zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Kansai tone

Aerodrom Kansai u Osaki je započet sa gradnjom 1987. Radilo ga je 10.000 radnika, 80 brodova je sa kopna dovezlo sto milijuna kubnih metara materijala, te je napravlje otok, dug četiri i širok 2,5 km. Aerodrom ima 25 milijuna putnika. Do aerodroma se dolazi mostom dugim 3750 metara. Iako su inžinjeri znali da će aerodrom potonuti, no nisu vjerovali da će se to desiti tako brzo. Do 1999. aerodrom je potonuo 8,2 metra iako je bilo planirano da potone samo 5,8 metara. Zbog toga su izgrađeni podesivi stupovi. Zbog toga je do sada je umjesto predviđenih 8 milijardi USD, potrošeno 20 milijardi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Aerodrom Kansai)

14 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Aerodrom Kansai se sastoji od dva umjetna otoka:
Izgradnja otoka I od 511-ha započela je 1987. godine, a pista I se počela upotrebljavati 1994. godine. Izgradnja otoka II od 545 ha započela je 1999. godine, a pista II se počela upotrebljavati 2007. godine.
Za izgradnju otoka I. korišteno je oko 180 milijuna kubičnih metara materijala za punjenje, a za izgradnju otoka II. korišteno je oko 250 milijuna kubičnih metara materijala za punjenje.
Predviđa se da će do 2067. godine ili prije otok I biti u razini mora, a predviđa se da će otok II biti u razini mora do 2058.-2100.
Aerodrom Kansai je 2018.g imao 28,859,727 putnika.

Mislim da je jedan od razloga jer je japan bio tada u recesiji i trazili su nacine sa tim javnim projektima kako da ljude zaposle pa su gradili neke ogromne mostove za relativno male gradove itd itd. Napravili aerodrom ala nosač aviona 🙂 svaka cast zanimljiv clanak

Imao sam tu cast da letim sa Kansai aerodroma 2019. godine.Pogled prilikom sletanja i poletanja je cudo! Ali je sam osecaj prilikom sletanja jeziv i neprirodan, jer se ne vidi nista osim mora sa strane. Zaista cudo gradjevinarstva!

Koja glupost, pa zar nisu imali nikakvu bolju opciju za gradnju aerodroma?

Nije to ništa, da vidite gde je u Beogradu železnička stanica. Ovi bar imaju most da se izvuku.

Pogledajte koliko ima umjetnih otoka u zaljevu Osaka. Susjedni Kobe ima aerodrom na umjetnom otoku. Bio sam tamo dan prije potresa 1994 na brodu i najviše poginulih je bilo na tim otocima. Iznad ovih gradova su visoke planine i nije baš pogodno za aerodrom. Cijeli pojas unutarnjeg japanskog mora je planinski i zato grade otoke .

Niste sasvim u pravu. Uz malo truda, moguće je sa Prokopa se izvući samo ima baš dobro da se pešači. Ionako se svi žale da ne hodaju dovoljno i da se slabo kreću.
I naše pametnice su nam omogućile da puno hodamo sa prtljagom, a vi se opet žalite.

ps. Ovo naše bar ne tone…

🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!