zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Prednost hrvatskog AOC-a

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Već duže vremena razmišljam napisati ovaj članak jer sam godinama slušao iste informacije. Pa sam nazvao visokopozicionirane ljude u našem zrakoplovstvu, dobio potvrde za ono što sam znao, ali i niz dodatnih informacija.

Za hrvatsku kompaniju hrvatski AOC je daleko jednostavnija stvar. Službeni jezik je hrvatski, a kompanija ne komunicira samo sa CAA, nego i sa poreznom upravom, zaštitom na radu, zaštitom okoliša… Daleko je lakše sve to komunicirati na hrvatskom nego na engleskom ili nekom drugom jeziku. Čak uzeti AOC u Sloveniji znači brdo prijevoda, što košta, ali i oduzima vrijeme, nešto što kompanije nikada nemaju radi problema u nabavci aviona i drugim obvezama. Uz to pravna regulativa za hrvatsku firmu je lakša u Hrvatskoj jer kompanije znaju većinu toga, što nije tako na Malti, u Sloveniji ili nekoj trećoj zemlji.

Druga velika prednost je što u Hrvatskoj možete uvijek do nekoga doći. Mala zemlja, domaća ste firma, imate veze. Doći ćete ako treba i do ministra prometa. To u Malti ili nekoj drugog zemlji ni u ludilu nećete moći. Tu znamo tko je tko, imamo kontakte, a ako nemamo znamo nekoga tko ima.

Treći razlog je što je hrvatski AOC daleko bolji nego slovački, slovenski i još niza zemalja. Sa ovim AOC-om imate niz problema za operacije, poglavito na egzotičnim tržištima, sa hrvatskim tih problema nemate. A to je svakoj ACMI kompaniji presudno.

Na koncu CAA stvarno izuzetno dobro radi. Natprosječno su profesionalni, kvalitetni, znaju i žele rješavati probleme. Daleko su fleksibilniji i brži nego je to njemačka, francuska, talijanska ili neka druga agencija. CAA vam ništa oprostiti neće, tu su kao mala agencija čak i pedantniji i detaljnije gledaju stvari. Naći će vam baš svaku grešku, pa i pravopisnu. Ali agilni su preko svake razumne mjere. Vi šefa u CAA-u možete nazvati i u nedjelju navečer na mobitel i on će vam riješiti stvari. Znam primjer gdje je čovjek iz CAA-a radio na bolovanju dok je imao Covid-19 i kod kuće iščitavao stotine stranica dokumenata punih tri tjedna da bi kompanija mogla ostvariti nešto što im je bilo važno doslovce prvi dan nakon proteka minimalnog roka. Jednako tako CAA je jednoj hrvatskoj kompaniji doslovce izašao na provjeru na teren u neradnu subotu da bi u ponedjeljak mogli dobiti dozvolu koja ima je bila hitna. CAA stvari rješava u dan-dva, druge agencije za tako što trebaju dva-tri tjedna. Svi su mi rekli da CAA stvari naprave u tri tjedna za koje druge agencije trebaju po dva mjeseca. U jednom slučaju CAA je čak jednoj hrvatskoj kompaniji rekao u petak u 18 sati: „Nema problema čekat ćemo vas i do 3 sata u noći ako treba da to obavimo“. Ogroman respect. Istinski, sve kompanije u tom segmentu jako hvale CAA.

Malta je oaza za avio kompanije. Brdo kompanija je tamo registrirano ili je tamo registriralo drugu poslovnicu. No, ni Malta nije ono što je nekad bila. Nekada ste na Malti dobivali AOC ekspresno, sada po 30 kompanija čeka red, pa se čeka i po dvije godine na AOC. To si ne može dozvoliti niti jedna kompanija u Europi.

Uz to na Malti vam uzmu 20.000 EUR kada predajete papire za AOC, te još toliko prije nego vam ga izdaju. To su napravili zato što za AOC angažiraju nekoliko stručnjaka, a onda kompanija odustane od AOC-a, pa je agencija imala troškova. Ovako bar naplate 20.000 EUR ako netko odustane od čega plate ljude koji su trošili vrijeme. U Hrvatskoj takav iznos se ne treba platiti. Prije se u Hrvatskoj plaćalo 10 EUR biljega, i to je bilo sve. Sada se ni to više ne plaća.

Da bi dobili AOC na Malti morate tamo imati sjedište. To znači da bar 20 ljudi morate iz Hrvatske poslati na Maltu da bi oni tamo radili. A to znači duplo veće plaće, plaćanje odvojenog života, dnevnice, plaćanje smještaja na Malti, avionske karte da mogu dolaziti kući, rent’a’car da ga tamo koriste. Na Malti nema nezaposlenih aviostručnjaka da bi mogli angažirati lokalnu ekipu. Jednostavno svi su već odavno zaposleni, a govorimo o malom otoku sa limitiranim brojem ljudi. Stoga sve morate vući iz Hrvatske.

Na Malti su porezi izuzetno niski. No, i ta prednost se djelomično anulira. Naime, u Hrvatskoj je porez na dobit 18%. Ništa pretjerano strašno. No, ako iz Hrvatske odvedete stručnjake da rade na Malti oni će i ovako plaćati veći dio poreza u Hrvatskoj kao hrvatski rezidenti, pa i tu niste uštedjeli. Uz to vam dolaze inspekcije da provjere koliko ste boravili na Malti, jeste li samo formalno prijavljeni ili stvarno tamo boravite. A to zna biti jako neugodno, poglavito za nekog tko stalno putuje svijetom radi letova ili businessa (pregovaranja).

Stoga je za hrvatsku firmu daleko bolje imati hrvatski AOC nego AOC bilo koje druge europske zemlje, pa čak i Malte. Upravo zato ne treba čuditi da osim Croatie Airlines, hrvatski AOC imaju Trade Air i ETF, pa čak i njemačka Fly Air41. Svi oni lete u Hrvatskoj jako malo ali imaju hrvatski AOC koji im otvara sva vrata svijeta.

61 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Nije mi jasno zasto bi slovenacki AOC bio losiji od hrvatskog AOC,obje drzave clanice EASA-e,tvrdnja prosto nema smisla.

A kolko to Hrvatskih operatora leti Hrvatske putnike iz Hrvatske za Ameriku ? Ili tko to ima namjeru letit iz Slovenije za Ameriku ? A to sto ACMI kompanije hoće zimi radit u Latino Americi jer im zime pada zarada to je jedino zašto je FAA nekima bitan. HR nema za sada long range kompanije . Evo CTN i Trade air lete već 30 godina bez FAA odobrenja. Fly Air leti bez FAA odobrenja dakle Slovenski AOC nema problema radi toga .

Nema komercijalnih letova Hrvatskih kompanija iz HR ili iz EU za SAD za to treba ETOPS a to nema niko u HR . samo ACMI kompanija koje traže zimi posao u Karibima pa im treba FAA odobrenje . Provjeri bolje . CTN nema FAA , Fly41 nema FAA , Trade Air nema FAA dakle ostaje ETF koji vjerovatno traži posao na Karibima i za to im treba FAA radi ulaska u zračni prostor . Teorija da je Slovenija AOC problem radi FAA je neosnovana jer u HR do 2024 nitko nije imao FAA niti Im je trebao u 30 godina .

Onda ti se analiza procjene čiji je AOC bolji svodi na usporedbu jedne najmanje kompanije koja uspješno radi 2 godine .
Nije bas logično

Pa kako onda CTN , Trade Air , Fly41 lete normalno bez FAA odobrenja ?Tako je već 30 godina u HR nikom nije to trebalo .

Osobi koja je napisala da je HR AOC tako jako super naspram ostalih u regiju bi trebala znat taj odgovor.

Mislim da ETF nema malteški AOC. Nema ga na list approved organisations

Interesantna analiza

A cinjenica da x godina nisu objavili natjecaj za drugog hendlera, sukladno pravilnicima europske komisije te da isti jos nije vani?

A cinjenica da je tamo sjedio uhljeb Roguljic koji je odobrio povecanje taksi i onda otisao raditi na zagrebacki aerodrom?

Sto je sa petom slobodom koju su odbili Koreanu na ZAG-ZRH da zastite OU na toj liniji?

Hvaliti tu agenciju je zaista neprofesionalno, ili vi kao jedan portal nemate sve informacije o onome sto se tamo dogada…

Sve sto je navedeno u clanku i u ovom komentaru je pod direktnom ingerencijom istog tijela – naravno da ima veze s redovnim poslovanjem.

Nista od navedenog nema veze s AOCom.

Ali ima da drzavnim tijelom koji se u clanku neosnovano hvali.

“Treći razlog je što je hrvatski AOC daleko bolji nego slovački, slovenski i još niza zemalja. Sa ovim AOC-om imate niz problema za operacije, poglavito na egzotičnim tržištima, sa hrvatskim tih problema nemate. A to je svakoj ACMI kompaniji presudno.”
Moze pojasnjenje ovoga? Kakve Amelia ima probleme kad leti negdje u Africi, a Extra Though Frajeri ih nemaju?
Zaboravili ste glavnu prednost, niža cijena radne snage, niže nego LCC diljem Europe plus “fleksibilna” kako se to voli nazivati. Vjerujem da Sundair otvorio tu AOC, da moze razbacivati i mijenjati baze po Njemackoj ljudima dok Njemcima to nisu mogli raditi plus plaćati ih duplo manje, i njih i stjuardese. Nesto slicno kako mi sad dofuravamo Nepalce i ostale koji ce raditi sto domaci nece, ili kako velike svjetske kompanije imaju proizvodnju u Indiji i Kini.
I treca stvar, žmirenje porezne uprave na samozaposlenost pilota.
Ko hoce znati vise moze slobodno procitati na sljedecem linku: https://www.eurocockpit.be/positions-publications/bogus-self-employment-aviation-acp-eca-eurecca-common-views
Nadam se da se ne kosi sa pravilima bloga postavljanje ovog linka.
Ryan je koristio ovu praksu svuda ali su ih Talijani, Njemci i ostali otkantali. Sada je to dozvoljeno u banana drzavama poput nase ili Litvi (vidi SmartLynx, Avion Express i slicni proizvodi Avia Solutions grupe).

Vrlo bitan komentar.
Samozaposlenje radnika slučaj je sigurno u dvije od 4 firme koji ste naveli u članku.
Pa da i ne spominjem jednu od tih koja je u industriji najpoznatija po pay to fly i pay to upgrade sistemu.

SundAir ima njemacki AOC a neki od vazduhoplova Fly41Air su u njihovom AOC i na D registraciji.

1. U praksi je dozvoljeno svuda. Tak je i “zabranjeno” u Austriji, ali samo za firme za koje je nadlezna Austrija. A onda jos 5 firmi s Malte otvore AOC u Becu i rade kako hoce.
2. Piloti sami biraju model. Dok god je legal, nama je OK.
3. Mozete li im zamjeriti da neki stranac ne zeli 1600 eur mjesecno davati za beneficirani radni staz?
4. Place svaka firma gleda kao gross, dakle ukupni trosak, jer je to jedini parametar bitan za biznis plan i u krajnjem slucaju cijelu financijsku konstrukciju. Jako tesko je imati poslovni model u kojem placas 25000 EUR mjesecno po pilotu da on dobije van 11000.
5. Firmama je konkurencija za zaposljavanje Turska, middle east, sjever Afrike, Kina itd. Svi oni imaju mali ili nikakav porez. Dodjes u situaciju da li zelis raditi ili ne, jet ne mozes niti cijene postaviti po svojoj zelji, nego sto trziste moze progutati.
6. Fokus treba biti na tome da se porezna opterecenja smanje. Zamisli da od 13000 koje zaradis u mjesec dana, dobijes van 6000, i onda od toga kaj god kupis platis 25% PDV, pa ti realno ostane 4500.
Vecina pilota trazi rjesenje da za svoj rad dobiju vise bez obzira na to da li im je bruto placa 10, 20 ili 50K i dok god je legalno, ne mogu im zamjeriti jer sustav u koji se uplacuje ne daje nista zauzvrat.
Placas zdravstveno, za sve ides kod privatnika, placas porez, djecu saljes u privatne vrtice jer “nema mjesta”, placas mirovinsko, pa ne mozes dici lovu iz drugog stupa kad dozivis mirovinu, a prvi stup bolje da ne spominjem 500,000 branitelja i investicije nase love da samo cekam da u brodogradilista pocnu ulagat. Onda imas beneficirani radni staz da mozes otic u penziju sa 57 godina, ali neces otici jer ti je drzava odredila CAP na visinu penzije i makar si uplatio toliko da bi ti trebala biti 4000 eur mjesecno, nece ti bit ni pola. I onda makar ne odes u raniju penziju, sa 59 i dalje placas mjesecno 1600 eur za to sranje.
I sad vi zamjerate kad netko kaze daj ti meni radije mojih 1600 eur mjesecno jer cu si sa tom lovom do penzije kupit tri stana i na taj nacin osigurat buducnost, a firma dobije misljenje od poreznog savjetnika da je to legalno?
To moze zamjerat samo netko kome ovaj narod vec 30 godina odvaja lovu od skola, vrtica, cesta i svega ostalog da svaki mjesec dodju place bez obzira na rezultat na kraju godine. Ali zapamtite, svetih krava je sve manje i u jednom trenutku cete se zapitat tko je ugasio svjetlo, i kad ce se lova za razno razne beneficirane otkidati od vase imovine, a ne od drzavne, u roku od milisekunde cete promijeniti misljenje.

Znaci vi to radite da pomognete pilotima☺️
A ne zato da vama ostane veca zarada. Svaka Vam cast. To sto Vas pilot brutto kosta u rangu onoga koliko ste Vi kostali DBK prije 15 godina nema nikakve veze?
Gospodine Šćuric, pa Vi imate firmu vec 30 godina ako se ne varam, zašto ne bi lijepo tražili sve svoje zaposlenike da pootvaraju obrte i firme pa da si kupite novi X5 umjesto polovnog? Ili zasto sve firme koje imaju visokoobrazovanu radnu snagu i koje placaju u ovom rangu ne bi lijepo rekle tim ljudima da otvore firme i obrte?
Ili zasto Vi ne bi lijepo tu samozaposlenu osobu pitali da Vam on/ona kaze kad moze doc raditi a ne da joj Vi radite roster? Kad vec koristite benefite koje takvo zaposlenje nudi da onda koristi i on/ona iste? Ili da Vam on/ona kaze cuj sad je cijena malo drukcija i radim ti za ovu lovu ovaj projekt npr. u Madagaskaru sta si iznajmio avion? Jel firma/obrt sami određuju cijene, a ne onaj koji ih iznajmljuje. Ili neka dama zatrudni, ima obrt, sigurno joj onda Vi i dalje placate svaki mjesec?

Imate skroz izvrnutu percepciju. Nije firma neki zli kapitalist pa da smanjuje place da sto vise stavi love u dzep (bar ne ova). To ovisi o DNK firme, a ne o formalnostima.
Place dajes onolike koliko trziste moze podnijeti. Ako na kraju godine odes u minus, nije da ces dugo imati posao u toj firmi, “cast” izuzecima.
Vecina ljudi koji idu preko brokera nisu samozaposleni i tu treba malo pismenosti na tu temu, ali ne da mi se sad pisat novelu. Medjudrzavni sporazumi o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa 20 razlicitih zemalja i tak dalje.
Kod interviewa vecina ljudi inzistira da ide preko brokera.
I da, kad god su ljudi preko brokera trebali pomoc, dali smo. I bolovanja od nekoliko mjeseci i trudnice i razne bolesti, ozljede i sl.

A mogu vam reci da smo imali nekoliko slucaja gdje su ljudi zaposleni direktno, pa su imali zdravstvenih problema, trudnoce i slicno i svaki puta kada smo saznali za situaciju smo pomogli.

Super ti je da placas doprinose, pa te onda drzava skine s place i da 100EUR mjesecno za cuvanje trudnoce. Stvarno se isplati davat pola place za to. Ili kad ti treba 6 mjeseci da dodjes na pregled pa ti ETF ponudi platit privatni pregled u inozemstvu.

MI uvijek pomognemo svakome, bez obzira na nacin zaposlenja, barem svakome kada saznamo da su neki problemi.

Morate shvatiti da cinjenica da li ce firma pomoci radniku ili ne ovisi o mentalitetu same firme, a ne o formalnosti.

Opet, kao i prije, slobodno sami otvorite firmu, imajte 25K bruto troskove po kapetanu i javite koliko cete dugo poslovati. I onda kada spomenes troskove, obicno se veliki mozgovi sjete: “prodaj letove po skupljoj cijeni” kao da smo mi glupi pa ne znamo po kojoj cijeni se letovi prodaju. Kako bi vama bilo da prodate u 100 mil EUR letova i onda slusate ekipu koja u zivotu nije prodala ni jedan let kako bi trebao prodati po boljoj cijeni.

Ovako kritizirati iz “stolice”, s visoka, i vrlo malo dubinskog znanja je lako, ali nije fer. Puno stvari se cine logicne i jednostavne samo zato jer ne znate dubinu problema.

Sa takvim papskijim od pape stavom unistavamo ovu drzavu vec 30 godina. Ajmo mi lijepo u Hrvatskoj dici troskove, a onda se cudimo kad jedna Slovacka, Bugarska, Litva i slice zemlje imaju jacu avijaciju nego Hrvatska. Neka mi umjesto 100 aviona imamo 10, ali da smo by the book. A Slovaci nek nam lete s Jadrana, nasi piloti kojima smo kao narod platili od PPL-a, CPL-a do type ratinga neka idu radit u Tursku, Emirate i Kinu, jer nije u redu da hrvatska firma ima nacin da se legalno plati manje poreza, ali je sasvim OK da pilot u kojeg smo ulozili kao drzava 150,000 EUR ode u Emirate i onda ne placa bas nikakav porez u RH, niti tu zivi.

Mi smo u sred korone placali ljude, ni jedan pay to fly nismo imali, svi ugovori su za stalno, 3 type ratinga smo sponzorirali, nikad nitko nije dobio otkaz kao visak. Preko 30 ljudi se vratilo u Hrvatsku zahvaljujuci nama, 150 ljudi sve skupa prima placu od naseg biznisa i on mora biti odrziv.

Zanimljivo je kako ljudi moraliziraju kada misle da bi netko drugi trebao napraviti ovo ili ono, ali kad mrtvo hladno od drzave uzmu 150,000 EUR skolovanja i onda se pokupe negdje van, umjesto da ostanu npr. na Dashu, kao nastavnici na fakultetu ili nešto slično, onda odjednom etika i moral ne postoji, nego je – niste mi dali bonding za CPL i možete mi stavit soli na rep.

Zar se fakultet ne se plaća već puno godina ?
Kolko CTN i HZNS prima ljudi godišnje ? Ili fakultet , PAN aero , Ecos , Pisarovina izbaci puno puno vise pilota nego sta CTN i HZNS prima ?

Od ne državnih firmi jedino ETF plaća pilote dostojno po zimi .

Ovi ostali su na kreditnim karticama po zimi 4 mjeseca . Žalosno ali točno .

Pilot u Trade ili Fly zimi ponekad zaradi manje od stjuardese koja ima 20 godina i 3 mjeseca iskustva .
Osnovna plaća pilota 575 euro ili 905 euro + nalet ( zimi nalet 20 h )

Jedino je ETF to riješio u korist posada. Zato kapa dolje sefu ETF a na tome .

Amelia recimo ne moze letjeti nigdje gdje je USA zracni prostor. A takvog prostora ima posvuda na Karibima, pacifiku itd.
Baza firme je nebitna za cijenu radne snage. Danas nije nikakav problem zaposliti nekoga iz druge drzave, niti da ljudi rade remote. Kod nas rade ljudi iz 20 razlicitih zemalja, i ne trebam otvorit firmu u npr. Litvi da bih zaposlio nekoga da mi od tamo odradjuje posao.

Ja imam iskustva sa malteskim i hrvatskim CAA-om.
Hrvatski su dobri, profesionali, imaju razumijevanja i zaista ce pomoci. Nema gledanja kroz prste ali ce vam i pomoci rijesiti problem. Zaista je lijepo raditi s njima.
Vidite, moje iskustvo za malteskim je suprotno od ovoga sta vi pisete. I ondje sam dobio Focal Point i on mi je dao svoj broj i rekao zovi kad god sta trebas. I jesam. Glede sjedista firme, ne mora se stalno biti tam.
I oni su bili spremni uvijek pomoci i rijesiti problem. I s njima je ugodno raditi. A sta se tice komunikacije i administracije, tu je pobjednik Malta. Sve je dvojezicno, svi pricaju engleski, a general adminstracija je par svjetlosnih godina ispred hrvatske.

-Happy landings.

Od kada je FlyAir41 njemacka tvrtka?

Hvala na odgovoru 👍

Koja ima turnover pilota 350%

ne razumijem, pa Malta i Slovenija su još manje, onda je tamo valjda lakše doći do ministra? kako mislite da je bolji od slovačkog ili slovenskog? možda da Štef bedić uleti i objasni, ili neko drugi ko zna iz prve ruke

Na Malti je jako dug red čekanja, u Slovenija nije FAA kategorija 1, tako da sa njihovim AOC-om ne možete letjeti u Ameriku, a začudili biste se koliko je airspace-a po svijetu američko.

Nije toliko bitan ministar, to je više metafora. Ovdje svi sve znamo, često smo radili skupa u nekoj drugoj priči i tak dalje. Na Malti imate inspektore iz puno različitih država (od Australije pa nadalje) i tu su odnosi dosta formalni i funkcioniraju putem zahtjeva za izmjenu i dopunu umjesto konstruktivnog razgovora. Tako velik broj AOC-a na Malti je doveo do toga da ne postoji nezaposleni zrakoplovni stručnjak na Malti, a da bi dobio AOC tamo, oni inzisitraju na principal place od business, znači moraš vući sve ljude tamo, plaćati im smještaj itd. itd. Imao sam iskustva i sa AOC-om u Sloveniji i išlo je jako sporo već u fazi čitanja priručnika. Svaki AOC ima nešto svoje, ali da moram negdje otvoriti novi AOC, bila bi Hrvatska.

Kako mislite sa AOC iz Slovenije ne mozete letjeti za Ameriku?Na sta se to konkretno odnosi na 3 i 4 slobodu ili nesto drugo?

Da bi dobili FAR 129 vas CAA mora proci audit od FAA. CCAA je prosla i ima najbolju kategoriju. Slovenska nema, osim ako se nije nesto promijenilo u zadnje vrijeme.

Ok, razumijem ali vas pitam da li to operatora koji je iz drzave koja nije dobila FAR 129 sprjecava da obavlja letove 3 i 4 slobode iz te drzave za USA?Air Srbija leti za USA destinacije i ima AOC iz Srbije,da li to znaci da je DCV Srbije FAR129 sertifikovan?

Aviokompanija dobija FAR129 ops specs. CAA dobija kategoriju od FAA. Srbija je kategorija 1.
Slovenija, Slovačka itd. uopće nisu na listi. Kategorija 2 znači da FAA smatra da vaš CAA nije u ICAO standardu i da ne možete započeti nove letove prema USA. Ako niste na listi znači da uopće nemate nikakvu interakciju sa FAA i da sigurno ne možete letjeti u USA.
Ne znam sad za ferry letove i to, možda ima tu i tamo neko izuzeće.

Ako idete otvarat firmu da letite nešto lokalno, onda vam FAR 129 sigurno ne treba. Ako želite global onda vam treba.

Ma to znaci da je FAA napravio audit CAA i da su prošli . 2008 je HR bila isto bez FAA te oko toga se napravila drama radi CTN code share sa nekom američkom tvrtkom inače nikog nebi bilo briga .
Srbija je prošla FAA audit .

Koliko je meni poznato ACV Crne Gore nije imalo FAA audit ali je Montenegro Airlines prije nekoliko godina dobio dozvole za direktne letove za USA iz Crne Gore.

Nije letio naravno ali je imao dozvolu za takve letove.

Povukli ste me da nešto napišem s fotografijom trejdera aviona , a i vašim tekstom pa imam dosta sugestija i primjedbu. Prvo nevezano za ovaj tekst , senzacionalna vijest da zadnjih tjedan dana, Airbasovi od Tradera stalno moraju uskočiti na redovne linije CTN, pa čak i Zagreb London. Nama u Buzinu kažu da je razlog kvar na našem avionu , ali nisam ja baš tako siguran. Ne znam kako Trader organizira prelazak iz svoje čarter konfiguracije sjedala u onu za redovnu liniju jer tamo treba biti poslovna klasa?! Hvalite CAA, a oni su CCAA. MOGLI STE I NEKO PREZIME IZ AGENCIJE KAD IH TAKO HVALITE. Neki kao Šimunović ( a oma ih 3 u Cro avijaciji ) odeli su do suza i očeve strane operatore koji su ti ovi potvrdu za čarter letove za Hrvatsku! A kad spominjete Maltu moram vam dati senzacionalan podatak koji mi je teško vjerovati ali jedan mladi Makedonac koji ima djevojku u Zagrebu rekao mi je da iz Zagreba za Skoplje leti preko Malte daleko najjeftinije i to sa rajaner Zagreb Malta i sa wizar Malta Skoplje a isto to ne može u povratku napraviti!!!!! AOC obično za domaće linije i zato su to Grčka i Norveška najviše razvili. Ne razumijem kako Slovenija i Slovačka mogu imati AOC. Onda mogu odmah uvesti liniju Zagreb Skoplje pod AOC jer godinama moji ne spuštaju cijene , a sa Ryan air doletiš jeftino iza leđa Skoplja, u Solun za samo 30 EUR , ali onda ne možeš iz Soluna preći 160 km do Skoplja da se ubiješ osim da platiš super skupi taksi??

Zdenko?

Stvarno pohvala za CAA, ako tako dobro i efikasno radi. Treba pohvaliti sve pozitivne primjere i djelove javnih službi koje kvalitetno obavljaju svoj posao. Nisu baš svi uhljebi. Još da država ima mehanizam da takve nagradi, stvarno bi mogli poticati izvrsnost i unaprijeđivati javne usluge.

Osvježenje je da netko u ovim krajevima dobro radi. I rezultati su odmah tu – imate 4 aviokompanije koje tu rade, plaćaju porez i radnike.
Za razliku od ostalih državnih mastodonata koji ne samo da stvaraju gubitke nego otežavaju poslovanje onima koji moraju raditi s njima.

Ti stvarno vjeruješ da svi plaćaju poreze kako bi trebali ? Malo Dubai malo Marshall Islands …. . Nemojmo bit naivni

Ako je tako, bit ce zanimljivo vidjeti koje ce jos europske firme raditi AOC u Hrvatskoj

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!