zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

IATA uvodi Travel Pass

IATA pokušava uvesti Travel Pass, putovnicu koja bi putnicima omogućavala jednostavan dokaz o Covid-19 statusu. Travel Pass bi trebao u sebi sadržavati digitalnu informaciju o tome ima li putnik PCR ili antigeneski test, te je li cijepljen protiv Covida-19. Niz kompanija, među kojima i Qatar je već preuzeo za korištenje Travel Pass od IATA-e. No, neke kompanija, poput Americana, su uvele svoje digitalne certifikate. Raznolikost certifikata značit će dodatni pakao za putnike i policijske organe diljem svijeta, pa je IATA-ina inicijativa i više nego vrijedna.

Da bi Travel Pass saživio trebaju se desiti dva preduvjeta. Prvi je da se Europska Unija konačno usuglasi i postavi jedinstvenu politiku vezanu uz Covid-19, što sada nije slučaj jer neke države imaju vrlo liberalne mjere (poput Švedske), a neke izuzetno rigorozne (npr. Francuska i Nizozemska). Drugi je velika pocijepljenost stanovništva, a svjedoci smo da je u Europskoj Uniji cijepljenje usporeno radi manjih isporuka proizvođača.

Neke države su krenule sa zakonodavnom regulativom po kojoj će cijepljenom stanovništvu omogućiti sve blagodeti života kao prije Covida-19 (kazališta, putovanja, javni prijevoz, restorani…), a oni koji nisu cijepljeni neće i dalje smjeti koristiti ove osnovne životne potrebe. Francuska je prava koja je u zakonodavnu proceduru stavila ovakav zakon. Qantas je već rekao da neće dozvoliti svojim inozemnim putnicima ulazak u avion bez da se cijepe. Ovakve mjere za očekivati su i kod drugih država i prijevoznika nakon što se dobar dio stanovništva pocijepi, kako bi i ostatak „motivirali“ na cijepljenje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!