zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Beograd izgradio solarnu elektranu

Aerodrom Beograd je izgradio solarnu elektranu i pustio je u pogon. Svaka čast. Vrlo pohvalno i odličan potez aerodroma, kojim neće samo pozitivno utjecati na ekologiju aerodroma, nego će i uštedjeti značajan novac. Proračun govori da će Aerodrom Beograd ovime uštedjeti 2,2 milijuna EUR za radnog vijeka elektrane. Postavljeno je 2940 panela, snage elektrane od 1000 kW. Panele je postavila kompanije Master Solar d.o.o.

Jedino što nije jasno je zašto paneli nisu postavljeni iznad parkirališta. Da se to napravilo automobili bi imali dodatnu zaštitu. Ili iznad krova terminala i drugih objekata aerodroma. To bi bila dodatna krovna zaštita objekata. A u oba slučaja ne bi bilo potrebe da se koristi vrlo veliko zemljište aerodroma. Dodatni trošak za ovako što je bio zanemarivo mali.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Master Solar d.o.o.

 

8 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji Najbolje ocijenjeni
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Nije zanemarivo mali trošak jer bi morala ići čelična konstrukcija, koja bi onda imala svoja ograničenja u vidu stubova koji bi se morali postavljati po parkiralištima, pa … nije jednostavno rješenje ali bi bilo daleko daleko bolje. Po meni bi i parkirališta trbalo što više smanjivati i ljude tjerati da idu javnim prevozom.
Postavljati panele na krovove… pitanje je dal krovovi mogu da podnesu takvo optereće kao i instalacije. Takođe treba imati u vidu da je beograd podložan jakim vjetrovima koji idu i do 40 m/s što je opet problem za postavljanje panela. Panel mora biti okrenut na jednu stranu, a ako sa druge duva…. Ja bih ovde prije postavio panele ne u vidu farme nego na različim dijelovima aerodroma uz pistu, ogradu, puteve…

Da i nije to dizanje za 150cm nego 250cm

Mislim da su ljudi koji su radili na ovom projektu strucniji od nas selektora iz fotelje. Siguran sam da postoje razlozi za ovakvu odluku. U svakom slucaju dodajte ovo pitanje na spisak postojecih za direktora aerodroma Beograd.

Kao što sam već pisao, dodatni trošak za postavljanje iznad parkirališta nije zanemarivo mali prvenstveno zbog nevremena kad ti paneli odlete i naprave milijunske štete (postoje brojni primjeri). Da bi se to izbjeglo treba konstruirati masivan krov parkirališta na koji se onda stavljaju paneli. A to je onda višestruko veći trošak, a ne “zanemarivo mali”.
Ostaje i pitanje građevinskih dozvola i mogućnosti gradnje na postojećem parkiralištu (ne znam za Srbiju, ali u Hr bi to bio sigurno bitan trošak i financijski i vremenski.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!