zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Zašto Croatia i Eurowings nemaju code-share?

Eurowings nije klasičan LCC. Jedna od netipičnosti je da kompanija ima brojne code-share ugovore sa drugim, pa i najvećim kompanijama. U prvom redu Eurowings ima code-share sa matičnom Lufthansom. I ova suradnja je ogromna, kompanije su zapravo jedna kompanija sa dva različita sustava i međusobnim konekcijama.

No, osim Lufthanse Eurowings ima code-share sa Air Canadom, ANA-om, Singapore Airlinesom i Unitedom, a od europskih kompanija sa Austrianom, Brusselsom, Swissom i TUI-em. Ukupno code-share sa 9 kompanija.

I ovdje se postavlja pitanje zašto takav deal nema i sa Croatia Airlinesom. Velika hrvatska dijaspora u Njemačkoj, te ogroman broj turista i najveća trgovačka razmjena svakako akumuliraju velik broj putnika između Hrvatske i Njemačke. Stoga ne treba čuditi da Eurowings ima velik broj linija i frekvencija prema Hrvatskoj. U tom kontekstu code-share ugovor Eurowingsa i Croatie bio bi win-win za obije kompanije. On bi akumulirao dodatne putnike, stvorio konekcije preko Zagreba i Splita za niz Eurowingsovih letova iz Pule, Zadra, Dubrovnika, Rijeke, Brača, Osijeka, Sarajeva i Skopja. Ovo bi posebno bilo plodonosno zimi kada Eurowings ozbiljno kilavi sa ovim linijama, a uz code-share linije bi se mogle stabilizirati i operirati bez otkazivanja ili smanjivanja u dijelu zime, kao što bi se mogle i povećati frekvencije. Konačno to bi značilo i zimsko povezivanje frekvencije iz Zagreba i Splita pa bi broj takvih tjednih frekvencija bio zadovoljavajuć.

Croatia bi morala dati sve od sebe da dobije code-share na Eurowings, da isto izlobira kod Lufthanse. Iskreno, ovo je i više nego bitno i potrebno kompaniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

14 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Eurowings ima Codeshare s UA, AC i NH uglavnom zbog toga sto je LH predala decentralne aerodrome Eurowingsu koja je preuzela slotove u LHR i CDG od Lufthanse.(Formalno LH je jos uvijek vlasnik tih slotova.) Zaradi mogucnosti konekcija preko LHR i CDG EW je morala uvesti Codeshare za mogucnost konekcija kao napr. HAM-LHR-ORD, ali samo bookable through UA a ne i EW. Ist tako sa obiteljskim OS,LX,LH, prvenstveno zbog redukcike overnight troskova, jer iste sada ne trebaju night stop u Njemackoj jer EW nudi prve letove iz Njemacke za te hubove.

“blizak partner Lufthanse” je vasa zamisao, blizak partner Nemcima ne postoji.

Bas kao sto rece Mikica, ne postoji blizak partner Lufthansi. Ona je predator i sve kompanije su njeni podanici.

Valjda, jer OU kao legacy network carrier nema interes prodavat brdo linija EW za 29€ i tako preusmjeravat svoje putnike koji letu preko MUC/FRA na EW. Nema ni OS i LX taj interes, osim sto moraju…

Doslovce leti. I za manje.

Zasto bi njih bilo briga za OU?? Imaju Air Canadu, ANA, Singapore i United kao long haul kompanije, dok su ostale iz kartela i sa njima je logicno da imaju codeshare. TUI je tu kao vodeca leisure kompanija iz Nemacke. U toj grupi kompanija ne vidim sta OU ima tu da trazi, osim sto biste Vi to tako zeleli. OU nema nista da ponudi EW-u.

Članak objavljen u 5:04h. Znači li to da ste bili budni do 5, ili ste se već ustali? 🙂

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!