zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zašto LCC otkazuju letove samo par dana prije

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Wizz Air

I prije Covida-19 LCC su bez imalo srama otkazivali letove, pa čak bi ukidali i cijele baze sa pet i više aviona i stotinjak linija. No, u Covidu-19 i nakon njega LCC su se još dodatno ubezobrazili. Pa ukidaju letove i cijele linije samo 16 do 30 dana prije leta. Ukidanjem letova više od 15 dana prije leta nemaju obvezu plaćanja visokih kompenzacija putnicima, samo im trebaju vratiti novac ili dati vaučere kojima im letove prebacuju na neke druge datume.

Svjedoci smo kako je Ryanair ukinuo letove tek par dana prije u I, V, VI. i dijelu VII. mjeseca iz Zagreba, te prolongirao polovicu letova iz Zadra sa III. na V. i VI. mjesec, kao i ukidao letove iz Niša, Banja Luke i Podgorice početkom godine. Jednako tako Wizz Air je ekstremno mnogo porezao letove od I. do IV. mjeseca. Letove je porezao i Eurowings, a u zadnje vrijeme to masovno čini i easyJet.

I pritom ih nije briga za putnike. Naravno, putnik kojem se otkaže let tako u zadnji čas je opako frustriran. Naime, putnici su u dobroj vjeri kupili avionske karte, uplatili hotele, rent’a’car, druge usluge na destinaciji. Za to su potrošili ogroman novac, par stotina EUR (za četveročlanu obitelj i preko 1000 EUR). Drugi putnici su planirali posjete rodbini i prijateljima, zbog toga uzeli godišnji odmor, neki su ugovorili sastanke i poslove, neki imaju zakazane kongrese, sajamske priredbe, fiksne rokove. I onda im kompanija otkaže let. Pritom Ryanaira nema alternative. Za potpuno otkazane letove ne može iznaći drugu opciju, za one kojima je smanjen broj letova isto znači da putni može putovati tek 2-3 dana kasnije. A to nikako nije opcija za sve one koji imaju fiksne rokove ili su platili određene usluge, hotele i rent’a’car, uzeli godišnje odmore, odlaze na short-break koji traje tek 2-3 dana. Njima će propasti uplate, sastanci, poslovi. A to su ozbiljne stvari.

Ryanair, za razliku od legacy carriera u tom slučaju neće rerutirati putnika na druge prijevoznike pa će putnik doći na destinaciju isti dan, sa par sati zakašnjenja. On će ponudi povrat novaca. Ali što putniku koji je potrošio par stotina EUR na destinaciji ili ima ugovorene poslove znači povrat novaca, tih par destaka EUR? Apsolutno ništa. Stoga će većina putnika biti prisiljena kupiti novu kartu kod legacy prijevoznika, što je naravno vrlo skup tek par dana prije puta. Kako putnik ne želi da mu propadne rok, godišnji odmor ili novac uplaćen na destinaciji primoran je na ovako nešto. I potrošio je dodatnih par stotina EUR za ovakvu skuplju kartu kod legacy prijevoznika.

I takav putnik je ozbiljno frustriran. On više neće letjeti sa Ryanairom. A takvih putnika ima više destaka tisuća, njih preko 200.000 u proljetno-ljetnim otkazivanjima u Zagrebu, te preko pola milijuna na svim otkazivanjima od početka godine u regiji. Ogromna brojka frustriranih ljudi. Od kojih većina više neće koristiti usluge Ryanaira. Kako si kompanija može dozvoliti tako što? Pa jel ušteda u otkazivanju letova stvarno jest vrijedna 500.000 nezadovoljnih putnika? Vrlo frustriranih i nezadovoljnih putnika. Ovdje Ryanair gleda vrlo uskogrudno i takva logika svakako znači dugoročne probleme po kompaniju.

Ja osobno nisam ljubitelj Ryanaira, čitateljstvo zna da sam sa Ryanairaom letio do sada samo 4 puta i to kada sam stvarno morao i nisam imao alternative. Izbjegavam ovu kompaniju i sa njima ne letim. No, iskreno, sada, nakon ovolikih otkazivanja od čak 4 od 6 mjeseci u Zagrebu od početka godine još imam manje povjerenja u kompaniju. Kako da kupim kartu za koju postoji vrlo velika vjerojatnost da će mi je otkazati 15 do 30 dana prije puta. U tom slučaju ipak ću se radije odlučiti na legacy carriera sa kojim znam da ću doći na destinaciju, pa čak i ako otkaže let.

6 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Iskreno ovakva praksa LCC je neprihvatljiva, nemoralna i potpuno pogrešna. Isto će rezultirati frustriranim putnicima.

EU nema nikakve regulative koje bi obavezale privatne kompanije da ostvare letove ako za to imaju uvjete. Wizz i Ryan ih očigledno imaju. EU je kaotična po ovom pitanju, jer im 2-3 kompanije diktiraju čitavim trzistem i njima nameću svoje uvjete. To pokazuje koliko nemaju autoriteta ovi koji su za to zaduženi.

Stoji većina toga što ste napisali, ali ni legacy nisu cveće. Agean je tri puta otkazivao let za Krit, bez ponude za zamenski let sa presedanjem u Atini. Potpuno maltretiranje putnika, otkažu let, vrate novac na račun, onda bukirate ponovo za let koji je pomeran na dan kasnije, pa za par dana opet otkazivanje i pomeranje leta na termin koji je na pola vašeg odmora. Onda pokušate da bukirate let sa presedanjem u Atini, ali cena tog leta je u medjuvremenu trostruko poskupela. I na kraju sednete u kola i odete u Istru na more. Rayanair je takav kakav je ali kada pogledate statistiku to je kompanija sa najmanje kašnjenja u Evropi i za fleksibilne putnike je idealan: jeftin i leti za svako selo u Evropi. Zahvaljujući Rayanu, Wizzu, Volotei, Vuelingu,Easyjetu, Pobedi, Pegasusu … obišao sam ceo Evromediteran od Azorskih ostrva do Kazanja , od Islanda do Jermenije i od severa Norveške do Maroka za malo novca.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!