zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Hoće li Iran nabavljati kineske i ruske avione

Mogu li kineski i ruski avioni letjeti za Iran, umjesto prošvercanih i prastarih Airbusa i Boeinga? Naravno mogu. Rusija i Iran vrlo blisko surađuju, Rusija od Irana kupuje rezervne dijelove za avione koje proizvodi Iran. No, Rusija neće isporučivati avione strancima do 2030. dok ne pokrije svoje vlastite potrebe, stoga ovdje Iran neće tržiti u skorije vrijeme.

Sa Kinezima je drugačija stvar. ARJ-21 se ne prodaje najbolje i ima jako mali backlog pa je na dispoziciji odmah. No, taj avion baš i nije najbolji u eksploataciji, a Iran sa njim nema baš previše linija koje može odraditi, tek nešto domaćih i u široj regiji, što i nije puno. C919 još neko vrijeme neće biti na dispoziciji. Isporučeno ih je tek 3 iako se isporučuju već godinu dana, dočim je evidentno da proizvodnja baš i ne funkcionira, a pitanje je kada će profunkcionirati. Stoga bi i ovdje Iran trebao čekati neko vrijeme. Širokotrupci nisu ni na pomolu i sigurno neće izaći iz proizvodnih linija još bar 10-15 godina.

Kako god ovo je prilično logično jer Iran sada i te kako ima problema sa nabavom aviona, još više sa nabavkom rezervnih dijelova. Stoga bi ruski i kineski avioni i te kako bili dobra opcija za Iran, te bi ekstremno smanjili probleme iranskih kompanija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iran Air

23 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Narod su zatrovali antizapadnom kampanjom da bi samo oni uživali u onome što nudi zapad. Od filmova preko aviona do dolara, svi ti čuvari mračnih revolucija sve zapadno o-bo-ža-va-ju. Tako da će narod možda leteti ruskim ili kineskim avionima i uživati u ruskim i kineskim filmovima, ali oni manje.

A bili su porucili preko 100 aviona od Airbusa.. steta.

Iranu je to jedina opcija, iako ti avioni nisu rang Boinga i Airbusa. I treba paziti, sankcije Iranu uključuju i zabranu isporuke proizvoda koji u sebi sadrže dijelove koji su proizvedeni u SAD-u. Znači ako kineski avioni u sebi imaju dijelove koji su proizvedeni u SAD-u, oni se ne bi smjeli izvoziti u Iran.

A koje će to ruske avione kupovati? Dosta je teško kupovati nepostojeće avione.

Pisete gluposti, avioni test modeli uveliko lete i obavljaju se testovi na njima ya sertifikaciju vazduhoplova.

Ne radi se o certifikaciju, radi se o tome da dobiju sve potrebne dozvole a onda ih proizvode 2-3 godišnje. I što ćete onda kupovati? Nepostojeće certificirane avione?

Slušajte, cijenim vaše članke zato što me zanimaju i vijesti iz ruske avijacije, a vi ste jedini koji ih pišete bez da ih začinite danas standardnom dozom rusofobije. Svejedno, ruski avioni dostupni za kupnju ne postoje, pratim projekt MS-21 od samog početka, ostario sam čekajući da to čudo napokon bude izbačeno na tržište. Ako i kada se to napokon i dogodi, proizvodnja će biti toliko mala da neće zadovoljavati ni ruske potrebe, a kamoli da ih izvoze, i to dugi niz godina. O tehničkoj podršci i cijeloj infrastrukturi potrebnoj za nju koju Rusija neće imati još dugo dugo ne trebam ni govoriti (nažalost pratio sam i neslavni projekt SSJ-100 od samog početka).

Djelimicno ste u pravu. Ali mislim će se situacija promijeniti. Njihove fabrike se osavremenjavaju, modernizuju i pripremaju za ozbiljnu serijsku proizvodnju. Jednostavno oni to moraju, jer će Rusija ostati bez aviona. Njihove dvije najmoćnije fabrike su Irkut u Irkutsku i KNAAZ u Komsomolsku na Amuru. Modernizuju se i ostale a imaju ih mnogo. Od raspada Sovjetskog Saveza, malo se toga radilo. Rukovodstvo zemlje je bilo nezaintetesovano za svoju civilnu vazduhoplovnu industriju. Što zbog glupe strategije, što zbog korupcije. Što se tiče projekta MS-21, proizvodnja je trebala početi još 2017, ali je konstantno ometan Zapadnim sankcijama. Zato Sada prolazi kroz postupak zamjene zapadnih djelova ( tzv. rusifikacije) i nove sertifikacije. I mogu Vam reći da taj veoma komplikovano i kompleksan postupak ide veoma brzo. Oni se zaista trude. Proizvodnja će sigurni biti veća, to je sigurno. Jer će imati porudžbina. Bar za svoje tržište. A zainteresovani će vjetovatno biti i ostali koji su na udaru raznorazni sankcija Zapada.
SSJ 100, je dobra lekcija za Ruse. Generalno, avion je bio dobar. Ali staromodan pristup Rusa po pitanju servisiranja aviona je prosto nevjetovatan. Servisne podrška je bila katastrofa. Čekati djelove mjesecima je put u bankrot svake avio kompanije. Njegova rusifikacija i promjene projekta vezanih za točkove i rezervoar goriva, ovi, moderan motor, dovešće avion na visok nivo. I njegova proizvodnja će sigurno biti veća. Očekujem, da će pomenuti avioni biti veoma dobri. Nista gori od zapadnih. Naravno uz uslov da imaju dobru sevisnu podršku.

Neće ti avioni biti tako loši. I sam SSJ 100, je uglavnom dobar, moderan avion svoje klase. Ali imao je dečije probleme. Sa ovim njegovim izmenama, mislim da će biti veoma dobar. Mislim da će takav biti i MS-21. Ali ključ uspeha je servisna podrška. A inace u pravu ste. Kako god bilo, alternative nema. To je što je.

SSJ100 nije imao dječije već katastrofalne probleme zbog kojih se dogodio čitav niz katastrofa i gubitaka života. Da nije uskočio Boeing 737Max, osvojili bi zlatnu medalju u disciplini “koma projekat stoljeća”, ovako im ide srebro. Bilo bi dobro da su iz toga nešto naučili te da im MS-21 neće padati u potpuno bizarnim udesima. Mala proizvodnja i skupo održavanje makar nikoga ne koštaju života.

Mogu kupovati MS 21 310 i SJ 100, koji su već skoro gotovi i sa potpuno ruskim delovima. Iran dugo vec kuburi sa avionima u raspadu, pa će izdržati još malo.

Iran nema izbora, osim da kupuje avione od Rusije. Kineski avioni imaju mnogo Zapadnih djelova, što im otežava kupovinu i servisiranje.

Problem se može itekako desiti ako Kini uvedu sankcije na njihove avione. Mišljenja sam da će ubrzo Ameri i ostali Zapadnjaci uvesti sankcije na njihove avio projekte. Kao sto je ucinjeno Rusiji. Iran neće kupiti avione ako mora zavisiti od Zapadnjaka. Podsetimo se vremena kada je skoro bio dogovoren posao da se u Iranu proizvodi Tupoljev TU 204 SM. S obzirom da se radilo o avionu kome su modifikaciju motora PS 90 vršio čini mi se GE, Amerikanci su blokirali posao.

Lete raspale kante, koje krpe delovima svoje proizvodnje ili delovima koje prosvetcuju. Oni bukvalno nemaju ozbiljniji izbor od ruskih aviona.

Ne moze Kina da prodaje avione sa USA delovima jer po americkom zakonu odmah na snagu stupaju sankcije na proizvodhaca (u ovom slucaju COMAC) ako prodaje Iranu opremu koja sadrzi preko 10% Americke tehnologije. Tako kaze njihov zakon.
Jedina opcija su ruski avioni.

Tako je. To je ono što je velika prepreka za Iran.

Чак 10%? Није тотална забрана?

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!