zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

WestJet-ovi piloti najavili štrajk

Piloti WestJeta su poslali obaveštenje kompaniji i vladi za bi mogli stupiti u štrajk u roku od 72 sata, što je zakonski minimum. Piloti su do sada štrajkovali na aerodromima bez obustave rada, a sa sadašnjim obaveštenjem od petka ujutro imaju mogućnosti da obustave operacije svih aviona. Obaveštenje o štrajku se poklapa sa majskim produženim vikendom u Kanadi.

Predstavnik Air Line Pilots Association (ALPA) je izjavio da je WestJet/Swoop u zadnjih godinu dana napustilo nekih 340 pilota. Druga cifra koja se spominjala je da su gubili 30 pilota mesečno, koji su prelazili u druge kompanije. Zahtevi pilota su za povišice plate, zaštitu rasnog mesta i bolje rasporede letenja.

WestJet kaže da su njihovi piloti među najbolje plaćenim pilotima, ali da ugovor se ne može primaći platama koji primaju piloti u Americi. Unija kaže da su mogli poslati obaveštenje o štrajku prosli vikend, ali su odlučili da nastave da pregovaraju i da je obustava letenja poslednja mera jer imaju podršku putnika a takođe bi naštetilo brendu kompanije, kompaniji i samim pilotima.
Pregovori o kolektivnom ugovoru Air Canada-e bi trebao da krene na leto, a isti ističe 2024. Nakon što je prvo SunWing dao povišice od 23% na 4 godine,  Delta napravila pometnju na trzistu sa povećanjem plate od 34% u periodu na 3 godine. Izgleda da će  i Air Canada imati vruće leto.

autor: Zoran Cvetković, dopisnik (Toronto), foto: WestJet

6 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

FedEx-ovi piloti su takodje najavili strajk. ALPA je sindikat koji zastupa pilote.

I te kako ste u pravu. WJ treba dati povišicu ako zeli izbeći strajk a onda AC čeka isto na leto. Inače, AC sa svojim platnim razredima i načinu raspodele ljudi po svojoj floti ima najmanje plaćene wide body kopilote u svetu! Bruka za tako veliku kompaniju… Ali srećom izbacili su skoro svoj inhouse pilotski sindikat i pridruzili se ALPA uniji koja broji preko 65,000 pilota. Tako da se nadam da ce se situacija ozbiljno promeniti u korist pilota.

Nadam se da ste u pravu. Biće interesantno leto.

Koliko znam piloti ACPA su izglasali da se pridruže ALPA. Nisam znao da se to već odradili.

Kaze me kolega koji leti za njih da su sertifikovali ALPA-u nedavno.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!