zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Nije normalno da vojska Meksika preuzima aerodrome

Civilne institucije i struka postaja istinski zabrinuta obzirom da vojska Meksika preuzima sve najveće avione, uključujući oba aerodroma Mexico Citya, i da trenutno upravlja sa 31% aerodroma u zemlji. Vojnici na aerodromu vrše službu osiguranja, checkiraju putnike, rade na informacijama… Javnost se brine da ovo znači militiziranje civilnih institucije, te da vojnici nisu obučeni ni sposobni za aerodromske službe. Istinski čudna i neprihvatljiva praksa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mexico City Airport

11 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Civilne institucije i struka postaju istinski zabrinuta obzirom da vojska Meksika preuzima sve najveće aerodrome, uključujući oba aerodroma Mexico Citya, i da….. a nisu se zapitali kakve su “javne i državne” institucije. Jedino kome se još vjeruje je vojska, pa makar i bez iskustva u komercijalnim poslovima. Korupcija svugdje, na svim nivoima. “Naša” koruptivna sr…. su male bebe za Meksiko. Više mrtvih od kartela, nego kuga, kolera i španjolska gripa zajedno. Gradonačelnica, zaboravio ime grada, živi i spava u vojarni, čuva je vojska, jer se bori protiv korupcije i kartela. Ne treba odmah na prvi balun, loptu. Priča je mnogo složenija.

Šta je tu čudno. Pa u BiH na sigurnosnom pregledu je policija, u Švajcarskoj isto. Uniformisani, šta je to drugačije od vojske

Isto u smislu sprovođenja zakona i represije

Dajte molim vas, naucite razliku izmedju vojske i policije, pa onda mozemo ici u daljnje razlikovanje izmedju obicne policije i granicne policije.

U BiH na sigurnosnom pregledu treba da bude security, a ne policija, a posto ni jedan Aerodrom u BiH nema kapaciteta da preuzme taj posao, to radi policija, u Beogradu to radi security, u Nišu to radi security, mislim da sam u Berlinu vidio da to radi security, kakva crna vojska, policija radi security objekta, pasošku kontrolu…

Prvi put u historiji da vojska neke zemlje zapravo ima neku svrhu uz izuzetak prirodnih nepogoda. Mada da, slažem se da je neprihvatljivo.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!