zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Rwand Air nova zvijezda afričkog neba

autor: Alen Šćuric. analitičar (Zagreb), foto: Rwand Air

Nova zvijezda afričkog tržišta Rwand Air je najavila letove iz Kigalia do New York JFK-a sa stopom u Accri (Gana). Letovi se planiraju pokrenuti u XII/2021 sa Airbusom A330-200 ili 330-300. U Accri kompanija će imati konkurenciju za New York za koji leti Delta, te za Washinghon (United i South African).

Rwand Air u floti ima 14 aviona, od čega 4 širokotrupca (A330-200, A330-300 i 2 A330-900neo). Kompanija leti na 29 destinacija. Među destinacijama izvan Afrike kompanija leti za Bruxelles (Belgija), London LHR (Velika Britanija), Mumbai (Indiju), Dubai (UAE) i Tel Aviv (Izrael). Osim u Kigaliju (22 linije), kompanija ima hub u Cotonou (Benin) odakle leti 8 linija.  U 2019. Rwand Air je imala 1,2 milijuna putnika sa 63% load faktorom.

Prošle godine u 49% kompanije ušao je Qatar, koji je istovremeno ušao u 60% vlasništva novog Bugesera aerodroma, koji će biti glavni aerodrom Ruande. Qatar je odlučio iz korijena izmijeniti poslovanje kompanije, učiniti je efikasnijom, profitabilnom, sa bitno više linija i frekvencija. Qatar želi od Rwanda napraviti jednog od glavnih prijevoznika Afrike uz Ethiopian, Egypt, Royal Air Maroc, South African (trenutno prekinutih operacija) i Kenyu, a njen hub pretvoriti u panafrički hub. Ovo je posebno važno u kontekstu prezaduženih i posrnulih South Africana koji je prekinuo operacije, u stečaju je i čeka rješenje svoje države uz ekstremno smanjenu flotu (navodno će operacije pokrenuti sa samo 15 aviona), te Kenye koja je u restrukturaciji, renacionalizaciji i također čeka rješenje od strane države.

6 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji Najbolje ocijenjeni
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

South African im vise nije konkurencija iz Accre…

Rwanda se polako istice kao jedna od stabilnijih drzava u Africi. Cak je doslo do toga da je najozbiljnije uvrstim na listu svojih destinacija u skorijoj buducnosti, iako su do pre par godina bili sinonim za genocid i siromastvo. Svaka cast vrednim i radnim ljudima, koj su pokazali da se jedinstvom i slogom slika drzave moze preokrenuti za zaista kratak period!

Qatar bi tu mogao ozbiljnu stvar napraviti. Krenuli su silovito. Iako ako gledamo fijasko Air Italy…

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!