zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

UKRAJINA UPDATE 12

Rossiya planira obnoviti međunarodne letove sa SSJ-100 i to iz baze u Sochiu. Kompanija u floti ima 68 ovih aviona. Kompanija ne može letjeti međunarodne letove sa zapadnim avionima kako ih lezori ne bi zaplijenili.

Nakon što je Bermuda odlučila ukinuti COA za ruske avione sada je to učinila i Irska. U Irskoj je bilo registrirano 34 aviona tri ruska prijevoznika. Na Bermudima je bilo registrirano 716 aviona.

I Japanski lezor SMBC se pridružio sankcijama ruskih avio kompanija i odlučio prekinuti lizing za 36 aviona koje kod njega imaju ruske kompanije. Lizing je prekinut odmah.

Sky Gates Airlines je oba svoja Boeinga 747-400F prebacila iz Rusije u svoju kompaniju Silk Way West Airlines u Azerbajdžan gdje su avioni i preregistrirani. Kompanija je prekinula sve svoje operacije u Rusiji.

Ukrajinski LCC SkyUp je ponudio sve svoje Boeinge 737NG osim jednog za wetlease. Avioni su prizemljeni u inozemstvu radi ruske invazije Ukrajine. Kompanija u floti ima dva B737-700, devet B737-800 i četiri B737-900. Jedan B737-800 neće se dati u lizing jer je zarobljen u Kijevu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rossiya

29 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Prema pisanju Rusa i Ukrajinaca, JU je otkazao do daljeg sve letove ka Rusiji.

NEXTA
@nexta_tv 14h
The #Serbian state airline, Air Serbia, has cancelled all flights to and from #Russia.

To je neki raspali beloruski portal u izgnanstvu. Kvantitet umesto kvaliteta im je moto.

Izgleda i da su obrisali, ne vidim tvit.

Informativni rat – ociti primer!

TOKIO, 16. Marta (Rojters) – Američka kompanija za lizing aviona u vlasništvu japanske kompanije Marubeni Corp i Mizuho Leasing Co Ltd (8425.T) povratila je dva od 12 aviona koje je dala na lizing ruskim avioprevoznicima, saopšteno je u srijedu.

Kompanija Aircastle Ltd sa sjedištem u Connecticutu jedan je od više zakupaca koji se bore da povrate avione iznajmljene ruskim aviokompanijama prije nego što sankcije, uvedene kao odgovor na ruske akcije u Ukrajini, stupe na snagu 28. Marta

Do sada je preuzeo dva aviona, rekao je glasnogovornik Aircastlea, dodajući da je od Februara iznajmio avion šest ruskih aviokompanija.

“Naša je najbolja namjera da se raskinu svi ugovori o najmu sa sjedištem u Rusiji i da se svi avioni vrate u naš posjed”, rekao je portparol.

Portparol je odbio da da više detalja, opisujući situaciju kao “tešku i fluidnu”.

Rusija je ove sedmice usvojila zakon kojim se avio-kompanijama u zemlji dozvoljava da avione iznajmljene od stranih kompanija stavljaju u registar aviona u zemlji – manevar koji će vjerovatno podstaći strahove Zapada od masovnog propusta koji uključuje stotine mlaznih aviona

Ruske aviokompanije imaju skoro 780 iznajmljenih aviona, od kojih je 515 iznajmljenih iz inostranstva.

Ogranak Sumitomo Mitsui Financial Group (SMFG) (8316.T) , još jedne velike japanske banke, sa sjedištem u Dablinu, rekao je da ima 35 aviona iznajmljenih za pet ruskih aviokompanija.

Knjigovodstvena vrijednost tih aviona je oko 1,7 milijardi dolara, saopštio je SMFG u srijedu…

Koje međunarodne letove bi mogli obavljati sa SSJ-100 ? Ipak on nema neki velik domet, na zapad ne smiju inonda ostaje nešto istoka (Kina) i juga (Turska, UAE…) i susjedne zemlje tipa Uzbekistan, Turmenistan i sl…

Da, domaći saobraćaj i te bivše sovjetske države.
A odatle onda konekcija za dalje.
Improvizacija.

Upitno je i koliko dugo SSJ mogu letjeti bez zapadnih dijelova.
Lakše je na crnom tržištu nabaviti dijelove za Airbus ili Boeing nego naručiti nešto za SSJ.

Dobro su ih uneredili u vazduhoplovstvu. Ozbiljan problem. Šta li će im druga strana uraditi?

za sve je kriva Air Serbia

Ahahahahahaha

Šta se priča po Zagrebu za onaj dron? Ko ga je lansirao? Zašto? Zašto niko nije reagovao niti javio Hrvatskoj da ta kršina ide ka Zagrebu?

Jasno je da niko javno ništa neće priznati, bilo da je ukrajinska ili ruska. Najverovatnije je ukrajinska i reč je tehničkoj grešci, kojih će biti sve više kako rat bude trajao.
Ali mi nije jasno da Mađari i centralni PVO NATOa iz Španije nisu ništa učinili.
Budite 100% uvereni da se oko granice Ukrajine non-stop patrolira sa Awacs avionima. Nema ni najmanje šanse da je ta kršina toliko dugo letela neprimećena. Ukrajinsko nebo je trenutno najbolje pokriveno sa svih strana.
I onda padne baš na Zagreb. Pa znate li koliko je mala verovatnoća da zbunjeni sovjetski krš baš na Zagreb padne.

Meni ovo deluje na neku igranku sa drugim ciljem. A šta je stvarno cilj videćemo u narednom periodu? Ako tu sada odjednom dođe neki PVO NATOa onda je to već indikator.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!