta pa da bi netko bio zabrinut da li su ugrađivani “originalni dijelovi”.
Posljednji remont koji su 2019te radili “Ruski helikopteri” bio je teški fijasko po pitanju kvalitete i stručnosti. Rezultat njihovog “originalnog” remonta je bilo 160 reklamacija i 50% raspoloživosti, i to helikoptera koji su bili potpuno ispravni prije nego su ih Rusi došli remontirati.
Ako je to ono zbog čega trebamo odobrenje Rusije, onda zaista blago nama.

I čemu realno služe ta odobrenja na vojnom helikopteru? Da je servisiran u skladu sa tvorničkom kvalitetom, ona nakon koje padne na 50% raspoloživosti?
Nemaju ni židovi odobrenje amera za one bureke.

Niti ćemo mi te heliktoptere dalje nekom prodavati da bi to bilo bitno, niti možemo kupovati dijelove od Rusije, a niti su se ti ruski dijelovi dokazali kvalitetom. Bar se sa zapadnim dijelovima sigurno
neće dogoditi da se ugrade neispravne pumpe ulja kao što su Rusi napravili na tom remontu 2019te.

Max, ko garantuje da nisu namjerno stavili krš pumpe. Ili neki dil namjerno

Ako ruski helikopteri prilikom službenog remonta namjerno stavljaju krš pumpe, to najviše govori o njima i o njihovoj reputaciji kao proizvođača helikoptera.
Bar znaš s kim imaš posla i od koga ćeš ubuduće kupovati opremu i dijelove.

Ako ćemo pravo, nisu se baš ni Ukrajinci proslavili sa remontom Migova…

Mislim da je to više stvar politike, HDZ se užasno trudio i napinjao da proglasi taj remont nevaljalim. Činjenica je da ti avioni i dalje lete bez otkaza, evo baš su jučer opet probijali zvučni zid. A govorimo o 50 godina starim avionima od kojih je proizvođač digao ruke a Ukrajinci su ih zakrpali sa dijelovima sa raznih otpada za nikakve pare (ponuda je bilo debelo najniža). Ja smatram da su za te pare odradili dobar posao, a to što je netko u HDZu imao svoj dil da se plati trostruko više pa je užasno povrijeđen i osvećuje se prizemljivanjem aviona je druga priča.

Nije valjda da vi stvarno mislite da bi bilo presudno odobrenje države koja je pod sankcijama i osuđena kao agresor od većine članica UN. U nekim normalnim okolnostima takvo odobrenje treba, ali ako je dio ispravan i proizveden u skladu s propisima (a takvih je na raznim lagerima puno) onda njih za odobrenje nitko pitati neće.

Ja bih to postavio ovako: fućka se Rusima tko i zašto kupuje dijelove za MiL. Ako danas dođe jedan Rajesh, Mustafa, John ili Juan i naruči 100 šarafa te ih i plati, oni će mu 100 šarafa i isporučiti. To što će ih Rajesh, Mustafa, John ili Juan onda prodati jednom ZTC-u po dvostrukoj cijeni i po principu uzmi i plati ili poljubi i ostavi, ima tko će uzeti, Rusima je svejedno! Nažalost tako u ovome trenutku i je situacija na svjetskom tržištu, pogotovo sa sirovinama iz Rusije.

Nije im baš svejedno, svaka firma želi zadržati kupca. A ovakvim aljkavim remontima kakve rade ne gube samo kupce servisnih usluga nego će te zemlje dobrano razmisliti da li ikad više kupiti rusku opremu.
Najbolji primjer je bio SSJ100 – fučkalo se Rusima da li će imati support i rezervne dijelove, pa je kompletan projekt propao.

Ako im se tako fućka da li če netko kupovati njihove sirovine potražnja će stvoriti druge prodavače. A unatoč teoriji da nema alternative ruskim sirovinama – itekako ima.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!