zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Hong Kong na 5 sati od 50% svjetske populacije

Hong Kong Aerodrom je toliko uspješan jer na samo 5 sati leta pokriva 50% svjetske populacije, zahvaljujući blizini Kine, Indije i Indonezije. Aerodrom je posebno teško stradao u Covidu-19 i obzirom na enormna rezanja postajala je bojazan da se nikada više neće oporaviti. Aerodrom je u ovom momentu dostigao 80% prometa iz 2019.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Hong Kong

20 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Po čemu je onda Hong Kong toliko uspješan kad unatoč tolikoj populaciji u radijusu 5 sati još nije dosegao brojke od prije covida, za razliku od mnogih drugih velikih aerodroma u istočnoj Aziji?

To ništa ne mora da znači. Amerika nema ni 5% svetskog stanovništva pa ima najveće aerodrome na svetu.

Pitanje je koliko Indijaca može priuštiti da leti avionom, za razliku od Amerikanca koji leti 2,3 puta godišnje.

Ali ako od 300, 100 mil Amerikanaca leti 3x godišnje, a od milijardu sto mil Indijaca svake treće godine, kolko je onda to?

Ogroman broj indijaca može priuštiti da leti avionom jer je Indija jako dobro pokrivena niskotarifnim operacijama. Upravo se na tome i bazira letenje u Indiji, velika prostranstva, ceste svakakve, željezničke linije iz doba kolonijalizma, znači avion ostaje kao ultimativni prioritet. Niskotarifne kompanije maksimalno iskorištavaju šansu ponuđenu na pladnju i omogućile su indijcima, koji inače jako puno putuju u okolne zemlje gdje traže posao, mogućnost prihvatljivog putovanja avionom.

Pa što onda sede jadni na krovovima vozova? Sirotinja ili imaju al vole tako da se voze? Milijarderi I milioneri lete privatnim avionima. Indijci su izuzetno siromašni, ogromne su brojke siromašnih ljudi..

Ali su im brojke na aerodromima deset puta manje, ako ne i 30, 50 puta u odnosu na brojke aerodroma u Americi..

Deli i Bombaj imaju kolko i 10ti i 15ti američki aerodrom. Daleko su i od Dalasa, Denvera, Eleja, Atlante, O’Hare, las Vegas itd itd.. molim vas..

Pa skoro da i nisam previše omašio. Zemlja sa milijardu i 300 miliona stanovnika a 10ti i 27mi aerodrom na svetu je pre nonsense nego ovo što sam ja napisao.

Covjece na pet sati do pola stanovnistva. Nije ni cudo da su toliko velik aerodrom.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!