zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Što se dešava sa Flairom

autor: Zoran Cvetković, dopisnik (Toronto), foto: Flair

Treća subota u III. mesecu u Ontariju-Kanada je dan kada počinje Martovski raspust za školsku decu i većina porodica putuje sto na Karibe/Floridu, što na skijanje, na aerodromima je haos i svi letovi su prodani do poslednjeg sedišta. Zamislite onda da vam 4 aviona budu oduzeta od strane leasora, a to se desilo Flair Airlines-u. Oni to zovu “commercial dispute” između Njujoskog hedge fundoa i leasora. U nekim vestima se spominje Airborne Capital kao leasor, informacija nije 100% potvrđena. Sve u svemu Flair je ostao bez 20% svoje flote u kritičnom danu u nedelji koja pored letnih meseci i božićnih praznika donosi pune avione i najveći profit.

Putnici apsolutno nisu zadovoljni, neki kažu da su se opekli zato sto su koristili ULCC, kompanija je realno i dalje tek u povoju i ako kao forma postoji od 2005, a u ovom obliku i obimu su se počeli razvijati od 2019.  Sam potez je znatno naštetio image-u firme. Ko zna možda je leasor video kašnjenje u plaćanju kao mogućnost da povrati avione bez penala i da ih  izda za mnogo veću cenu nekom drugom.

Flair kaže da je u pregovorima sa lesorom, i da nisu očekivali takav potez obzirom da su ih navodno obavestili. Obaveštenje je stiglo u petak a u subotu su avioni bili oduzeti. Flair ce aktivirati svoja tri aviona koji nisu bili aktivni tokom ovog perioda i koje su spremali za letnju sezonu, te kažu da ne očekuju znatne poremećaje u saobraćaju u narednom periodu.

Flair je već jedanput bio pod istragom oko učešća stranog kapitala u kompaniji i morali su promeniti jedan deo boarda direktora. Flair je bio i u novinama u XI. mesecu kada su imali incident na Kitchener/Waterloo (CYKF) aerodromu kada se Boeing 737-800 nije zaustavio na pisti i završio je nekih 150m u travnatom delu na kraju piste. Niko od putnika i osoblja nije bio povređen i avion navodno nije pretrpeo bilo kakva oštećenja i minimalni FOD u jednom od motora. Kako će se stvari odvijati dalje, vreme će pokazati.

10 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Prica se nastavlja

Flair je podigao optuznicu u na 50 mil (nisu rekli US$ ili CAD$) protiv leasing firmi koje su zaplenili 4 aviona u subotu i nadovezujuci se na izjavu jedne od leasing firmi da su kasnili vise puta sa placanjem u predhodnim mesecima.

Falir tvrdi da je oduzimanje aviona bilo protivzakonito, nevazece i protiv ugovora koji su imali i zahtvaju da im se vrate avioni i da se nastavi lease pod uslovima pod kojims su i potpisani.

Posto je malo teze prevesti tacno sta traze, ispod je zahtev na engleskom

It claims $50 million in damages “for breach of contract, breach of duty of good faith in contractual performance, negligent and/or fraudulent misrepresentation, wrongful seizure, conversion, and conspiracy.”

Navodi se da bez obzira sto su platili milione i imali su dogovor o ostatku placaja, leasing kompanije ( Columba Lights Aviation Ltd., Corvus Lights Aviation Ltd., and MAM Aircraft Leasing 4,) koje manadzuje Airborne managers iskoristile tehnicke razloge da prekinu ugovor i nasle bolji deal da iznajme postojece avione ili da ih prodaju drugim kompanijama.

Oduzimanje aviona je napravljeno u losoj nameri, da se nanese najveca moguca steta (cinjenica je da su izabrali najgori dan u prolecnoj sezoni da to urade), da se nanese steta image-u firme i njenom odnosu sa putnicima. Agenti su navodno u Subotu u 3:00 ujutro zaplenili avione, u jednom slucaju dok su se putnici ukrcavali u isti.

Nije dobro! Nije dobro! Tko zna zašto se to desilo. Gramiznost kompanije, neki drugi veliki igrač koji im želi napakostiti…

Do pre par godina na liniji Toronto Vancouver ste mogli birati izmedju AC i WJ, Transat bi mozda uleteo preko leta najcesce kada rade repositioning aviona ali nista ozbiljno. Sada na istoj liniji imate pet igraca, sto se velikoj braci ne svidja jer crosscountry linije izmedju velikih hubova (YYC+YVR – YUL+YYZ) su im bili cashcow.
Kako vreme odmice izlazi vise stvari na videlo. Flair CEO optuzuje da je jedan of dva velika igraca radio sa Airborne Capital da preuzme odmah Flair-ove avione. Na drugu stranu Airborne Capital tvrdi da je Flair vise puta kasnio sa placanjima i da se ne radi samo o jednom slucaju i milionu dolara.

Sve u svemu imate 1900 putnika kome je putovanje upropasteno jer su im ili vracene pare a oni su po mnogo skupljim cenama kupovali karte ili su izgubili par ana dok su dobili sediste na drugim letovima.

Hvala na dopuni ZZZ… Više nego očigledno je neko bacio oko na te MAX avione a i više verovatno im smeta novi igrač, koliko god malo bio, na tom domaćem tržištu.

Jos jedan detalj, ovde se radi on novim 737-MAX8 avionima za koje ima velika potraznja na trzistu. C-FLKD i C-FLKI i daje stoje u Kitcheneru i Winipeg-u, navodno druga dva aviona se trenutno koriste.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!